Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Eduard Šoštarić

EKSKLUZIVNO

'Kruljac je naredio ubojstvo civila'

Pričuvni narednik Želimir Dragičević tvrdi da je bio prisutan kad je general pukovnik Mladen Kruljac tijekom Bljeska u Okućanima naredio da se s leđa ubije civila: kad je vidio starca da bježi, optužuje Dragičević Kruljca, izdao je snajperistu naredbu 'Ubij ga'

'Tijekom priprema za operaciju 'Bljesak' svi su vojnici bili upoznati s načelima postupanja pri susretu s civilima, odnosno s pravilima Ženevske konvencije. Nije bilo potrebe da se dan uoči operacije uopće govori o tome, a da ne pričam da je o tome puno više morao znati zapovjednik postrojbe''Tijekom priprema za operaciju 'Bljesak' svi su vojnici bili upoznati s načelima postupanja pri susretu s civilima, odnosno s pravilima Ženevske konvencije. Nije bilo potrebe da se dan uoči operacije uopće govori o tome, a da ne pričam da je o tome puno više morao znati zapovjednik postrojbe'Prigodom Dana Domovinske zahvalnosti general bojnik Mladen Kruljac izvanredno je promaknut u čin general pukovnika i tako postao jedan od četvorice najmoćnijih generala Hrvatske vojske. Unatoč brojnim dokazima i svjedocima Kruljčeva nasilna ponašanja na području Slavonskog Broda prijašnjih godina, prijetnji ubojstvom, iznuđivanja, tučnjava i sličnih nepodopština o kojima je Nacional već pisao, general Kruljac je nesmetano napredovao u vojnoj karijeri: prvo je promaknut u zamjenika zapovjednika Kopnene vojske, a sada u generala pukovnika, čin koji ga predodređuje za najvišu dužnost unutar oružanih snaga.
Svi argumenti o njegovu dosadašnjem nedoličnom i kriminalnom ponašanju nisu nimalo utjecali da se spriječi njegov munjevit uspon u vojnoj karijeri. Međutim, Nacional je ovih dana došao do bivšeg pripadnika 3. gardijske brigade, pričuvnog narednika Želimira Dragičevića, koji od 1997. bezuspješno pokušava upozoriti pravosudna tijela i državne dužnosnike na slučaj ratnog zločina protiv civila što ga je počinio general Mladen Kruljac tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak", događaja koji bi mogao generala Mladena Kruljca koštati vojne karijere. Predsjednika Stjepana Mesića ove je godine Dragičević nekoliko puta obavijestio da je bio izravni svjedok zapovijedi generala Kruljca da se ubije civilna osoba pri ulasku u Okučane.
Odluka o najnovijem promaknuću, unatoč ozbiljnim optužbama protiv generala Kruljca, može se dvojako tumačiti. Nakon što je doznao o eventualnom ratnom zločinu generala Mladena Kruljca, državni je vrh možda odlučio uskoro maknuti Kruljca iz oružanih snaga te mu je stoga pred umirovljenje dodijelio veći čin. Druga je mogućnost skandalozna: da dodijeljenim činom Kruljac mora biti promaknut na veću dužnost, a to je mjesto zapovjednika Kopnene vojske, o čemu brojni Nacionalovi sugovornici ne žele niti razmišljati. Netom prije promaknuća generala Kruljca, državni odvjetnik Mladen Bajić također je bio upoznat s cijelim slučajem.
Dragičević je toga 2. svibnja 1995. bio u skupini vojnika koja je u jutarnjim satima bez otpora ulazila u Okučane, a za Nacional prvi put kao izravni svjedok događaja iznosi sve okolnosti ubojstva, svjedoke suborce koji su spremni potvrditi njegovu priču i izjave kojima se tereti Kruljca za kazneno djelo, kao i razloge koji su ga motivirali da se obrati javnosti.
NACIONAL: Državni je vrh već neko vrijeme upoznat s vašim teškim optužbama protiv generala Mladena Kruljca. Možete li i hrvatskoj javnosti prvi put ispričati što se točno dogodilo toga dana u Okučanima?
- Tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak" bio sam pripadnik 3. gardijske brigade, odnosno zapovjednik desetine unutar pješačkog voda, postrojbe koja je iz smjera Nove Gradiške i Bogićevaca napredovala prema Okučanima. Negdje oko dva u noći 2. svibnja krenuli smo iz Nove Gradiške i tijekom cjelokupne vojne operacije nismo nailazili ni na kakav otpor pa je tempo napredovanja bio iznimno dobar. Pred samim Okučanima oko sedam sati ujutro iz pozadine je zapovjednim vozilom do nas došao zapovjednik 3. gardijske brigade, general Mladen Kruljac, jer je htio osobno s nama ući u Okučane. Pri tome je okupio dvadesetak vojnika, među kojima sam se našao i ja, kako bi išli ispred glavnine snaga kao neka vrsta osiguranja.
Pretraživali smo kuću po kuću, nismo nailazili ni na kakav otpor. Bilo je očevidno da su mještani Okučana napustili svoje kuće najviše pola sata prije našeg dolaska jer su peći još bile tople kao i hrana na njima. Odjedanput, nekoliko stotina metara od ulaska u mjesto, s lijeve smo strane, otprilike pedesetak metara od nas, opazili starca u civilu, naslonjenog na dvorišna vrata kako promatra našu skupinu. U jednom se trenutku okrenuo od ulaznih dvorišnih vrata i ubrzanim korakom počeo bježati prema kući. Tada je general Kruljac kratko zapovjedio: "Ubijte ga". Zadatak je na sebe morao preuzeti snajperist Tomislav Abramović. Svi su to mogli čuti, pa tako i ja, jer je Kruljac bio udaljen od mene nekih pet metara. Snajperist je pogodio čovjeka u vrat od čega je ovaj na mjestu preminuo.
NACIONAL: Je li civil možda bio naoružan, gdje su mu bile ruke, odnosno je li možda pokazivao bilo kakvu mogućnost da pruži otpor vašoj postrojbi?
- Kada je riječ o ubijenom civilu, mogu reći da je to bio starac između 60-70 godina, slabije tjelesne građe, nije mogao ni trčati zbog svoje dobi kada se povlačio preko dvorišta prema kući. Ruke su mu bile spuštene, a kada su pripadnici postrojbe došli do njega, nisu našli nikakvo naoružanje. Otpora nije bilo cijelim putem. Uostalom, osim spomenutog starca, nismo naišli niti na jednog civilna dok smo napredovali kroz mjesto. Niti danas ne znam koje je nacionalnosti čovjek bio i kako se zvao jer je postupak u tim slučajevima bio vrlo jednostavan. Ubijene smo ostavljali pokraj puta kako bi ih postrojbe potpore i logistike odvele na za to predviđeno mjesto.
NACIONAL: Jesu li prije početka operacije pripadnici postrojbe bili upoznati s humanitarnim pravilima ratovanja?
- Tijekom priprema za operaciju "Bljesak" svi su vojnici bili upoznati s načelima postupanja pri susretu s civilima, odnosno s pravilima Ženevske konvencije. Nije bilo potrebe da se dan uoči operacije uopće govori o tome, a da ne pričam da je o tome puno više morao znati zapovjednik postrojbe.
NACIONAL: Kakva je bila reakcije generala Kruljca nakon ubojstva?
- O tome uopće nismo razgovarali niti je Kruljac pokazivao zanimanje da istraži cijeli slučaj, odnosno je li takav postupak bio opravdan. Kruljac je inače bio osoba koju su vodili nagoni a ne razum. Vjerojatno tada nije razumio svoju poziciju i funkciju, prema kojoj je zapovijedao velikom broju vojnika. Spomenuti primjer to jasno pokazuje. Poslije smo naišli na još dva ubijena civila, ali ne mogu tvrditi da je general Kruljac upleten u to. Ipak, kao zapovjednik svih snaga na tom pravcu bila mu je dužnost otvoriti istragu jer je o svemu tome morao biti obaviješten.
NACIONAL: Rekli ste da je s vama bilo dvadesetak pripadnika postrojbe. Mogu li oni potvrditi vašu priču?
- Naravno, svi su vidjeli što i ja. Međutim, dio njih je i dalje u profesionalnoj vojsci, a dio je umirovljen i živi obiteljskim životom, i iz razumljivih razloga ne želi o tome govoriti. Unatoč tomu, dvojica mojih suboraca, od kojih je jedan pucao snajperom u civila, Tomislav Abramović, i Andreas Amidžić spremni su potvrditi moju priču. Imam njihove potpisane izjave. Jedna je potpisana u Feričancima, u obližnjem ugostiteljskom objektu pred dvadesetak posjetitelja, a druga u selu Bokšiću. Obje su potpisane 31. srpnja 2005., dakle prije desetak dana.
Uz to, ja sam vodio ratni dnevnik i u njemu sam precizno bilježio sve događaje i zapažanja tijekom vojne karijere. U dnevniku su i podaci o tome kad je koji vojnik imao prljave čizme, a da ne govorim da je u njemu opisano i ubojstvo civila u Okučanima. Ipak, ratni dnevnik ne mogu učiniti dostupnim javnosti i medijima, nego isključivo pravosudnim i istražnim tijelima Republike Hrvatske.
NACIONAL: Jesu su vaši suborci potpisali izjave svojevoljno ili možda pod nekom vrstom prisile?
- O tome najbolje možete razgovarati s potpisnicima izjava. Isto mi je pitanje postavljeno 4. kolovoza ove godine u policiji kada sam podnio kaznenu prijavu protiv Tomislava Abramovića, počinitelja zločina nad civilom. Smatrao sam da samo na taj način mogu rasplesti cijeli slučaj u kojem će se morati suditi i generalu Kruljcu kao nalogodavcu jer je Abramović morao izvršiti zapovijed.
NACIONAL: Jeste li zbog svega imali bilo kakvih problema u privatnom životu? Je li vam možda prijetio ili vas ucjenjivao general Kruljac, ili njegovi ljudi?
- Ne mogu to potvrditi jer doista nitko s njegove strane ili on osobno nikad mi nije prijetio ili tražio da odustanem od svega. Jedini neobjašnjeni događaj i bez ikakvih motiva dogodio se 1998. kod Bizovca. Na mene je u automobilu izvršen pokušaj ubojstva nožem kojim se služe američki profesionalni vojnici. Tada sam jedva ostao živ isključivo zahvaljujući svojoj pribranosti. Ni danas ne mogu vjerovati da me pokušao ubiti meni dobar prijatelj i ratni kolega kojem sam bio nadređeni. Cijelom događaju nije prethodila nikakva prepirka ili okršaj. Sudski istražitelji nikada nisu otkrili motiv toga kaznenog djela, a počinitelj se branio šutnjom. Na kraju, dobio je godinu dana zatvora što je ispod svakog minimuma sankcije za takvo djelo. Ne znam bih li taj pokušaj ubojstva povezao s mojim pismom Ministarstvu obrane, ali sve je to bila čudna koincidencija.
NACIONAL: Zbog čega ste toliko dugo čekali da obznanite priču o ulozi generala Kruljca u operaciji "Bljesak", odnosno o događaju pri ulasku u Okučane?
- Ne mogu se složiti s tvrdnjom da sam čekao deset godina da bih tek sada potaknuo razrješenje toga događaja. Apsolutno nemam nikakvih problema s generalom Mladenom Kruljcem niti sam ih imao, dapače, u jednoj me je prigodi i nagradio knjigom, i to 1996. Ipak, potpuno nepotrebno ubojstvo civila 1995. pri ulasku u Okučane ne može proći nekažnjeno. Možda će me neki htjeti povezati s gospodinom Antom Prkačinom, s kojim je general Kruljac u jako lošim odnosima, ali ja moram reći da iza prijave stojim osobno i da me ne zanimaju njihovi međusobni sukobi niti me briga za njih.
O slučaju ubojstva civila po zapovijedi generala Mladena Kruljca obavijestio sam godine 1997. u anonimnom pismu tadašnjeg ministra obrane, očekujući da institucije pravne države pokrenu istragu. I predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću poslao sam pismo 1. srpnja 2004., nakon što sam shvatio da general Kruljac, unatoč brojnim osvjedočenim iskazima o njegovu nasilju i maltretiranju u Slavonskom Brodu, a uza sve to i moja saznanja o događajima u Okučanima, munjevito napreduje u vojnoj karijeri. Nešto slično uputio sam i Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.
Pismo generalu Kruljcu poslao sam 18. lipnja 2005., a potom još dvaput, 18. lipnja 2005. i 22. srpnja 2005., predsjedniku Mesiću. U međuvremenu je o svemu obaviješten i državni odvjetnik Mladen Bajić, ali do danas nema nikakva odgovora. Naprotiv, nakon što su spomenute osobe dobile moja pisma u kojima sam naveo o čemu se radi, general Kruljac je izvanredno promaknut u čin general pukovnika.
NACIONAL: Što očekujete nakon ovog razgovora: hoće li državne institucije pokrenuti istragu ili će vas proglasiti nevjerodostojnim svjedokom?
- Nema nikakve dvojbe da postoje samo dva moguća izlaza i rješenja. Ili će pravna država početi odrađivati svoj dio posla, otvoriti istragu i procesuirati odgovorne, ili će se podnijeti kaznena prijava protiv mene zbog lažnog svjedočenja, klevete... i tome slično. Nadam se da general Kruljac neće biti "kažnjen" predsjedničkom mirovinom i drugim počastima, što je uobičajeno kada se afere trebaju zaboraviti. Sudeći po tome da je nakon mojih upozorenja državnom vrhu general Kruljac promaknut, očigledno je da mu se sprema takva mirovina, odnosno da ga se skloni kako i njegovi zaštitnici svih ovih godina više ne bi imali problema.

Nacional je još 2003. opširno pisao o svim značajnijim ispadima generala Mladena Kruljca. Jedan od takvih slučajeva potpunog primitivizma i nasilja dogodio se u Slavonskom Brodu 7. ožujka 1999. Kruljac je s nekolicinom vjernih pratitelja rušilački nasrnuo na Tomislava Sisera i Mladena Jokanovića na terasi Jokanovićeva kafića “Managament” u Šenoinoj ulici. Slavonskobrodska policija o tome nije izvijestila javnost, no taj je incident izazvao veliku pozornost Brođana jer je u njemu sudjelovao general Hrvatske vojske i njihov sugrađanin. Jokanović i Siser tada su za Jutarnji list izjavili da se Kruljac već više puta bahato i nasilnički ponašao u Slavonskom Brodu. Svjedoci tog događaja optužili su i Peju Kuprešaka, tadašnjeg časnika, a danas umirovljenog pripadnika HV-a, da je zajedno s Kruljcem premlatio Jokanovića i prijetio mu pištoljem.
Dvije-tri godine prije tog incidenta na sličan je način Kruljac sa svojih desetak znanaca demolirao kavanu “Jazz” u Slavonskom Brodu, a u tom je rušilačkom pohodu najteže prošao Kristijan Šimić, sin jednog od ratnih zapovjednika slavonskobrodske brigade HV-a Stjepana Šimića.
Cijeli je incident potaknuo Davor Jurić Aka, rođak generala Kruljca i, kako su nam rekli u Slavonskom Brodu, ratni vojni invalid koji unatoč tomu redovito već dugo igra nogomet za nižerazredni slavonski klub. Jurić se požalio Kruljcu na neraščišćene probleme s vlasnikom “Jazza”, što je Kruljcu bilo dovoljno da sa svojim podanicima demolira lokal i pretuče sve koji su mu se našli na putu.
Kakvim se kaubojskim metodama služio Kruljac tada nam je posvjedočio i jedan od sudionika upada nekoliko najodanijih Kruljčevih ljudi u trgovački centar “Billa” blizu autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu. Kruljac je prije četiri godine zaposlio svoju poznanicu Ljiljanu, po zanimanju konobaricu, u hipermarketu “Billa” u Brodu. Prijateljica se potom požalila generalu na neprimjereno ponašanje svojih poslodavaca prema njoj, zbog čega je Kruljac upao u “Billu” te urlajući i psujući zaprijetio vodećim ljudima trgovačkog centra da će im odrezati spolne organe i baciti ih preko Save u Bosnu.
Da je spomenuta Ljiljana vjerojatno jedna od fatalnih žena u Kruljčevu životu pokazalo se u sukobu generala s Tomislavom Opačkom iz Slavonskog Broda. Ljiljana je bila udana za Tomislava Opačka, sina Mije Opačka, vlasnika šljunčare u Slavonskom Brodu i kamenoloma u BiH. Jednom je, nakon što je Ljiljana otišla od Tomislava, bivši suprug poslao dotičnoj SMS poruku, što je toliko ražestilo Kruljca da je nekoliko puta na vrata Tomislavova stana slao uvijek iste ljudi kako bi ga zastrašivali, prijetili mu i maltretirali ga. Nakon što mu je prijetio pištoljem s ugraviranom posvetom Gojka Šuška, general Kruljac i njegovi ljudi Tomislava Opačka tukli su skoro sat vremena na pustoj cesti uz Savu. Nakon što ga je brutalno pretukao, Kruljac mu je rekao da mu treba nova kupaonička kada tipa jacuzzi i da je Opačak mora nabaviti, što je ovaj i učinio.

General pukovnik Mladen Kruljac rođen je 1967. u Slavonskom Brodu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu HV-a. Njegova karijera počinje 1993. kada postaje zapovjednikom 3. bojne 3. gardijske brigade sa sjedištem u Slavonskom Brodu. Potkraj 1994. imenovan je zapovjednikom 3. gardijske brigade, a od 1997. preuzima dužnost zapovjednika 6. zbornog područja Varaždin. Tu je dužnost obnašao do 27. prosinca 2002. kada je razriješen dužnosti i imenovan zamjenikom zapovjednika Kopnene vojske.
General Kruljac bio je i na čelu stožera organizacije nedavno održane proslave 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", a netom prije proslave u Kninu izvanredno je promaknut u čin general pukovnika.

Vezane vijesti

Josipović razriješio generala Kruljca

Josipović razriješio generala Kruljca

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku o razriješenju general pukovnika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika