Objavljeno u Nacionalu br. 513, 2005-09-12

Autor: Suad Rizvanbegović

EKSKLUZIVNO IZ NEW YORKA

Tri junaka US Opena

Ovogodišnji teniski turnir US Open obilježila su svojim podvizima trojica igrača: 23-godišnji Švicarac Roger Federer i dvojica Amerikanaca, 35-godišnji Andre Agassi i 25-godišnji James Blake

Andre Agassi – 35-godišnji 'veličanstveni ćelavac', počeo je turnir protiv našeg Ive Karlovića. Agassi se specijalizirao u teniskoj geometriji, ali nije uspio riješiti problem Karlovićeva servisaAndre Agassi – 35-godišnji 'veličanstveni ćelavac', počeo je turnir protiv našeg Ive Karlovića. Agassi se specijalizirao u teniskoj geometriji, ali nije uspio riješiti problem Karlovićeva servisaOvogodišnji US Open završio je u nedjelju pobjedom Rogera Federera protiv Andrea Agassija. Uz tu dvojicu tenisača, turnir je obilježio James Blake, igrač koji se u godinu dana od paraliziranog mladića prometnuo u grand slam četvrtfinalista. Nacionalov specijalni izvjestitelj Suad Rizvanbegović piše o toj trojici igrača u svom ekskluzivnom izvješću iz New Yorka.
James Blake - 25-godišnji Amerikanac iz Harlema, dobio je "wild card" za ovaj turnir nakon svih nedaća koje je proživio u posljednjih godinu dana. U Rimu je 2004. na treningu prije meča slomio vrat, zatim mu je nakon povratka u Ameriku umro otac, a onda je dobio zoster virus koji mu je ukočio vrat i lice. Prošao je dvanaest mjeseci muka. Blake kaže da je zajedno s trenerom Barkerom često plakao u bolničkoj sobi, a bio je i u opasnosti da bude paraliziran do kraja života. Prije pet mjeseci bio je 210. na rang listi s nejasnom budućnošću. Danas je 49. – s vrlo jasno definiranom budućnošću. Pretvorio se u tenisku mašinu koja melje sve ispred sebe. Nakon meča Blake – Nadal, Rafael Nadal sjedio je u svlačionici s glavom umotanom u ručnik, odjeven u plavu majicu bez rukava tijesno pripijenu uz svoje atletsko tijelo i bijele poluduge hlače koje izazivaju uzdahe mnogih žena na stadionima, još uvijek ne vjerujući što mu se dogodilo. On je po ocjeni svih teniskih stručnjaka trebao bit taj koji će skinuti Federera s postolja teniskog kralja. Usprotivio mu se poluanonimni Amerikanac, čija se čudesna priča nastavlja. Neki od poena koje sam vidio u njegovu masakru Nadala ulaze u zbirku najfascinantnijih u povijesti tenisa. Ima nešto magično što privlači kod Blakea – njegova jednostavnost, iskrenost, simpatičnost, fenomenalne atletske mogućnosti. Bilo je mnogo dana prošle godine kada nije vidio, kada je bio nebalansiran i nije mogao dignuti čašu vode, a polovica lica bila mu je paralizirana –taj divni mladić nadvladao je sve … i kapa mu dolje! U susretu s Robredom sentimentalni favorit milijuna Amerikanaca gubio je sa 6:4 i 5:2 u drugom setu. Blake je izgledao umorno i bezvoljno, ali nakon spašene set lopte pojavio se novi James Blake – onaj iz meča s Nadalom. Fenomenalnom igrom dobio je sljedećih sedam gemova i treći set te je završio meč u grandioznom stilu. Beskrajna energija, brzina i udarci kojima razara protivnike rijetko se mogu vidjeti. Prije godinu dana taj je Blake bespomoćno ležao u bolnici – nesposoban da pokrene oči zbog paralize dijela glave - i tko bi pomislio da će danas taj isti Blake biti heroj i inspiracija cijele nacije.
Andre Agassi – 35-godišnji "veličanstveni ćelavac", počeo je turnir protiv našeg Ive Karlovića. Agassi se specijalizirao u teniskoj geometriji, ali nije uspio riješiti problem Karlovićeva servisa. "To je jedan nevjerojatan servis – cijelo vrijeme sam pokušavao otkriti gdje trebam stajati pri povratku servisa. Ne zbog brzine servisa – jer ima mnogo igrača koji danas serviraju između 214-220 km na sat – nego zbog kuta pod kojim lopta odskače. Kao da servira s nebodera – bacaš se za loptom, ali je ne možeš stići", kaže Agassi. Sreća za Agassija da su Karlovićevi drugi udarci manje-više mediokritetski jer bi inače Karlović sasvim sigurno danas bio medu najboljim igračima na svijetu. Agassijev meč s Blakeom po uzbudljivosti i kvaliteti sigurno spada među najbolje na ovom turniru. U 1.15 ujutro na prepunom stadionu sa 23.000 gledatelja Agassi je nakon čudesne pobjede rekao: "Ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda tenisa." I imao je pravo, jer zamislite tu gomilu ljudi koja je do jutarnjih sati ostala gledati dva čarobnjaka i kraj putovanja Jamesa Blakea, koje je počelo prošle godine i katapultiralo ga s dna do neslućenih visina. A što reći za Agassija? Dugo sam razmišljao o njemu i jednostavno nisam mogao shvatiti što ga motivira da i danas sa 35 godina i bankovnim kontom od 300-400 milijuna dolara, dvoje divne male djece i sretnim brakom – svaki dan provede 5-6 sati između teretane, gimnastičke dvorane, atletske staze i teniskih igrališta. Konačno sam shvatio – Andre želi dokazati i dokazuje da se i u kasnijim godinama s fanatičnim radom mogu postizati vrhunski rezultati. Ali to je strašno teško i Agassi je sigurno jedan od rijetkih kojima to uspijeva. Agassijev utjecaj na mlade generacije zasjenjuje njegovih 60 titula u karijeri, kao i njegov altruizam i osobnu evoluciju kroz koju je prolazio. Upravo njegova radna etika, striktno pridržavanje plana treninga i tvrdoglava zaljubljenost u tenis pridonijeli su takvom fenomenalnom uspjehu.
Roger Federer – 23-godišnji Švicarac, nakon trijumfa u Wimbledonu otišao je na odmor od pet tjedana i jedina priprema za US Open bio je turnir u Cincinnatiju na kojem je za divno čudo pobijedio unatoč nedostatku treninga. Pisao sam iz Londona da je jedini način da Federer izgubi – da mu postane dosadno. U New Yorku je protiv Santoroa vodio 5:1, da bi zatim "zaspao" nekoliko gemova, a onda je kod 5:6 na Santorov servis osvojio četiri poena za redom i nonšalantno dobio meč. Kiefera i Nalbandiana dobio je bez problema, a u polufinalu protiv Hewitta u jednom je trenutku dobio sedam poena za redom u tie-breaku drugog seta.

Ženski turnir ove godine nije bio previše uzbudljiv. Tek u četvrtfinalu vidjeli smo dva kvalitetna meča. Clijsters je pobijedila Venus Williams superiornom igrom u trećem setu, a nesretna Lindsay Davenport opet je upropastila meč loptu – kao i u Wimbledonu. Mary Pierce – 30-godišnja Francuskinja koja je ove godine igrala solidno, pobijedila je Hennin, Mauresmo i u polufinalu Dementijevu nakon dosta kontroverzija. Naime, nakon izgubljenog prvog seta, uzela je dvanaest minuta stanke što je Dementijevu silno razljutilo. Pierce nije baš jako popularna u teniskim krugovima. Bud Collins, poznati televizijski komentator, rekao je neki dan da kad god pogleda Pierce u lice na igralištu ima utisak da će ona za nekoliko sekundi izvršiti samoubojstvo. Činjenica je – Pierce većinom ima patnički izraz lica, stalno čeprka po kosi, majici, reketu, ali istini za volju, igra odličan tenis. U finalu protiv Clijsters nije imala baš nikakvu šansu. Sjajno pripremljena Belgijka prošetala je mečom i napokon osvojila jedan Grand Slam turnir, čime je inkasirala najveću nagradu u povijesti ženskog tenisa - 2,2 milijuna dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika