Objavljeno u Nacionalu br. 511, 2005-08-29

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Bračna nevjera ministrove žene

Paris Match prvi put pisao o privatnom životu političara

Francuski tjednik Paris Match objavio je na naslovnici – za francuske prilike – senzacionalnu fotografiju:. Cecilia Sarkozy, 47-godišnja supruga francuskog ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, i njezin 45-godišnji marokanski ljubavnik Richard Attias na uglu dviju ulica u New Yorku proučavaju plan grada. New York je bio samo jedna stanica njihova višetjednog zajedničkog ljetovanja. Među fotografijama na šest stranica na jednoj se za stolom restorana u Parizu drže za ruke i zaljubljeno gledaju. U tekstu je opisan i njihov boravak u Cannesu.
Francuski politički analitičari tvrde da te fotografije dokazuju da se raspada jedan od najpoznatijih francuskih političarskih brakova, što može znatno utjecati na političku scenu. Popularni, poduzetni i ambiciozni Sarkozy namjerava se kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. pa će postati suparnik dosadašnjem predsjedniku i stranačkom kolegi Jacquesu Chiracu. Sarkozy je još lani počeo predsjedničku kampanju, stekavši popularnost oštrim mjerama protiv kriminala.
Sarkozyja mnogi Francuzi žele na čelu francuske vlade, ali je Chirac to spriječio kako on ne bi odviše politički ojačao. U toj kampanji značajnu ulogu imala je i Sarkozyjeva atraktivna supruga, bivša manekenka, koja mu je tada još bila šefica osobnog stožera.
Sarkozy je tada za prijem angažirao agenciju za odnose s javnošću na čijem je čelu Marokanac Richard Attias, koji je pritom tijesno surađivao sa Sarkozyjevom suprugom pa je između njih planula strasna ljubav. Novinari, koji su se naviknuli da Sarkozyja na javnim mjestima viđaju sa suprugom, opazili su da nje više s njim nema. U francuskim medijima dosad je bio običaj da se novinari ne bave privatnim životom političara. Ali švicarski i belgijski listovi u svibnju su objavili da ona ima ljubavnika. Sarkozy je tada priznao da ima bračnih problema i obznanio da će u 100 dana, koji sada istječu, pokušati riješiti svoju bračnu krizu.
Paris Match sad je pokazao da Sarkozyjeva žena i dalje živi s ljubavnikom i da od pomirenja neće biti ništa. Za političare je neugodno kad se pred biračima ne mogu pohvaliti sređenim brakom. A Francuzi sada znaju da je čovjek koji želi postati njihov predsjednik – rogonja.
Paris Match tako je dao do znanja da će ubuduće izvještavati i o takvim temama. Slijedit će ga i drugi francuski listovi.
Posljednjih dana u francuskim su medijima dobili mjesta i drugi slični skandali, kao ljubavna veze dvoje najpoznatijih voditelja televizijskih vijesti, voditelja dnevnika TF1 Patricka Poivrea d'Avora, oženjenog oca petero djece i njegove kolegice Claire Chazal, s kojom, kako je sad otkriveno, ima izvanbračnog desetogodišnjeg sina.
Dosadašnja diskrecija nije se temeljila samo na odluci urednika, nego i na strogim francuskim zakonima protiv kršenja privatnosti. Neki Sarkozyjevi suradnici savjetuju mu da tuži Paris Matchm a drugi tvrde da će to samo povećati negativni publicitet njegova braka, a to je posljednje što mu treba u predizbornoj kampanji.

Vezane vijesti

Unutarnja stvar Francuza

Unutarnja stvar Francuza

Zajednička izborna kampanja Nicolasa Sarkozya i Angele Merkel zapravo je već odavno započela. Još u veljači je njemačka kancelarka u jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika