Objavljeno u Nacionalu br. 515, 2005-09-26

Autor: Dean Sinovčić

USPJEH IVANA LJUBIČIĆA

Najbolji igrač Davis cupa

Ivan Ljubičić i Mario Ančić u igri parovaIvan Ljubičić i Mario Ančić u igri parova"Najviše su vikali: Ljubimo te, Ljubo! Atmosfera je bila divna. Čuo sam gledatelje kako skandiraju: "U boj, u boj, za narod svoj!' I to me ponijelo. Najviše čujem poruke navijača kad ustanem s klupe i idem po lopticu. Najviše mi se svidjelo kad sam shvatio da gledatelji znaju kada treba ludo navijati, a kad šutjeti kao zaliven. Ne volim komornu atmosferu na tenisu, uživam u publici koja poznaje tenis. Bolje od ovog se ne može navijati", kaže Ivan Ljubičić nakon nedjeljne pobjede protiv Nikolaja Davidenka rezultatom 6-3, 7-6, 6-4, kojom je Hrvatska je ušla u finale Davis cupa. U nedjelju se reprezentacija okupila na večeri u Vili Dalmacija i uz babić nazdarvili odličnoj igri i poželjeli pobjedu u finalu Davis cupa u Bratislavi protiv Slovačke. Nakon pobjede najbolji hrvatski tenisač u razgovoru za Nacional govori o noći prije meča s Davidenkom, igranju u paru s Mariom Ančićem, šansama Hrvatske u finalu Davis cupa sa Slovačkom i svojim teniskim počecima.

NACIONAL: Znate li da ste prema najnovijem rejtingu najbolji igrač u Davis cupu?

- Nemam točan podatak, ali s ove tri pobjede protiv Rusije to bi tako moglo biti. Dobro zvuči, Ljubičić najbolji igrač Davis cupa. Pobijedio sam u zadnjih 11 mečeva, a ove godine dobio sam svih devet. Već dvije godine Davis cup igram jako dobro. Prošle godine s Francuzima igrao sam jako dobro. Prvi dan parove nisam mogao igrati zbog ozljede, izgubio sam tijesno pojedinačni meč. Nakon toga nanizao sam sve same pobjede.

NACIONAL: Ima li još neki igrač takav skor?

- Dominik Hrbaty. Slovaci su u finalu Davis cupa. Hrbaty nije izgubio ni jedan pojedinačni meč. Ali i prije meča s Rusima znao sam da ja imam najviše pobjeda.

NACIONAL: Kažu da Hrbatyja redovito pobjeđujete. Znači li to siguran poen u finalnom dvoboju sa Slovacima u Bratislavi?
- Igrali smo dosad pet mečeva i dobio svih pet. Glupo bi i neodgovorno bilo govoriti kako će biti u Slovačkoj. Uostalom, ne znamo čak ni na kojoj će se podlozi igrati. Kad iziđemo na teren, ja ću se puno bolje osjećati, jer dobiti pet mečeva velik je razlog.

NACIONAL: Je li plasman u finale Davis cupa najveći uspjeh hrvatskog tenisa?

- Svi su ovdje igrali, i prošlogodišnji pobjednici Španjolci, i Amerikanci, i Francuzi, Rusi, sve teniske velesile. Ovo je naš fenomenalni uspjeh. Za mene osobno biti najbolji igrač Davis cupa veliko je priznanje, jer su svi mečevi igrani na tri dobivena seta. To znači da su mečevi bili kvalitetno odigrani. Sve sam ih dobio ove godine, od Roddicka do Davidenka. Imao sam odličan rezultat i na ATP Touru početkom godine. Poslije se nije tako nastavilo, ali sam formu u Davis cupu nastavio. Sada, kad se izboduje naš nastup u Davis cupu, bit ćemo plasirani vrlo visoko. Bili smo sedma reprezentacija na svijetu, sada bismo mogli biti među četiri najbolje.

NACIONAL: Kako ste proveli noć prije meča s Nikolajem Davidenkom?

- Podloga u Splitu, u meču sa Rumunjima i Rusima, je specifično brza. Podloga dozovljava da vi diktirate svoj ritam. Znao sam da neće biti dobro ako dozvolim Davidenku da se razmaše i nametne svoj ritam. Ako ja odigram dobro, ako serviram ono što zamislim, znao sam, nema razloga uopće razmišljati o Davidenkovoj igri. Cijelo vrijeme mislio sam samo na sebe i svoju igru. Htio sam se koncentrirati i vjerovao u pobjedu. Kad bih razmišljao o genijalcu Davidenku, koji je prvog dana igrao protiv Marija, prestrašio bih se. Bilo bi puno problematičnih razmišljanja o tome što trebam napraviti, kako ga nadmudriti. U noći prije meča nije bilo straha. Odlučio sam jako servirati, igrati agresivno s osnovne crte, kratkim loptama ga zvati na mrežu da dođe, nametnut ću mu ono što znam najbolje. I to se dogodilo.

NACIONAL: Kad ste odigrali prvi servis, jeste li pomislili što će biti ako izgubite?

- Ne, ni jednog trenutka. Imam veliko povjerenje u Marija. Srećom, ove godine nisam ga još doveo u situaciju da mora igrati na 2:2. Uvijek sam dobio na 2:1. Vrijeme je da se Mario odblokira. Ove godine nije dobio ni jedan pojedinačni susret. Siguran sam da će u odsudnom trenutku dati svoj puni doprinos. Možda će to biti već početkom prosinca u finalu sa Slovačkom. Rekao sam mu i prije da nema razloga za nervozu, jer vidi da ja dobivam sve mečeve. Mario samo treba igrati svoj najbolji tenis.

NACIONAL: Možete li vas dvojica izgubiti u paru u Davis cupu?

- Možemo. Dobili smo ove godine dva meča u pet setova, protiv Rumunja smo bili vrlo blizu poraza. Glupo je reći da ne možemo izgubiti, ali dok igramo ovako dobro, to će biti jako teško. I slovački par Beck i Martinjak dobili su sve parove u zadnje vrijeme. To će biti gusto.

NACIONAL: Što možemo očekivati u finalu Davis cupa u Bratislavi?

- Sve je otvoreno, svi mečevi su 50:50. Termin toga susreta vrlo je nezgodan. Igra se 2., 3. i 4. prosinca 2005. a sezona završava početkom studenoga. Dakle, meč će se igrati duboko u mrtvoj sezoni.

NACIONAL: Je li finale u Bratislavi prilika koja se ne propušta?

- Sad smo u finalu i nismo još ništa osvojili. Finalisti se brzo zaboravljaju, a pobjednici ostaju zapamćeni zauvijek. Ova se prilika ne bi smjela propustiti. Maksimalno ćemo biti spremni za finale. Vrijeme je da se tenis u Hrvatskoj digne na visine na koje je i zaslužio. I zadnjih dana više se pisalo o neuspjehu hrvatskih košarkaša negoli o našem uspjehu. Malo sam razočaran prikazima u dnevnim novinama. Volim košarku i poštujem košarkaše, ali tenisači nemaju tretman koji zaslužuju.

NACIONAL: Što vas najviše ljuti kad igrate tenis?

- Protivnik me nikad ne ljuti. Ljuti me pogrešna odluka sudaca i nemar u mojim udarcima, dekoncentracija. Bilo je trenutaka kad sam se u ova tri meča ljutio. Recimo, ljutio sam se na sebe kako sam odigrao prvi set prvog meča protiv Južnog. Moja ljutnja, kad se ljutim na sebe, uopće se ne vidi. U tom trenutku ja razgovaram sam sa sobom.

NACIONAL: Što je važno u suvremenom tenisu?

- Upornost, bez toga se ne može. Ako netko nije uporan u tenisu, teško će uspjeti.

NACIONAL: Predsjednik HTS-A Radimir Čačić glasno je rekao da je Ivan Ljubičić jako inteligentan igrač.

- Naravno da mi laska to što je rekao naš predsjednik. On je vrlo marljiv čovjek, ali moram prepoznati da predsjednik HTS-a o tenisu baš i ne zna previše. Drago mi je kad se to kaže. I Davidenko je inteligentan igrač, tvrd orah. U tom meču igrala su dva tvrdoglava. Kvaliteta dolazi s iskustvom. U karijeri imam više od 400 profesionalnih mečeva.

NACIONAL: Sigurno je da te kvalitete niste imali kad ste počeli igrati tenis.

- Bio sam prilično talentiran, brzo sam napredovao. Dosta kasno sam počeo igrati tenis, s devet godina. U startu sam bio u minusu tri-četiri godine u odnosu na ostale. Isprva nije bilo rezultata. Ali sam brzo napredovao i pokazao strašan elan za tenis. Sretan sam jer sam uspio. Poručujem roditeljima da ne sile djecu da po svaku cijenu već sa 4 ili 5 ili 6 godina uzmu reket u ruke i treniraju. Tenis djetetu treba biti igra do njegove 12. godine. Roditelji nepotrebno prisiljavaju djecu da moraju početi dobivati mečeve sa deset godina. To je potpuno pogrešno, jer treba raditi na izgrađivanju djeteta kao čovjeka.

NACIONAL: Tko je odgovoran da ste počeli igrati tenis tek sa devet godina?

- Nitko me nije natjerao. Jednog dana otac mi je rekao da bi volio da se jednog dana moj brat i ja bavimo nekim sportom. Otac je vidio da ću izrasti u jakog čovjeka. Tih je dana na HTV-u bio Wimbledon. Kad je završio turnir, ja sam rekao: "Tata, hoću igrati tenis!" Otac je to prihvatio.

NACIONAL: Otac je jako navijao i bodrio vas tijekom cijelog meča, dok je vaša majka više samozatajna.

- Mamine suze na kraju meča s Davidenkom i nisu baš samozatajne. Otac voli pokazati emocije. Skakao je i svakog trena bio je u meču. Ma, cijela obitelj to jako emotivno doživljava, i moja supruga i brat. Dok igram, ništa izvan terena ne primjećujem. Ja sam zatvorenija osoba.

NACIONAL: Koji su vam teniski uzori?

- Danas više nemam teniskih uzora, ali jednom Rogeru Federeru morate se diviti. On može biti uzor svima.

NACIONAL: Kakva je bila uloga Gorana Ivaniševića u ekipi ovih dana?
- Goran je podigao atmosferu u ekipi svojim temperamentom, savjetima. Svatko je pridonio velikom uspjehu. Ovo je pobjeda ekipe. Ja jesam dobio sva tri boda, ali ovo je pobjeda Hrvatske, a ne Ivana Ljubičića.



Mario Ančić nakon pobjede Ljubičića nad Nikolajem Davidenkom i ulaska u finale Davis cupa nije krio svoje oduševljenje pobjedom i splitskim navijačima, posebno jer je u prvom meču polufinala izgubio baš od Davidenka. "Hvala cijelom Splitu na ovome. Takvo što ne može se doživjeti nigdje drugdje. Ta skandiranja, navijanja, podrška Ljubi i meni, potpuno ludilo. Da je Ljubo izgubio, ja bih pobijedio protiv Južnog. Ali Ljubo je odigrao briljantno. Nadigrao je Davidenka od kojeg sam ja nedavni izgubio meč, a prije dobio dva. Ljubo ga je deklasirao u svim segmentima igre. Kad je rezultat 2:2, čovjek mora misliti samo na pobjedu. Noć prije meča Ljubo i ja pogledali smo svoje mečeve sa suparnicima. Izmijenili smo mišljenja, i nekoliko štoseva. Sve nam je bilo jasno, Ljubo je točno znao kako će igrati s Davidenkom, koji je top ten igrač. I dalje ću brusiti svoj napadački stil, jer na terenu ne respektiram nikoga. Već sutra letim na turnir u Japan. Prigovaraju mi da nisam drzak. Jesam li ili nisam, procijenite sami."

Vezane vijesti

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika