Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Usvojite Borisa Mutića

Mali puno putuje i ne će vam smetati

24 SATA
Utorak, Nova TV, 19.00
četiri kaktusa
Poskupio opet benzin i slična goriva, a čuvena voditeljica i majka bezbrojnih hrgizama opet je proizvela jedan za sjećanje. Ona se boji novih poskupljenja zato «što bi to moglo izazvati domino sustav». Domino sustav, umjesto «domino efekt», nije nikakva zabuna, nemojte biti naivni, nego je to, paz' vamo i u oči me gledaj, plod pažljiva promišljanja kako da se na bosansko-slovenskoj Novoj TV rabi što više rvackih riječi. Nema veze što su one totalno krive, važno je autoričino domoljublje.   

EMISIJA UOČI NOGOMETA
Srijeda. HRT 2, 20.00
kaktus
Poznato je da su navijači velika djeca, a i naša HRT je velika dječja ustanova, jer nema tu ni jednog tate i ni jedne mame što svoju potomčad nisu namjestili pod isti ravni krov Duvanovićeva ostakljenog zdanja uz obalu Save. U skladu s tim, prava dječja emisija bilo je uvodno trošenje struje na gluposti (razgovor s navijačima i predsjednikom rvackog nogometnog saveza). Nastupila je ćer Nade Šurjak (izgubljena Mirta) i šmrkavi mali Saša Sušec u tužno neukusnom prugastom odijelu, inače sin Bože Sušeca, oca koji zna kako razmaziti djecu.

NOGOMET: HRVATSKA – BRAZIL
Srijeda, HRT 2, 21.15
kaktus
Željko Vela glumio je brazilskog reportera (kretenski je krčao kad je Kranjčar zabio gol), a njegov sukomentator Igor Štimac govorio je kvalitet, sekund i šutirati, dakle, glumio je stručnost, jer čak i Zvone Boban misli da je rekao nešto pametno kad umjesto kvaliteta kaže, onako zdravo srpski, kvalitet. Ne ćemo sad zamjerati starim igračima, koji su se u reprezentaciji davnih godina naslušali svega i svačega, kad čuvena novinarka Ozana Bašić govori «raočarenje», no to su sve sitnice prema Velinom iskrenom priznanju da kao dijete dva dana nije mogao spavati kad je prvi put vidio Šurjaka. Ovo jezivo iskustvo (što bi tek bilo da je vidio Krležu), koje je mali Vela podijelio s nacijom, obavezuje nas na minutu šutnje koju ćemo provesti diveći se čudu od djeteta. On je već onda znao o nogometu koliko i danas zna, što se u prošlom stoljeću pričalo za Milku Planinc i ekonomiju. Povijest se ponavlja, što znači da je Vela povijesna osoba.


VIJESTI
Z 1, Petak, 9.45
četiri kaktusa
Emisija vijesti u kojoj je pušten samo jedan prilog, a i taj kompletno bez tona, počela je lijepom najavom voditeljice. Naša tv postaja ima svoj prvi rođendan, u godinu dana proizveli smo sedam tisuća sati emitiranja, mi smo jedina tv koja ima šest dnevnih informativnih emisja s gradskom tematikom, nadam se da ste stekli naviku gledanja naše središnje informativne emisije u 17 h i 40 min. Iza toga išao je prilog vizualno užasno jak, ali se zaboravilo na ton, pa se iza toga pojavila totalno hladnokrvna voditeljica. Nensi Blažević se večer kasnije totalno prestravila kad joj je režija pustila prilog bez njene najave, a ovi sa Z 1, vidi se, iskusni neki ljudi. Pozdravljamo i Silviju Lonero otprije četrnaest dana, koja nas je razonodila Freudovom ulicom, a htjela je valjda reći Froudeovom (frudovom). Do idućeg viđenja, za godinu dana, iskrene čestitke na ovom i svim idućim jubilejima.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 12.00
vijenac
Jedino u ovom Dnevniku, jer navečer nije bilo vremena, obljetničarilo se o Pakracu, kojega su na današnji dan počeli razarati dobroćudni projektili dragih i milih pobunjenih Srba. Ratna šteta procjenjuje se danas na 320 milijuna eura, pa je Pakrac po tome, uz Vukovar i Gospić, grad koji je najviše razoren.
Naš dragi svehrvatski Dnevnik u 19,30 h, tzv. središnji, ni rječce o Pakracu, ali mu je zato prva vijest bila nešto o Srbima. Tako treba. Čujmo, čujmo. Znameniti Hrvat Goran Štrok dat će državi Srbiji, a i Crnoj Gori, 6 milijuna eura za nekakvo odmaralište koje se nalazi na otočiću blizu Dubrovnika, dakle, na hrvatskom teritoriju. To je ta prva i najvažnija vijest. Ova prastara i nezanimljiva vlasnička problematika (tuđa kuća na našem zemljištu je naša kuća), draga jedino brucošima koji tek polažu Rimsko pravo, aktualizirana je arogantnim poslovnim potezom maloga Štroka, inače čestog i dragog gosta brojnih hrvatskih dnevnih i revijalnih izdanja, ter TV emisija Svinjiše Glamurca, u kojima se rečeni Štrok, njegov skromni dom i obitelj (kćerkica mu i ženica) prikazuju toplim verbalnim akvarelom koji izaziva podsmijeh zdravih i želučane tegobe (jako povraćanje) osjetljivih.
U očekivanju Dnevnika s bagerima koji će tuđu zgradu na našem zemljištu civilizirano sravniti sa zemljom, Hrvatskoj televiziji puno pozdrava od pretplatnika iz Pakraca.

DINAMO – VARTEKS
Subota, HRT 2, 20.10
kaktus
Reporter, uf, ne, tv komentator Drago Ćosić, imao je samo velika imena za utakmicu u kojoj su Dinamovi igrači (osim časne iznimke zvane kapetan Zoran Mamić) trčali prvo poluvrijeme, a Varteksovi drugo. Za Ćosića je to bio «veliki derbi» i «zanimljiva utakmica». Bezobrazan kao i naši meteorolozi što ovog ljeta nisu pogodili ništa, Ćosić unaprijed zna što će se dogoditi za nekoliko tjedana i kako će to izgledati, pa čujmo: «I onda dolazi veliki derbi Dinamo – Hajduk.»
Za sada je veliko bilo samo ono u pauzi između prvog i drugog poluvremena, kad je puštena skraćena snimka utakmice Hrvatska – Brazil, uz tonsku podlogu koja se sastojala isključivo od latino-popa, ali uz jednu jedinu iznimku. Kad je Niko Kranjčar zabio gol, pušten je onaj Vela koji krči, tj. govori «Krrrrrrrrr» i taman kad pomislite da mu je to nešto autobiografski (npr. kreten), on kaže «anjčar».

VIJESTI IZ KULTURE
Subota, HRT 1, 22.26
kaktus
Novinarka Klara Dujmović nešto oduševljeno drobi o «Hamletu» Šerbedžijinih, ali to je zato što ove godine na Lepog Radu šalju samo žene. Muškarci su mrzovoljni i iskompleksirani veličinom toga moćnog klana, što se vidi iz toga da je curica Želimir Ciglar u nedjeljnom Večernjaku do dna i bez rezerve ishvalio predstavu, a u «Jutarnjem listu» je Saša Drach bio pogrebnik netalentiranoj režiserki i njenoj goloj glavnoj glumici. Hja, što se tu može. Sreća je jedino u tome da u Hrvatskoj ima više žena nego muškaraca.   

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.55
četiri kaktusa
Disciplina se zove roller-ski, grad je Varaždin, a reporter je Boris Mutić. Stvorena je zanimljiva situacija, kojoj ima lijeka. Odlazeći prije šest mjeseci u mirovinu siroti g. Mutić inscenirao je seriju dramatičnih oproštaja, kao da ide u zemlju odakle nijedan putnik vratio se nije, što reče Pjesnik (Shakespeare), i mirno nastavio raditi, u čemu bi ga na kraju ipak trebao spriječiti neki bolje stojeći udomitelj. Usvojite Borisa Mutića. Ovo nije poziv Angelini Jolie, nego našim ljudima. Mali puno putuje i ne će vam smetati.


HRT GALIĆ 2002. godine u službu održavanja primljena dvojica starijih inžinjera koji su završili vojno tehnički fakultet: Ljubodrag Vasiljević i Vukašin Joveski. izvor G.
pon u 8.31 Fodor ibrahim ferer buena vista soušlklab, prisjetio ga se ry cooder

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika