Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Davor Pašalić

GAZETA

Povratak Slobine obitelji u Srbiju?

Miloševićeva obitelj nevina pred srpskim zakonima

  Obitelj bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, u ovom je trenutku raspršena po svijetu, no uskoro bi se mogla naći u Srbiji, uz izuzetak "glave kuće", za čije oslobađanje iz pritvora Haaškog suda, ima malo izgleda. Ostali članovi obitelji su se, međutim, na neuobičajen način oslobodili tjeralica Interpola, te tako imaju mogućnost povratka u Srbiju.
  Miloševićev sin Marko je iz Srbije otputovao u Rusiju neposredno prije svrgavanja s vlasti njegova oca, 5. listopada 2000. Pred sudom u rodnom Požarevcu bio je optužen da je zlostavljao pripadnika pokreta "Otpor", Zorana Milovanovića. Prema optužnici, Milošević je 7. ožujka 2000., s uključenom motornom pilom u rukama, prijetio Milovanoviću da će ga "isjeći na komade i baciti u veliku Moravu" ako mu ne kaže tko financira pokret "Otpor". Milošević je osuđen na šest mjeseci zatvora, ali je presuda poništena.
  Zamjenik okružnog javnog tužitelja u Požarevcu, Dmitar Krstev, sad je pak izjavio da je postupak prekinut jer je Milovanović povukao iskaz da ga je Milošević zlostavljao. Postupak je prekinut iako se optužnica nije temeljila samo na izjavi Milovanovića. Odluka o obustavljanju postupka donijeta je na osnovu takozvanog "obveznog uputstva" republičkog tužitelja Slobodana Jankovića.
  Milovanovićev odvjetnik i bivši ministar pravosuđa Srbije, Vladan Batić izjavio je da mu je majka njegova klijenta poslala pismo u kojem mu otkazuje punomoć, "jer su ponovno učestale prijetnje ".
"Nemamo snage ponovno sve proživljavati i odlučili smo odustati od procesa. Muž mi je od tog događaja postao dijabetičar, i ja sam lošeg zdravlja, a o Zoranu da ne pričam. Ne možemo ponovno proživljavati 2000., skrivati se i ne moći normalno živjeti. Vidimo da pravde nema, jer i za vrijeme vlasti Demokratske opozicije Srbije slučaj nije riješen, niti će ikad biti. Mi želimo da Zoran živi s nama, da osnuje svoju obitelj, da se slobodno kreće. A porodica Milošević za svoja djela neka plaća, a to već i čini. Gdje su? Raštrkani po svijetu. Nadamo se da će ih Bog kazniti. Ne samo za ono učinjeno nama, već i za svu djecu i majke koje ih više neće vidjeti. Neću i ne želim se upisivati u tu knjigu majki, jer želim svoje dijete pored sebe, pa je jedini način da odustanemo od svega", poručila je Batiću u pismu ŽivkaMilovanović.
  Pripadnici "Otpora" u Požarevcu tvrde da je na odluku Zorana Milovanovića da promijeni iskaz utjecao poznati biznismen i nekadašnji ministar Miloševićeve vlade, Bogoljub Karić. Po riječima "otporaša", Karići su na odluku o oslobađanju Miloševića pripremili javnost, gostovanjem Markove supruge Milice na njihovoj BK televiziji.
  Demokratska stranka srpskog predsjednika Borisa Tadića najoštrije je osudila povlačenje optužnice, ocijenivši da je time republički premijer Vojislav Koštunica platio podršku koju mu u parlamentu pruža Socijalistička partija Srbije, Slobodana Miloševića.
  Općinski javni tužitelj u Požarevcu Miroslav Vojinović bio je glavni kandidat za novog Okružnog tužitelja, ali ga Skupština Srbije nije izabrala. U Požarevcu smatraju da je razlog tomu što je Vojinović podigao optužnicu protiv Marka Miloševića. Nije izabrana ni Danica Miljević, vršiteljica dužnosti predsjednika Okružnog suda u Požarevcu. Razlog je, najvjerojatnije u tome što je u sudskom vijeću koje je ukinulo šestomjesečnu kaznu zatvora Marku Miloševiću, ona glasala protiv takve odluke. 
  Prije dva mjeseca u Beogradu je ukinuta Interpolova tjeralica za Mirjanom Marković, suprugom Slobodana Miloševića, i to na osnovu obećanja njezina odvjetnika da će se u rujnu pojaviti na zakazanom suđenju. Tjeralica za Mirjanom Marković također je ukinuta "obveznim uputstvom" višeg tužitelja. Mirjana Marković je Beograd napustila u veljači 2003., neposredno prije nego što je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić. U Beogradu se Mirjani Marković sudi zbog nezakonite dodjele stanova, a bila je osumnjičena za učešće u ubojstvu bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije, Ivana Stambolića.
  Marija Milošević, kći Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, živi u Crnoj Gori, a u Beogradu je uvjetno osuđena jer je pucala prilikom hapšenja njezina oca 2001. godine. 
  Demokratska stranka Borisa Tadića tražila je smjenjivanje ministra pravosuđa Srbije Zorana Stojkovića, smatrajući da je sudskim malverzacijama članovima Miloševićeve obitelji "omogućeno da izbjegnu kazne za krivična djela koja su počinili". Davor Pašalić

Vezane vijesti

Tuđman mi je rekao - 'Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici'

Tuđman mi je rekao - 'Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici'

Akademik Dušan Bilandžić u intervjuu Nacionalu prvi put otvoreno govori o ulozi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u pokušaju podjele Bosne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika