Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Čekaj me razgibana

Seks sa balerinama – nova uspješnica Davora Domazeta Loše

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI
Srijeda, RTL TV, 18.45
kaktus
Jedan krupniji HDZ-ovac srednjih godina, s dva zuba u glavi, nasrće na mlađeg dragovoljca, invalida Domovinskog rata, jer mu je ovaj rekao da se ne dere na njega. Ovaj ljupki uvod u skoru proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti zbiva se u rodnom selu predsjednika vlade, poznatijem kao Dugobabe. Čudno je da se Dugobabci tuku, umjesto da su svi sretni i presretni, jer Dugobabe su jedan od razloga zbog kojih je građena totalno nepotrebna auto-cesta od Zagreba prema Splitu, umjesto ona nužna i nasušna prema Rijeci. Političar i invalid sukobili su se zbog ogromnog (jumbo) plakata «Ante Gotovina je heroj a tko si ti» kojega je u idilu Dugobaba donijela kaštelanska HVIDR-a. Sutradan je uklonjen, što je prva pobjeda države nad Gotovinom ovog sretnog tjedna.

DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
vijenac
Odličan izvještaj o pijavici u Murteru. Novinarka Ana Bralić odšuškala je sve što trebamo znati sada i odmah, dok su priučene televizije (RTL TV i Nova TV), pune kadrovskog otpada s HRT-a, obećavale izvješća u kasnijim večernjim emisijama.

DESET OLUJNIH GODINA
Četvrtak, HRT 1, 21.00
četiri kaktusa
A sada, admirale, vi zauzmite svoje mjesto, reče voditelj «Oluje» Tihomir Ladišić Bonaca gostu u velikoj bijeloj uniformi i s s malim brčićima sitnog francuskog kriminalca s početka prošlog stoljeća, npr. pariškog makroa. Taman kad smo pomislili da će se admiral Davor Domazet Lošo baciti na pod i plačući otpuzati iz studija, on je dostojanstveno ustao i prišao kompjuteru, gdje ga je čekao nastavnički štapić. Počeo nam je tumačiti što je i kako je prije deset godina bila Oluja, čemu nema prigovora, ali taj časnik koji se teško ogriješio o svoj vojnički poziv i za kaznu bio 2001. godine umirovljen (nažalost, čin mu je ostao) nema što raditi na nacionalnoj tv u povodu državnog blagdana, no dajte vi to objasnite ravnatelju Galiću kojim momentalno ravna Sanader, a jučer i sutra netko drugi. Da Hrvatskim radijem i televizijom, kojim pukim slučajem, rukovodi netko tko nije kronični slugeranja svih režima, tada se naš dobri Lošo, član prisilno umirovljene skupine generala, ne bi rasprostro po svim emisijama HRT-a, nego bi, uz sebi slične veseljake, nastupio samo kod Petra Pelinkovca na Novoj TV. Jedino razumno objašnjenje je da admiral umirovljen zbog političkog rovarenja nije došao pričati o Oluji, nego je bio pozvan na promociju svoje nove knjige i ušao u krivi studio, gdje mu se pod noge prostro voditelj «Oluje» Tihomir Ladišić Bonaca.
Zbog zabune za koju je kriv portir, nikad ne ćemo saznati o kojoj je knjizi riječ. Do nove promocije najesen u novoj emisiji bake Kamenski «Pola ure kreature» nagađajmo. Recimo ovako: «Čekaj me razgibana, poruka je globalnog erotskog priručnika «Seks sa balerinama» - nove knjige geostrateških uspomena Davora Domazeta Loše, admirala i vizionara poznatog po knjižarskom hitu «Gospodari kaosa» u kojem je točno predvidio mjesto i datum početka Trećeg svjetskog rata.» Da je Tuđmanov brčić-admiral i kolega imao točne koordinate i uplovio u pravi studio, ovo bi već bilo snimljeno.


KNIN: IZRAVNI PRIJENOS
Petak, HRT 1, 9.55
vijenac
Sve je bilo organizirano i jako pametno i dostojanstveno: stranački transparenti (HDZ-a) na državnoj svečanosti, zviždanje predsjedniku države i, kao kruna svega, kmezava gđa Sjedokosor koja je za buru od 100 na sat odabrala sljepačke sunčane naočale, šešir koji je držala u ruci i haljinu za šest osoba koja je lepetala na vjetru kao poderano jedro. Treba pohvaliti i sunčane naočale predsjednika Sabora iz 13. prosinca 1981. godine, model Jaruzelski.
Zanemarimo li te sitnice, Knin se pokazao kao idealno mjesto za proslavu Oluje, jer tamo je onaj 20-metarski barjak, a ako HRT išta treba prenositi izravno, onda je to ovaj i ovakav blagdan (s mimohodom veterana i govorima predsjednika države, Sabora i vlade), jedini kojemu ćemo, baš zahvaljujući praksi redovitog izravnog prenošenja, uspjeti zapamtiti datum.

OLUJA NAD OLUJAMA
Petak, HRT 1, 20.12
četiri kaktusa
Poslije ove emisije g. ravnatelj Galić može birati mjesto koje želi, diplomatska karijera je konačno na dohvat njegovoj uvijek smjernoj ručici. I u ovom dokumentarcu, kao i u Ladišićevoj studijskoj «Oluji», ni jednom se riječju ne spominje Ante Gotovina, što je remek-djelo HDZ-a. Naravno da su tu snimljene opširne izjave gg. Domazeta i Krstičevića. Na kraju se laže riječima «proizvedeno 2005. godine» piše na kraju


NOGOMET: DINAMO - RIJEKA
Subota, HRT 2, 20.35
četiri kaktusa
Stanoviti Željko Vela, poslije ranog visokog vodstva Dinama, matematički svečano izjavljuje: «Plan je ispunjen i više od sto posto, mada je to matematički nemoguće». Dobar neki čovjek taj Vela. Šteta je da se ne bavi kamatarenjem. Djelatnost u kojoj po Zagrebu, zbog kamata od tisuću i više posto, padaju glave i gube se kuće, dolaskom Željka Vele puno bi dobila na humanosti.

SINJSKA ALKA
Nedjelja, HRT 2, 16.55
četiri kaktusa
Bio je ovo, toplo se nadamo, oproštajni izravni prijenos. Ubuduće molimo skraćenu snimku. Nema ni jednog razloga zbog kojeg bi lokalna sinjska folklorna svečanost imala tgretman bolji od Uvodićevih tamburaških seansi po provincijskim dvoranama za tjelesni odgoj djece i odraslih. Nekad se i to prenosilo, u doba Franje pokojnog, pa se onda došlo k pameti. Super je sve to trčanje i padanje s konja, ali neka bude bez prijenosa, pogotovo jer je riječ o priredbi koju potpomaže država, a na njoj organizatori vrijeđaju predsjednika te iste države. Priredbu prenosi i Hrvatski radio, a organizatori ne daju komentatoru tog istog Radija da radi svoj posao, samo zato jer je on u nekakvom sukobu s njima. Kad pogledamo bolje, jedino današnji ravnatelj Hrvatskog radija i televizije (g. Mirko Galić Duvanović) u stanju je izvršiti tako proturječan zadatak. Stoga će izravnih prijenosa Alke, koje radi Slavko Cvitković pod kaubojskim šeširom, biti još jako jako dugo.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
kaktus
Danko Družijanić čita da se generalu Stipetiću 1995. godine predao Rade Bulat (može i Milka Kufrin), umjesto da lijepo kaže Čedo Bulat, kao što je i sam Stipetić rekao u bezgotovinskoj emisiji u petak navečer.
Puno gore od ove tuđe gluposti je Družijanićevo vlastito dostignuće koje glasi «buena vista socijal klub». Jednako seljački se iste večeri, samo malo ranije, oglasila i Dankova kolegica Brdarić na RTL-u. Istom sutradan, u ponedjeljak rano ujutro, točnije u 8.31 h, Rvacka TV je, zahvaljujući liku i djelu voditelja Fodora, dostojno pokopala 78-godišnjeg kubanskog pjevača Ibrahima Ferrera. Naš Mirko Fodor, dika naša, jedini je rekao «buena vista soušl klab». Zar je to tako teško? Jest ako slušaš samo narodnjake.

Vezane vijesti

Butković odbačen i prezren od sviju

Butković odbačen i prezren od sviju

Nekoliko dana nakon što se otkrilo da je Davor Butković, kolumnist Jutarnjeg lista, objavio nepostojeći intervju s premijerom Ivom Sanaderom, njegovi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika