31.08.2005. / 16:10

Autor: Marijana Zrinjski

REAKCIJE

Vodeći oporbeni političari o Vladinim lažima

Nekoliko vodećih oporbenih hrvatskih političara komentiralo je za Nacional laži hrvatske Vlade u aferi Liburnia Riviera Hoteli, koje je Nacional otkrio u posljednja dva broja. Nacional je objavio dokaz kako je Vlada znala da je Hrvatski Fond za privatizaciju poništio nagodbu s Darkom Ostojom i Georgom Eltzom, a za dokument kojim to Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) javlja, ustvrdila je da ga nije ni primila što je Nacional također demantirao.

Damir Kajin iz IDS-a izjavio je da nije moguće provesti takvu privatizaciju bez blagoslova državnog vrha. Prema njemu Ostović je, najvjerojatnije, u trenutku kada se osjetio ugrožen koristio određene mehanizme, kao primjerice dostavljanje nekih dokumenata medijima, što je razumljivo i legitimno ako mu se radilo o glavi. «Ljudi u Fondu za privatizaciju nadživjeli su nekoliko vlada i postali su institucija za sebe koja radi isključivo za svoje interese, a ne državne. Fond za privatizaciju treba reorganizirati i treba postaviti nove ljude», rekao je Kajin te dodao da pravni ugovor vezan za Liburniju treba razvrgnuti. «Vlada je 4. srpnja na tajnom sastanku hotele ustupila fondovima, a cijeli posao je bio zaključen 10. srpnja. Znači cijeli posao bio je savršeno izveden za samo tri dana jer se 5., 6., i 7. srpnja nije radilo zbog praznika i vikenda. U to vrijeme nije bilo nikoga ni u Ministarstvu, ni u Fondu za privatizaciju ni u administrativnim sektorima. Već sama ta činjenica dosta govori. Kada bi takvom brzinom radili gdje bi nam bio kraj?», kaže Kajin.

Tonči Tadić iz HSP-a u cijeloj priči nalazi povod da se raspetlja kompletna privatizacija u Hrvatskoj. «Ako se cijela priča bude vodila samo o Liburniji hrvatska javnost bit će uskraćena za punu informaciju o svim pljačkama u privatizaciji. Ako ćemo se samo fokusirati na aferu Liburnia nećemo mnogo učiniti». Podsjetimo, na Nacionalovoj Internet stranici objavljen je kompletan popis privatizacija. Što se tiče Liburnije, Tadić smatra da nigdje u Zakonu o privatizaciji investicijskih fondova ne stoji mogućnost zamjene dionica, a upravo se na tome temelji cijela afera, te kaže da se sad postavlja temeljno pitanje da li će Hrvatska i dalje tolerirati trgovinu dionicama stečenim mimo zakona. Tadićev stranački kolega Anto Đapić je za Nacional komentirao vrlo kratko cijelu situaciju: »Kako kaže stara hrvatska poslovica u laži su kratke noge, to je jedino što mogu reći».

Željka Antunović iz SDP-a upotrijebila je istu poslovicu kao i Đapić i dodala da ako je istina ovo što je Nacional objavio, onda je ponašanje cijele Vlade na čelu s premijerom Sanaderom nedopustivo i neprihvatljivo.

Radimir Čačić iz HNS-a izjavio je da je ova afera izrazito neugodna za Vladu i da je sada trenutak da se Vlada izjasni: «To je moralno, pravno i politički neprihvatljivo. Mislim da gospodin Ostović mora reagirati i reći što se događa. Afera Liburnija traje već deset godina i sada se riješila klasičnim, tradicionalnim HDZ-ovskim načinom - trgovinom ispod stola, bez javnog natječaja. Forma privatizacije bila je prekrasna, ali sama suština potpuno promašena», zaključio je Čačić. «Najgore je u cijeloj priči to što zaustavljanje tog procesa neće spriječiti štetu koju su pretrpjeli hrvatski građani. Sada će nas ova promjena koštati i više nego što je koštala ta nagodba. Stotine milijuna kuna hrvatskih građana bit će bačene u vjetar i to se ne može izbjeći, bez obzira što Vlada poduzme», kazao je ovaj istaknuti HNS-ovac.

Vezane vijesti

Polančec odgovorio SDP-u

"Niti me je SDP postavio niti će me smijeniti", odgovorio je u četvrtak novinarima potpredsjednik Vlade Damir Polančec na sastanku s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika