Objavljeno u Nacionalu br. 514, 2005-09-19

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Paprike iz doline Cusca

Od Španjolca iz Meksika, gdje su aztečki carevi uživali u paprici i nazivali je chili, čuo sam da je paprika izvrstan lijek za razne bolesti, a posebno za poboljšanje vida, tako da je jeo po dvije iza svakog obroka

Veljko BarbieriVeljko BarbieriDavno, u prastara vremena, kod Pacaritamba, 30-ak km južno od Cusca, stare prijestolnice Inka, dizala se planina Tambo Toco, "Planina otvorenih prozora", i na njoj tri duboke špilje. Iz najveće, srednje špilje zvane Capac Toco ili "Bogati prozor" glavni je bog stvoritelj Viracocha rodio Inke, tako što je sačinio četiri brata i četiri sestre i odmah ih oženio kako bi mogli ljudima rađati kraljevsko potomstvo. Najstariji brat, bio je Ayar Manco, kojeg je Viracocha odredio za prvog vladara, Inku, Sina Sunca i oženio ga najstarijom od sestara koju još i danas pamte kao Mamu Ocllo, strašnu suvladaricu prvoga kralja. Ostala brača zvali su se Ayar Auca, Ayar Cachi i Ayar Uchu. Na starom inka jeziku koji je već zaboravljen, Manco kasnije nazvan Capac, znači najbogatiji, Sauca sreća, Cachi sol, a Uchu je bilo ime peruanske ljute paprike, koju će vladari Inka, kada pokore svoje veliko kraljevstvo, nazvati aji, a aztečki carevi, chili, imenom kojim se nazivava sve do danas. Pa su krenula kraljevska braća i sestre s plemenima koja je Viracocha stvorio iz dva bočna prozora u potragu za svojim kraljevstvom u kojem će postaviti temelje svijeta Petog Sunca, baš kao što su to već učinili njima nepoznati aztečki vladari. Ayar Capac predvodio je svoju braću, sestre i kad su stigli do doline Cusca, zabio je zlatnu polugu u tlo i ona je u trenu potonula u podzemlje, a nad ravnicom se nadvila duga. To je bio Viracochin znak da su stigli na predodređeno mjesto. Pa su Viracochini sinovi odmah podjarmili ljude Četvrtog Sunca koje su zatekli u dolini i oni će im kao robovi ili podanici služiti sve dok 1531. pohlepni Francisco Pizarro nije srušio njihovo moćno carstvo i odrubio glavu posljednjem Inki Atahualpi. U davnom vremenu u kojem se zbiva naša priča, Ayar Capac na sebe je preuzeo vladarske dužnosti, a najmlađi od Braće Predaka, Ayar Uchu, ona Sveta Paprika, poletio je u Nebo i, kad se vratio iz Viracochina doma, obznanio je da se prvi Inka, njegov brat Ayar Capac od tada mora zvati Manco Capac i da će od njegova sjemena i jajašca Mame Ocllo nastati buduća kraljevska loza Sinova Sunca i biti oplođena sva polja velikog carstva. Krumpir, kukuruz i paprika bit će hrana naroda i na njima će počivati moć njihovih svetih vladara. Tako je zavladala dinastija Inka po volji Stvoritelja Viracoche i njegova glasnika Svete Paprike, Ayar Uchua, koji se pretvorio u stijenu na vrhu planine Huanacauri koja se uzdiže nad Cuscom. Pod njegovim su se okamenjenim likom sve Inke, odjevene u zlato, prikazivali svojim podanicima, presijavajući se kao pravi sinovi Sunca, kako je zapisao potkraj XVI. stoljeća Garcillaso de la Vega, poznatiji kao El Inca, i sam sin inka princeze i španjolskog hidalga. Pa kad govori o hrani iščezlih vladara, doslovce piše: "S ovim plodovima, koje su zahvaljujući Ayar Uchuu donijeli sa sobom iz svete planine Tambo Toco, u kojoj im je život udahnuo sam Stvoritelj Viracocha, i kojima bi često dodali i umak koji pripremaju od njih, jedu oni svaki svoj obrok, pirjan, kuhan ili pečen. U početku su tu biljku i njezine plodove zvali uchu, no kasnije su je nazvali aji. Današnji stanovnici Perua još su toliko vezani uz uchu i aji da ne žele ništa kušati bez njega... Od jednog Španjolca iz Meksika gdje su aztečki carevi jednom također uživali u paprici i nazivali je chili, čuo sam da je paprika izvrstan lijek za razne bolesti, a posebno za poboljšanje vida, tako da je jeo po dvije paprike iza svakog obroka. Svi Španjolci, kad se vrate u Španjolsku, toliko se na nju naviknu da im je draža od svih začina s Istoka." Osim zlata od rastopljenih i opljačkanih božanstava Inka, kojima je Sveta Paprika već odavno prorokovao njihovu tužnu i nesretnu sudbinu.


NAMAZ OD PAPRIKE I SIRA

U ½ kg mladog kravljeg ili kozjeg sira umiješajte 2 mljevene i ocijeđene paprike pomiješane s 10 dag slatkog ajvara i 1 ljutim feferonom. Nakon što dobro promiješate, ubacite još 1 na kockice sjeckanu papriku i umiješajte u namaz. Služite s prepečenim kruhom. Moja inačica njemačkog liptauera.

PEČENE PUNJENE PAPRIKE

Na 1 dl miješanog ulja pirjajte 1 veću krupno sjeckanu kapulu i 4 režnja češnjaka, zajedno s ½ kg mljevene puretine i 10 dag sjeckane suhe pancete. Kad uhvati boju, pomiješajte s 20 dag mladog kozjeg sira. Posolite, popaprite i nadjevom punite 1 kg paprika kojima ste odrezali vrh i unutrašnjost očistili od sjemenki. Složite u nauljenu posudu, podlijte paprike s 1 dl povrtnog temeljca i pecite na umjerenoj vatri u pećnici. Kad paprike omekšaju i dobiju koricu, pokrijte s 5 dag na trake rezanog ementalera i sve još jednom zapecite da se rastopi sir. Moj recept.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika