Objavljeno u Nacionalu br. 507, 2005-08-01

Autor: Marina Biluš

VELIKA NACIONALOVA ANKETA

Vodeće Hrvatice gotovo izjednačene

Od 4. srpnja kada je anketa pokrenuta, za najznačajniju Hrvaticu svih vremena glasovalo je više od tri tisuće čitatelja; izbor sada ulazi u dramatičnu završnicu u kojoj je broj glasova za vodeće tri kandidatkinje gotovo izjednačen

'Moram priznati da ne mogu odgovoriti koju ženu smatram najznačajnijom Hrvaticom jer su kriteriji prema kojima su te Hrvatice odabrane različiti, rekla je Mirjana Krizmanić'Moram priznati da ne mogu odgovoriti koju ženu smatram najznačajnijom Hrvaticom jer su kriteriji prema kojima su te Hrvatice odabrane različiti, rekla je Mirjana KrizmanićU posljednjem, produženom tjednu glasovanja među favoritkinjama Nacionalova izbora za najznačajniju Hrvaticu rezultat je gotovo izjednačen. Razlika između vodećih Janice Kostelić, Savke Dabčević-Kučar i Ivane Brlić-Mažuranić jedva je dvadesetak glasova što je veoma malo u usporedbi s više od tri tisuće glasova do sada. Glasovanje traje do 5. kolovoza i Nacionalovi čitatelji do tog datuma mogu svoj glas dati na Nacionalovoj internetskoj stranici www.nacional.hr ili pozivom na telefonski broj 060 566 566. Čitatelji koji svoj glas daju telefonski sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti atraktivno putovanje za dvoje.


Mirjana Krizmanić, psihologinja i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
"Moram priznati da ne mogu odgovoriti koju ženu smatram najznačajnijom Hrvaticom jer su kriteriji prema kojima su te Hrvatice odabrane različiti. Na primjer: po umjetničkom dometu u području vokalne glazbe tu su Zinka Kunc, Ruža Pospiš-Baldani, Dunja Vejzović i Milka Trnina, a ja bih dodala i Ljiljanu Molnar-Talajić, i tko će sad reći koja je od njih bolja i zašto? Slično vrijedi i za druga područja jer tu ima iznimnih znanstvenica, na primjer Dunja Rihtman Auguštin, Mirjana Gross, Nada Klaić, Sibila Jelaska. Ima sportašica, slikarica i kiparica, književnica i političarki, ali kako ih i po čemu usporediti kad je svaka od njih u svom vremenu bila vrlo uspješna?
No kad bih se baš morala odlučiti, kolebala bih se između Dore Pejačević i Slave Raškaj. Obje su uspjele ostvariti svoje umjetničke talente u vremenima kad je položaj žena bio mnogo teži nego što je danas, što osobito vrijedi za Slavu Raškaj, koja je još bila opterećena i svojom gluhoćom.
Prema mojem mišljenju, takvi su izbori zapravo uvijek nemogući jer uspoređujemo kruške i jabuke. Kako, na primjer, usporediti vrhunsku umjetnicu s vrhunskom znanstvenicom? Koja je od njih važnija, vrjednija i za koga, u kojem vremenu? Osim toga, procjenjujemo žene prema istaknutosti u njihovoj struci, a pitanje je treba li uopće isticati nekog tko je imao sposobnosti i dara pa ih je imao i prilike ostvariti i u tome uživati. Pritom ništa ne znamo o njihovim drugim vrijednostima, primjerice kakve su bile kao ljudi, prijatelji, majke, supruge. Moglo bi ih se uspoređivati i po utjecaju koji su imale na druge žene ili druge ljude, ali znamo li to? Osim toga, je li važnije da netko krasno pjeva ili da je dobar i pošten čovjek ili iznimna, požrtvovna majka?

Dobre su strane takva izbora da se uopće spomenu neka imena i izvuku iz zaborava, a loše što se ljude vrednuje samo prema jednoj osobini ili svojstvu ili dostignućima u jednom području, ne vodeći računa ni o čemu drugom.
Kada je riječ o položaju žena u hrvatskom društvu, mislim da je on danas svakako bolji nego što je bio, primjerice, u vrijeme Slave Raškaj. Žene se danas mogu slobodno školovati i natjecati s muškarcima u gotovo svim zanimanjima, ali su i dalje manje cijenjene (a i manje plaćene) od svojih jednako ili manje sposobnih muških kolega. Mislim da se žene još moraju potvrđivati u gotovo svim zanimanjima, da smo još jako patrijarhalno društvo, više nego što smo bili prije 20 godina, pa da i same žene i dalje tako odgajaju svoje sinove i žele im supruge koje će im dobro kuhati i rađati djecu. Drugim riječima, sve u čemu je položaj žena još uvijek teži nego položaj muškaraca barem je djelomično djelo i samih žena."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika