Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Žal za Fahdom

Odlazak najboljeg turista

  U Saudijskoj je Arabiji službena žalost za preminulim saudijskim kraljem Fahdom trajala jedan dan, a u španjolskom ljetovalištu - puna tri dana. Ta tri dana španjolske su zastave u gradu bile spuštene na pola koplja, a na posebnoj sjednici gradske uprave Marbelle, turističkog središta od 125.000 stanovnika, kralj Fahd postumno je imenovan počasnim građaninom. Marbellska gradska uprava imala je dobar razlog zašto je u gradu proglasila dane žalosti, možda manje zbog saudijskog kralja a više zbog sebe same. Naime, kralj Fahd bio je kudikamo najbolji gost Marbelle, turist koji je ne samo donosio golem prihod lokalnoj turističkoj i ugostiteljskoj privredi nego je, opće je uvjerenje, pridonio tomu da je Marbella postala tako razvikano turističko središte.
  Fahd je otkrio Marbellu dok je se taj gradić na andaluzijskoj obali tek počeo turistički razvijati. Ondje mu se jako svidjelo te je i prije nego što je postao kralj tamo počeo dolaziti. Kupio je ondje imanje te ga počeo pretvarati u golemu palaču, koja se stalno širila jer je otkupljivao i okolno zemljište; sada je u vlasništvu 80 hektara. Sagradio je i kliniku, sportski centar, džamiju, a navodno je u tom kompleksu, nazvanom Nahda palača, dao sagraditi i repliku Bijele kuće.
  Uz njega su u Marbellu počeli dolaziti i drugi članovi saudijske kraljevske kuće, pa je grad postao glavno ljetovalište saudijskih prinčeva. O kakvim je gostima riječ, govori podatak o tome što se događalo kada je Fahd posljednji puta bio u Marbelli. On je tada pravom flotom jumbo-jetova stigao s približno 3000 članova obitelji, prijatelja, te s iznimno brojnom poslugom. Budući da za sve nije bilo dovoljno mjesta u Fahdovoj palači, zakupili su još 300 najluksuznijih hotelskih soba, zaposlili 500 tamošnjih stanovnika za dodatne poslove te unajmili stotinu najnovijih "mercedesa", koji su dovezeni iz Njemačke. Nakon što su u Marbelli proveli sedam tjedana, ustanovljeno je da su potrošili 90 milijuna eura.
  Fahd, doduše, u posljednje vrijeme i nije dolazio u Marbellu jer je bio teško bolestan nakon moždanog udara 1995. godine, ali su ostali članovi njegove obitelji provodili ljeta u Marbelli.
  Sada su Marbellani zabrinuti jer novi kralj Abdullah - navodno - nema baš osobitu volju dolaziti u Marbellu iako su njegova djeca ondje ljetovala. Stoga se boje da novi saudijski kralj ne proda taj kompleks što bi za grad moglo imati teške gospodarske posljedice. Uz to, Marbella je već počela dolaziti na loš glas da u njoj odnedavno odsjedaju samo novi europski kriminalni bossovi te odviše siromašnih britanskih turista koji se gradom šeću u majicama Manchester Uniteda.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika