Objavljeno u Nacionalu br. 508, 2005-08-08

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Pobuna u 'Baru' Nove TV

Reality show potresaju organizacijski problemi

  Nova TV svakodnevno nailazi na probleme u proizvodnji reality showa "Bar" što se odnedavna emitira na toj televiziji. Krugovi bliski Novoj TV Nacionalu su potvrdili da zbog pobune osoblja koje sudjeluje u proizvodnji tog showa prošli četvrtak Nova TV umalo nije emitirala jednosatnu emisiju o dnevnim zbivanjima u baru Papaya na zagrebačkoj Šalati.
  Reality show "Bar" prvi se put emitirao u Švedskoj 2000. i postao vrlo popularan. Do danas je emitiran u 18 zemalja, a u Grčkoj je postao popularniji od svih dotad emitiranih sličnih programa. U Hrvatskoj se za taj reality show prijavilo 4500 kandidata. U finale se plasiralo 15 kandidata, a aktivno se u projektu natječe njih 12, ostali su rezerve. Njih 12 tijekom 12 tjedana treba živjeti i raditi zajedno, te pred kamerama Nove TV voditi kafić otvoren za javnost.
  Natjecatelji su u Bar ušli 30. srpnja, dijele improvizirani stan od 120 m2 i nastoje što kvalitetnije izvršavati zadatke koje će im dodjeljivati menadžer Bara. Pobjednik bi trebao osvojiti milijun kuna. Riječ je o produkcijski zahtjevnom projektu koji mora voditi iskusan i uigran tim.
  Nova TV tu je dužnost prepustila Ring multimediji. Ubrzo su se oboje našli u problemima. Dio produkcijskog tima najavio je u prošli četvrtak mogućnost otkaza suradnje tvrtki Ring multimedia, koja za Novu TV proizvodi tu emisiju. Zbog ozbiljnosti situacije na Šalati se odmah pojavio Siniša Svilan, glavni urednik Nove TV, te su pronašli kompromisno rješenje i otkaza još nije bilo.
  Krugovi bliski Novoj TV tvrde da su zaposlenici nezadovoljni tretmanom Ring multimedije, te posvemašnjom neorganiziranošću. Posebno se žale na produkcijske uvjete, produkcija i režija navodno su smješteni u skučene prostorije unutar bara Papaya, gdje je teško provoditi dulje vrijeme. Žale se i na nestabilnost kompjuterskih sustava, što dodatno otežava montažu i pregledavanje snimljenih materijala.
  U pripremi reality showa Bar iz Ring multimedije su zaposlenicima obećali osmosatno radno vrijeme, čega se od prvog dana nisu pridržavali. Većina zaposlenika navodno radi više od deset sati dnevno, a radno se vrijeme produljuje po potrebi.
  Navodno je jedan član snimateljskog tima kolabirao zbog iscrpljenosti. Njegovi kolege tvrde da je taj dan radio više od 16 sati, te da nije gotovo ništa jeo. Ime mu navodno nije bilo na popisu onih koji imaju pravo jesti sendviče i drugu hranu koju dostavlja catering kuća angažirana na projektu. Opskrba hranom definirana je tek krajem prošlog tjedna. Tvrde da je dodatnu pomutnju izazvao Ivan Kralj, koga neki na projektu smatraju nedovoljno iskusnim za ovako zahtjevne projekte, te da je emisiju puno lakše proizvesti u smjeni drugog kreativnog producenta Marija Kovača.
  Zbog povremene nekorektnosti u ophođenju zaposlenici zamjeraju i Danijelu Peku, glavnom izvršnom producentu projekta, inače zaposleniku Ring multimedije i bivšem djelatniku RTL-a. Tvrde da je nervozan i netaktičan, najvjerojatnije zato što se na svim produkcijskim segmentima štedi, pa se često mora improvizirati na štetu kvalitete.
  Sudionike projekta dodatno brine to što su tek prošlog tjedna dobili na uvid autorske ugovore koji trebaju regulirati njihova prava i obaveze. Kada su ih vidjeli, razočarali su se. Nacional je vidio obrazac ugovora koje je zaposlenicima ponudila Ring multimedia, oni imaju brojne manjkavosti, neke i na štetu poslodavca. Na početku ugovora stoji tek da se izvršitelj obvezuje obaviti sve poslove na određenoj funkciji, ali nigdje nije opisano što ti poslovi uključuju. Zaposlenici se ugovorno obvezuju točno se odazivati dogovorenim terminima i predviđenim rokovima snimanja, ali nigdje ne piše koji su to rokovi.
  Posebno je zanimljivo to što Ring multimedia od sudionika projekta traži da se u tromjesečnom roku odreknu bilo kakvih drugih poslovnih angažmana, a ugovorom su definirali da su u slučaju prijevremenog prekida projekta zaposlenicima dužni platiti samo iznos koji su zaradili do mogućeg prijevremenog prekida suradnje. Ring multimedia ugovorom si je predvidjela pravo naknade štete ako neki od zaposlenika javno iznesu bilo što čime bi doveli u pitanje reputaciju i dobro ime "Naručitelja" (Ring multimedia op. a.) i s njim bilo kojeg strukturalno povezanog pravnog subjekta, ili bi javno nanijeli štetu projektu. Ring multimedia traži od zaposlenika i da se ponašaju u skladu s primjerenim standardima morala. Nije precizno definirano što bi to moglo dovesti u pitanje reputaciju i dobro ime Ring multimedije i što iskače iz primjerenih standarda morala.
  Neki su dijelovi ugovora komplicirani i nejasni, a neki se ponavljaju. Ako su točne kritike zaposlenika na račun Ring multimedije, onda je jedan od članaka ugovora za tu tvrtku prilično neugodan. U njemu se navodi da je Ring multimedia dužna zaposlenika informirati o terminima snimanja najviše 10 dana unaprijed. Neki zaposlenici tvrde da se termini najčešće ne znaju ni dan prije, odnosno da se mijenjaju svakog dana.
  Ako je točno da zaposlenici na projektu uglavnom rade više od deset sati dnevno, onda su im honorari koje bi trebali primiti za hrvatske prilike skromni. Usto bi ih zaposlenici trebali primiti u četiri rate, s tim da bi prva rata, za prvi mjesec rada, kada su aktivnosti najzahtjevnije i navodno posve neorganizirane, trebala biti najmanja.
  Organizatori projekta od početka nisu imali sreće, jer je glamurozni početak "Bara" zasjenila ozbiljna nesreća. Magazin Extra! otkrio je prošli tjedan da su zbog neprikladnog osvjetljenja, loše postavljenih reflektora i svjesno pogrešnog odabira jeftinije tople umjesto skuplje, ali kvalitetnije hladne rasvjete dvoje snimatelja, Nikola Kukec i Bojana Burnić, te troje kandidata "Bara", Željka Maršanić, Petar Car i Darko Ramljak, zadobili teška oštećenja rožnice s mogućnošću trajnih posljedica za vid.
  Nesretni događaj zbio se pretprošle nedjelje, kada su se tijekom snimanja prvo snimatelj Kukec, a potom i kandidatkinja Željka Maršanić požalili na nepodnošljivo peckanje, suzne i otekle oči te gubitak vida. Extra! je otkrila da su oni hitno odvedeni u bolnicu Rebro, gdje su im ustanovljeni teško oštećenje rožnice i opekline po licu zbog izloženosti vrlo jakoj svjetlosti, što je dovelo i do privremenog gubitka vida te mogućih trajnih posljedica. U ponedjeljak ujutro i druga snimateljica, Bojana Burnić, požalila se na iste simptome kao i još dvoje kandidata. Njoj, Petru Caru i Darku Ramljaku u KBC-u Rebro specijalist oftalmolog Kosanović postavio je istu dijagnozu kao i njihovim kolegama dan prije. Svi su oni nekoliko dana proveli u jednom zagrebačkom hotelu, gdje su ležali u potpunom mraku, i nisu smjeli čitati ni gledati. Kandidati s više sreće prošli su s lakšim opeklinama i nadraženosti očiju, te pretrpljenim šokom. Navodno razmišljaju o tužbi protiv Ring multimedije i namjeravaju tražiti naknadu štete.
  Organizator je incident pokušao javno objasniti nesretnom kombinacijom klora u bazenu, klima-uređaja i jačeg osvjetljenja, ali je pravi uzrok svjestan, pogrešan odabir neprikladnih reflektora i njihov loš razmještaj. Sve se moglo izbjeći da su se organizatori odlučili za nešto skuplju, ali kvalitetniju verziju rasvjete.
  Natjecatelji se zbog rasvjete ni danas ne osjećaju odveć ugodno,  smeta im i to što se ni nakon desetak dana od početka programa ne zna točno koliki im je proračun, a neki se žale i na pothranjenost.
  Naličje "Bara" zasad se ne vidi u finalnom proizvodu, koji se svakodnevno emitira na Novoj TV. Prva emisija imala je skromnu gledanost od 6 posto, što je manje od očekivanog. Tomu je djelomično razlog i ljetno vrijeme, ali i prazan Zagreb. Ipak, dojam bi vjerojatno bio bolji da su organizatori kvalitetnije pripremili projekt, angažirali dovoljno iskusnih ljudi i pristojno ih platili. Čini se da je već na početku želja Ring multimedije za profitom ugrozila ambicije koje je Nova TV imala s ovim projektom. To su shvatili i u Ring multimediji, te su od prošlog tjedna u više navrata razgovarali sa zaposlenicima, kako bi otklonili nedostatke i unaprijedili sve proizvodne segmente emisije. Sve to daje naslutiti da bi gledanost i kvaliteta reality showa "Bar" u sljedećim tjednima mogla porasti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika