Objavljeno u Nacionalu br. 513, 2005-09-12

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Ministrica se želi povući

Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova, najavila je nedavno premijeru Sanaderu da želi napustiti poziciju šefice diplomacije

Kolinda Grabar-KitarovićKolinda Grabar-KitarovićKolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova, najavila je premijeru Ivi Sanaderu da želi napustiti položaj šefice diplomacije. Ovu informaciju Nacional je dobio prošlog tjedna od njezinih bliskih suradnika čije su se prijašnje informacije o situaciji u Ministarstvu vanjskih poslova redovito pokazivale točnima.
Prema njihovim riječima, nekoliko je razloga zbog kojih je ministrica vanjskih poslova najavila abdikaciju. Duboko je nezadovoljna dosadašnjim rezultatima na diplomatskom planu, a svjesna je da se nije uspjela etablirati u diplomatskim krugovima, o čemu svjedoči podatak da je ove godine održala samo nekoliko bilateralnih susreta s europskim kolegama. Uostalom, i na sam ministarski položaj stupila je krajnje bezvoljno i znancima govorila kako to čini isključivo stoga što to od nje traži Sanader. Dio njezinih suradnika tvrdi kako ju je vođenje Ministarstva čak i fizički jako iscrpilo i da je to glavni razlog nedavne bolesti zbog koje je umalo propustila odlazak u Škotsku gdje je održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije. Sve u svemu, Kolinda Grabar-Kitarović želi otići iz Ministarstva vanjskih poslova, ali u razgovoru sa Sanaderom izrazila je želju za ostankom na čelu resora europskih integracija.
Zasad je o tome informiran samo najuži krug njihovih suradnika. U ovom trenutku, kad Hrvatska očekuje odluku o početku pregovora s EU, bilo kakva najava ostavke ministrice Kolinde Grabar-Kitarović dovela bi u pitanje njezin pregovarački kredibilitet. Sanaderu je jako važno da vijest o mogućem odlasku ministrice ne iziđe u javnost, barem idućih nekoliko tjedana.
Unatoč tome, Sanader je već odredio i dvojicu njezinih potencijalnih nasljednika, to su Frano Matošić, predsjednik HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i Tonči Staničić, hrvatski veleposlanik u Beogradu. Nacionalov izvor tvrdi da se predsjednik Vlade nedavno susreo sa Staničićem koji trenutno bolje kotira od Matošića. To i nije čudno jer je Staničić kadar Ive Sanadera s kojim blisko surađuje dulje od jednog desetljeća, a osim toga obojica pripadaju tzv. splitskom krilu HDZ-a. S druge strane, Matošić je kadar Miomira Žužula, što i nije neka prednost otkako je bivši ministar vanjskih poslova morao napustiti položaj. Osim toga, Sanader je prije mjesec dana spriječio Žužulovo imenovanje na položaj glavnog tajnika Hrvatske demokratske zajednice i od tada odnosi među njima sve su samo ne koncilijantni.
Politička sudbina Kolinde Grabar-Kitarović ovisi isključivo o Sanaderu. U ministarstvu vanjskih poslova vjeruju da puno toga ovisi o odluci Europske unije o početku pregovora s Hrvatskom. Ako šefovi diplomacija na idućem sastanku 26. rujna donesu pozitivnu odluku, ministrica će gotovo sigurno ostati još neko vrijeme, jer će tada veliki dio zasluga biti pripisan njoj. Dođe li do nove odgode, više neće biti razloga da premijer ne usliša njezinu želju i počne razmišljati o Staničiću ili Matošiću.
Visoki Vladin izvor potvrdio je u razgovoru za Nacional kako je u ovom trenutku prioritet Sanaderova kabineta dobivanje početka pregovora. Riječ je o psihološkom pitanju koje bi vratilo kredibilitet HDZ-a, a tada bi vlast mogla pokrenuti široku propagandnu kampanju u kojoj bi povećala birački rejting. Uz ostvarenje Vladine proeuropske politike forsirat će se teza o uspješnoj sezoni i najnovija izvješća o oporavku gospodarstva u drugoj polovici ove godine. Strateški cilj HDZ-a je podignuti povjerenje birača i do idućih izbora osigurati najmanje 30 posto glasova, što bi u koaliciji s jednom ili dvije stranke koje će prijeći izborni prag osiguralo novi četverogodišnji mandat. U svakom slučaju, Sanader je izrazito nezadovoljan padom popularnosti HDZ-a i prije nekoliko dana povukao je potez za koji vjeruje da će spriječiti svaku mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora.
Nedavno su se u Banskim dvorima u tajnosti sastali Anto Đapić i Sanader. Značaj sastanka odaje i podatak kako su osim predsjednika Vlade na sastanku još bili vodeći ministri: Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Branko Vukelić i Petar Čobanković. Đapić je dobio dva važna obećanja, prvo, Vlada će osječkom gradonačelniku pomoći u realizaciji svih projekata koje će inicirati tamošnja HSP-ova vlast, i drugo, HDZ će lobirati za primitak pravaša u Europsku pučku stranku. Zauzvrat od Đapića očekuju potporu pri izglasavanju proračuna za 2006. i distanciranje od Stipe Gabrića-Jamba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Što se tiče Branimira Glavaša, HSP neće razvrgnuti koaliciju premda političar kakav je Anto Đapić sasvim sigurno neće dopustiti da mu ovaj HDZ-ov otpadnik onemogući buduće stvaranje koalicije s HDZ-om.
Koliko god Sanader želi politički uništiti Glavaša, posljednjih dvadesetak dana potpuno su prestale medijske optužbe u kojima se tvrdilo da je odgovoran za zločine nad osječkim Srbima 1991. Nacionalov sugovornik tvrdi kako produbljivanje istrage, a posebno podizanje optužnice protiv Branimira Glavaša nikako ne bi odgovaralo premijeru Sanaderu. U tom slučaju nedvojbeno bi se otvorilo i pitanje odgovornosti Vladimira Šeksa, čije bi potencijalno procesuiranje oslabilo i premijera. Sanader je svjestan da je Šeks ranjiv i zato se sve više koristi uslugama Luke Bebića, koji postaje njegov najvažniji operativac, tvrde vladini dužnosnici.
Uspije li Sanader osigurati potporu HSP-a bez stvaranja koalicija, moći će se posvetiti rješavanju problema unutar svoje stranke. Problem se zove Andrija Hebrang, koji je iznimimno nezadovoljan Vladinom politikom i premijerovim potezima. Nacional ima informaciju da je nekolicini bliskih prijatelja Hebrang prije nekoliko dana ponovio da neće javno kritizirati Sanadera jer ne želi raskol unutar stranke. Ali iz onoga što je rekao o premijeru nema dvojbi što misli o vladajućoj politici. "Politika Ive Sanadera ide u pogrešnom smjeru i on sve više izolira HDZ. Posebno je pogrešno to što je HDZ sve bliži Račanu, čime se udaljavamo od svojih birača", rekao je Hebrang prema tvrdnjama sudionika sastanka. Njegovi prijatelji tvrde da je nagovijestio radikalan otpor nastavi li se – kako on to vidi – suradnja HDZ-a i SDP-a. U tom slučaju gotovo je sigurna njegova kandidatura za predsjednika HDZ-a na stranačkom kongresu iduće godine. Osim što je pun ideoloških prigovora, Hebrang je nezadovoljan i gospodarskom politikom i vjeruje da najveću odgovornost snosi potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Premda je upravo on predložio Polančeca za svog nasljednika, Hebrang ga je u nedavnom razgovoru sa skupinom hadezeovaca nedvosmisleno optužio kao najlošijeg člana Vlade. "Polančec je moj kadar, ali on je nesposobnjaković i katastrofa", slikovito ga je opisao.

Teška greška Željke Antunović
Subotnja najava Željke Antunović da želi naslijediti Ivicu Račana njezin je najveći dosadašnji politički autogol u karijeri. To se može zaključiti iz reakcija većine visokopozicioniranih esdepeovaca koji su u razgovoru za Nacional njezin istup ocijenili višestruko pogrešnim. Manji je problem medijski efekt njezina istupa, koji su u HDZ-u već počeli iskorištavati tvrdeći da unutar SDP-a postoje snažne podjele na one koji su za Račana i na njegove oponente. Toga nema i Željki Antunović neće više pasti na pamet javno istupati na ovaj način. Uostalom, njezinu ambiciju nije podržao ni jedan od dvadesetak članova stranke koji su se o tome javno izjasnili.
Esdepeovce s kojima je kontaktirao Nacional puno više ljuti njezin pokušaj kreiranja stranačke politike. "Željka Antunović ne razumije da sada, kad pokušavamo osvojiti vlast, jedino Račan može definirati stranačku politiku. Ona misli da je kao zamjenica predsjednika samo korak do njega, a to naprosto nije točno. Jednostavno je izgubila orijentaciju i nije razumjela gdje je njezino mjesto. Neka radi unutar stranke, ali ovakva istrčavanja najviše problema donijet će njoj, a ne SDP-u", smatraju u socijaldemokratskom vodstvu.

Vezane vijesti

Počela turneja Hrvatskom

Počela turneja Hrvatskom

Proslava ovogodišnjeg Dana Europe i Europskog tjedna počela je 5. svibnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Najveći projekt ovogodišnjeg programa u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika