Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Borbeni pjetlići iz mita

Mladi Zeus uživao je u igri sa svojim pijetlom, a kad se osilio, darovao ga je svojoj ljubavnici Leti, kćeri titana Keja i njegove žene Febe i otada je pjetlić uvijek bio uz nju, čak i kad je rađala Artemidu i Apolona

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKad je ono Rea potajice rodila Zeusa na Kreti, s njim se odmah stopio stari otočki bog Velhanos pa je budući olimpski vrhovnik na sebe preuzeo i njegove velike moći i ovlasti, ali i svetog pijetla koji određuje vrijeme i svojim kukurijekom navješćuje smjenu dana i noći. On ispraća duše umrlih u podzemni svijet, najavljujući i potom dovodeći pokojnikovu dušu u novi dom. U mlađim godinama Zeus je uživao u igri sa svojim pijetlom, no kada se osilio, poklonio ga je svojoj ljubavnici Leti, kćeri titana Keja i njegove žene Febe i od tada je pjetlić oduvijek bio uz nju, čak i kad je rađala Artemidu i Apolona i kad je morala pobjeći na Delos gdje se konačno nastanila. Naime, kad je Hera saznala za Zeusov i Letin preljub, poslala je strašnu zmiju Pitona koji ju je stalno progonio kamo god bi se onako betežna skrasila. Jednog dana, baš u svitanje oglasi se Zeusov pjetlić i uputi Letu da se sakrije na otoku Delosu, budući da je taj otok tada bio silno nepristupačan i plutao je bacan valovima i šiban olujama. Ali kada je Leta dotakla njegovo tlo, dogodilo se čudo. Iz mora su izronile dvije stijene i prepriječile put Pitonu koji je gmizao po morskim valovima, dok ga je stalno napadao Letin i Zeusov pjetlić, obrušavajući se na njegovu glavu. I pobjegne strašni Piton iskljucane glave, glavom bez obzira, a Delos se usidri o morsko dno i postane jedan od najljepših i najčarobnijih otoka u Egeju. Tamo je na gori Kintu Leta Zeusu rodila važnu djecu, Apolona i Artemidu, koji su kao bogovi blistavog svjetla i sunca, lova i mjeseca, baš kao i njihov otac, od rođenja drugovali s hrabrim pjetlićem koji je spasio njihovu majku dok ih je još trudna nosila u trbuhu. Poslije se pridružio i glasniku Hermesu dok je obilazio sve tri strane svijeta idući od pakla, preko zemlje do neba, svaki put kukurijekom objavljujući njihov povratak u zoru. Kažu, tek se nakon silnih pustolovina i doživljaja skrasio uz legendarnog liječnika Asklepija, Apolonova sina, i budući da je bio upućen u tajne pokojnika i podzemnog svijeta, pomagao mu je u liječenju smrtno oboljelih. Otada teški bolesnici, ali i oni koji odlaze s ovog svijeta, Asklepiju, koji je u međuvremenu postao bog, žrtvuju pijetla i nakon što su bogu ponudili iznutrice, goste se pijetlovom juhom i slasnim pečenjima. Upravo na način na koji je slavni Sokrat, veliki filozof i bonkulović, savjetovao svom prijatelju Kritonu da žrtvuju i blaguju pijetla prije njegove smrti. Na dalekom sjeveru, gdje je pijetao također omiljena poslastica, postao je simbol ratničke budnosti. S vrha krošnje svetog jasenova stabla, Yggdrasila nadzire obzor kako bi na vrijeme javio Odinu i Toru kada će se njihovi neprijatelji divovi spremiti za napad, a od galskih vremena, od latinske riječi gallus, pijetao, kako su Rimljani nazivali ove ratoborne ptice, postao je zaštitnik Francuske i kao bijeli pijetao od one najčuvenije vrste iz Bresse, vlada svojom domovinom i glasovitom galskom i francuskom kuhinjom, posebno onom od peradi. Srednjovjekovni redovnici i kuhari u pijetlu su vidjeli Kristov simbol i izjedali su ga uvjereni da će nakon uživanja u svojim punjenim pjetlićima i njihovu ukusnom mesu vidjeti svjetlost zore i Isusova uskrsnuća, a čak je i prorok Muhamed rado propovijedao: "Bijeli je pijetao moj prijatelj, jer je on neprijatelj Božjeg neprijatelja." Pa bi i on sjeo za trpezu s Apolonom, Asklepijem, Odinom i Kristom, veseleći se proročanskoj snazi njegova pečenja i mudrosti koja proizlazi iz njegova skuhanoga mesa. Kako je već govorio starina Job iz Starog zavjeta, misleći na samog Boga: "Tko je mudrost darovao ibisu, taj je mudrost podario i pijetlu!"



JUHA OD PIJETLA I GLJIVA

Na rastopljenom maslacu zazlatite sjeckanu kapulu i 5 dag sjeckane slanine. Dodajte ½ kg isječenog pijetla i 1 kg sitno sjeckanih šampinjona. Sve malo propržite i ulijte 1½ l vode, posolite i popaprite. Kuhajte dok meso pijetla ne omekša, očistite ga od kostiju, u juhu ulijte 1 dl kiselog vrhnja, promiješajte pjenjačom i služite vruće. Vrsna juha za ljetne mjesece.

LJETNI PAPRIKAŠ OD PIJETLA

Na 1 dl ulja zažutite 2 kapule, 5 dag slanine, 3 sitno rezane paprike, 1 dl mljevene rajčice i pirjajte dok ne dobijete gustu šalšu. U nju položite 1 kg rasječenog pijetla pa tušite, podlijevajući mesnim temeljcem dok ne omekša. Pospite žlicom slatke paprike, podlijte s 2 dl bijelog vina i 2 dl mesnog temeljca, ubacite ljuti feferon, posolite i kuhajte dok ne ugusti i omekša. Služite s ½ kg tjestenine koju ste začinili s 2 dl kiselog vrhnja. Recept prema panonskom izvorniku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika