Objavljeno u Nacionalu br. 511, 2005-08-29

Autor: Jasminka Kocijan

SANDA RAŠKOVIĆ kći osnivača Srpske demokratske stranke

Nova pregovaračica za Kosovo

Sanda Rašković - Ivić, kći pokojnog Jovana Raškovića, psihijatar i političar kao i njen otac, bit će novi srpski pregovarač za Kosovo. To je prošlog tjedna odlučio srpski premijer Vojislav Koštunica koji je s te funkcije smijenio Nebojšu Čovića.
Ona je izjavila da se u vezi s Kosovom ništa neće raditi na silu: "Razgovarati, razgovarati i samo razgovarati. Citirat ću svog oca: bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Pokušali smo vidjeti kako izgleda silom. Svi znamo što smo dobili i što sad trpimo zbog toga. To je put kojim sigurno nećemo ići."
Koštunica ju je nedavno postavio na mjesto potpredsjednice svoje Demokratske stranke Srbije (DSS), a i zastupnica je u parlamentu Srbije i Crne Gore. Tek je dvije godine Koštuničina suradnica. Prije toga bila je članica Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, liberalne i pomirljive stranke europske orijentacije. U Miloševićevo doba nije bila politički aktivna i u medijima se očitovala samo kao psihijatrica. Nakon Miloševićeve smjene 2001. imenovana je republičkim komesarom za izbjeglice. U drugoj godini mandata na toj funkciji savjetnici pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića optužili su je da uskraćuje honorare zaposlenima u Komesarijatu. Ta stvar nikada nije bila razjašnjena. Početkom 2003. bila je smijenjena pa je prešla u Koštuničin DSS.
Za svog novog šefa kaže da je prvi čovjek koji vlada dogovorom, a ne silom i ucjenama: "Takav način je težak, ali premijeru uspijeva i zemlja idu naprijed."
Na pitanje što je njezina prva asocijacija na spomen Kosova, ona je odgovorila: "Bit srpskog bića, dio identiteta, narodne pjesme na kojima smo se formirali." Sanda Raškovoć-Ivić dodala je da je Kosovo "najskuplja srpska riječ": "Kosovo je ideja, emocija, živi u domeni iracionalnog, a tu ne vrijede zakoni logike i ekonomije." Ipak, rekla je da ne bi živjela na Kosovu jer voli velike gradove.
Za razliku od Koštunice, koji smatra da Kosovo mora ostati u sastavu Srbije, ona ima praktičniji stav: "Decentralizacija vlasti na Kosovu odlično je rješenje, ako je u okviru velike autonomije, ali ako to propadne, moj je stav, koji zasad nije i stav DSS-a, podjela Kosova."
Sanda Rašković-Ivić ponosna je na svog oca. Nikad nije držala vatrene političke govore kojima je bio sklon Jovan Rašković, osnivač Srpske demokratske stranke. Njega hrvatska javnost pamti i po rečenici "Srbi su lud narod" u razgovoru s Tuđmanom.
Sanda Rašković rođena je 1956. u Zagrebu gdje je 1980. diplomirala na Medicinskom fakultetu, nakon što je osnovnu i srednju školu provela u Šibeniku. U jednom intervjuu rekla je da se ne bi vratila u Šibenik: "Što bih radila u gradu u kojem je moj otac cijeli život pomagao svima kojima je mogao, a u kojem je sada nepoželjan."
Od 1991. živi u Beogradu gdje je 1993. doktorirala. Radi u psihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević". Autorica je brojnih stručnih radova iz psihijatrije i psihoterapije, članica Svjetske udruge psihoterapeuta, Srpskog liječničkog društva i humanitarne organizacija Žene pomažu ženama. Udana je i ima troje djece.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika