29.09.2005. / 16:00

Autor: Hrvoje Perinić

PROŠIRENJE EUROPSKE UNIJE

EU bez dogovora o Turskoj, o Hrvatskoj u ponedjeljak

Veleposlanici Europske unije nisu uspjeli postići u četvrtak dogovor o pregovaračkom okviru za Tursku. Pošto su pregovori sa tom zemljom trebali početi u ponedjeljak, Velika Britanija koja trenutno predsjedava EU sazvala je za nedjelju izvanredan sastanak Vijeća ministara. »Nažalost, u četvrtak nije bilo moguće postići dogovor na razini veleposlanika. Napori će se nastaviti, uključujući i na ministarskoj razini» kazao je glasnogovornik britanskog predsjedništva te dodao da će se ministri morat sastati i u nedjelju navečer. Austrijsko stajalište je blokiralo donošenje pregovaračkog okvira, budući da se službeni Beč i dalje zalaže za privilegirano partnerstvo Turske umjesto punopravnog članstva.

Britansko predsjedništvo EU-a odlučilo je u četvrtak, nakon što na sastanku COREPER-a nije postignut dogovor o Turskoj, sazvati Radnu skupinu za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu, neposredno prije početka sastanka Vijeća ministara, prenosi Hina. Kako je najavljeno i ranije, prije sastanka Radne skupine, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte posjetit će Zagreb u petak i zatim članicama skupine iznijeti najnoviju ocjenu o provedbi Akcijskog plana hrvatske Vlade za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika