09.08.2005. / 13:01

Autor: Stanko Borić

JUŽNA AMERIKA

Brazilska vojna diktatura željela je izgraditi nuklearno oružje

Iako se već duže nagađalo kako je nekadašnja vojna diktatura željela izraditi atomske bombe tek je prošle nedjelje to i službeno potvrđeno.

Bivši brazilski predsjednik Jose Sarney u nedjeljnom je intervjuu za brazilsku TV postaju Globo potvrdio kako je nekadašnja brazillska vojna hunta namjeravala stvoriti nuklearno oružje. Vojna diktatura vladala je Brazilom više od 20 godina, od 1964. sve do 1985. godine, a u tome periodu velike su napore ulagali u gradnju atomske bombe. Nakon dolaska legalno izabrane demokratske vlade na vlast 1985. godine predjednikom je postao Jose Sarney, koji je nedugo potom otkrio kako je prethodna vlast gradila atomsko oružje koje je namjeravala testirati u području savezne države Para. "Bio sam vrlo iznenađen tim otkrićem te sam ubrzo izdao naredbu da se to prekine", kazao je Sarney. Brazil je nastavio s istraživanjem nuklearne energije, ali samo u miroljubive svrhe, istaknuo je Sarney koji tvrdi kako je brazilski susjed Argentina također gradio nuklerano oružje. "Tijekom moga mandata vodili smo pregovore s njima o suradnji na tome području, a otkrili smo da su oni tada bili daleko ispred nas na području istraživanja nuklearne energije", kazao je Sarney koji napominje kako 1986. nije objavio vijest o gradnji nuklearnog oružja kako ne bi ugrozio pregovore s Argentinom. Pregovori su završeni 1990. godine potpisivanjem sporazuma kojim su se obje zemlje obvezale kako neće dalje razvijati nuklearno oružje.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika