Objavljeno u Nacionalu br. 516, 2005-10-03

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Netalentirani voajer

'Ken park' Larryja Clarka potvrđuje redateljev kronični antitalent i lažnu subverzivnost

Dean ŠošaDean ŠošaKEN PARK
Bivši fotograf Larry Clark zaprepastio je sredinom 90-ih godina filmsku i ne samo filmsku javnost svojim redateljskim prvijencem, provokativnom dramom ""Klinci", dokumentarističkim prikazom razuzdanog života njujorške omladine. Clarkovi "Klinci" prikazani su u službenom programu Canneskog filmskog festivala, a pozitivne kritike i problemi koje je film imao s cenzorima i dežurnim moralistima, donijeli su tom autoru u određenim krugovima reputaciju hrabrog umjetnika koji ruši tabue. Clarkov prvijenac bio je estetski mizerno djelce, no zauzevši poziciju provokativnog umjetnika koji se bori protiv društvenih okova i pod svaku cijenu želi nešto poručiti, Clark je napravio dobar posao: senzacionalisti koji imaju mnogo toga za reći a malo za pokazati, kod kritičara u pravilu kratkoročno prolaze puno bolje od samozatajnih, pravih autora. U sljedećem ostvarenju, "Još jednom danu u raju", Clarkov se žanrovski okrenuo krimiću i filmu ceste, no opačine mladih nisu ga prestale zanimati. Klincima se definitivno vratio u filmu "Bully", drami snimljenoj prema istinitom događaju, čije je uvrštenje u službeni program Venecijanskog filmskog festivala posvjedočilo kako je Clark i dalje zanimljiva art roba. Bezveznost "Bullyja" najlakše je uočljiva usporedimo li Clarkov filma sa nekim tematski sličnim, jednako tako niskobudžetnim filmićima poput odličnog "Iskupljenja na rijeci", no bilo je onih kojima se film svidio i koji su u njemu vidjeli Clarkovu autorsku postojanost. Još bezvezniji, sumanuti remake Cormanova filma "Teenage Caveman" koji Clark potom snima, u kojem su tinejdžeri opet goli i krvavi, najpametnije je pak prešutjeti.
Nedugo nakon "Bullyja", Clark je režirao "Ken Park", završni dio svojevrsne omladinske trilogije. Riječ je o dosad najprovokativnijem Clarkovu djelcu koje je diljem svijeta imalo problema s distribucijom. Sam Clark nije mu pretjerano pomogao nokautiravši primjerice britanskog distributera filma s kojim se nije slagao u nekim političkim pitanjima. Scenarij filma, zasnovan na člancima iz novina i pričama koje je Clark čuo na televiziji, osmislio je scenarist "Klinaca" Harmony Korine, a ugledni snimatelj Edward Lachmman, direktor fotografije Haynesova "Daleko od neba" i Soderberghove "Osvete" i "Erin Brokovich", potpisan je pak i kao koredatelj. Ipak, "Ken Park" je prije svega Clarkov film.
Junaci filma su tinejdžeri izloženi najrazličitijim maltretiranjima od njihovih roditelja. Atraktivnu Peaches (Tiffany Limos) odgaja religijom opsjednuti tata koji nije posve imun na čari svoje kćeri. Dok otac, udovac, plače na ženinu grobu, kći upražnjava sado-mazo seanse i grupni seks. Osjetljivi Claude (Stephen Jasso) muku muči sa agresivnim ocem koji ga optužuje za pederkasto ponašanje a zapravo želi s njim spavati! Shawn (James Bullard) spava sa majkom svoje djevojke dok njezina druga, mala kći bulji u ženske stražnjice na televiziji. Najluđi je ipak Tate (James Ransone), momak koji okrutno maltretira baku i djeda. Ken Park iz naslova je skejter koji si u prvoj minuti filma raznese glavu.
Prateći sumornu svakodnevnicu svojih junaka, Clark se nesputano prepušta svojoj staroj opsesiji razgolićivanja maloljetnika, pa tako eksplicitno prikazuje masturbaciju jednoga od junaka, felacio, kunilingus i još štošta. Clarkov prikaz američke suburbije uistinu je jeziv i nema sumnje da će neki biti oduševljeni njegovom kritikom Amerike i sl. Mali je problem jedino to što nije jeziv samo svijet koji Clark prikazujem - jeziv je, nažalost, i sam film. Clarkovo tobožnje propitkivanje američke zbilje zapravo je ambiciozno upakirani senzacionalizam i voajerizam jednog kronično netalentiranog filmaša, voajerizam unutar kojeg su šokantni prizori samo sebi svrha. Poput talentiranijeg Olivera Stonea, Clark svoju autorsku nemoć skriva iza tobože liberalnih stavova, pa one kojima se njegovi filmovi ne sviđaju uvijek može otpisati kao ideološki nazadne tipove. No jedini je nazadan u cijeloj priči sam Clark, oportunist koji bi, da je pošten sam prema sebi, najvjerojatnije snimao maloljetničke porniće. No tada bi završio u zatvoru a ovako, u nekim krugovima, još može proći kao umjetnik.
BLITZ
DVD+VHS
"Ken Park"; am.-nizoz.-franc.drama; 2002.
R: Larry Clark
GL: James Bullard, Stephen Jasso, Tiffany Limos, James Ransone
FILM: 1
DVD: 2

PREVODITELJICA
BLITZ
DVD+VHS
Veteran Sydney Pollack nikad nije bio veliki autor, no u boljim danima znao je snimiti vrlo dobar film, poput špijunskog trilera "Tri kondorova dana". Recentni špijunski triler "Prevoditeljica", pokazuje pak kako je ostarjeli Pollack odavno zreo za penziju. Banalna priča "Prevoditeljice" nema potencijala za više od foršpana, ali Pollack ju je uspio rastegnuti na beskonačno duga dva sata. Lišen prisutnosti uvijek izvrsnih Seana Penna i Nicole Kidman, kao i medijima zanimljivog podatka kako je riječ o prvom filmu snimljenom u zgradi Ujedinjenih naroda, Pollackov bi se film teško domogao kina. Među dodatnim prilozima DVD izdanju "Prevoditeljice" nalaze se još jedan, podjednako banalan završetak filma i Pollackov audiokomentar.

The Interpreter, am.-brit.-franc. triler, 2005. R: Sydney Pollack
GL: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Earl Cameron
FILM: 2
DVD: 3

LOŠ ODGOJ
DISCOVERY
DVD+VHS

Nakon briljantnih filmova "Sve o mojoj majci" i "Pričaj s njom" prvak suvremene španjolske kinematografije Pedro Almodóvar zakoračio je dramom "Loš odgoj" korak unatrag. Iako su kritike uglavnom bile odlične, teško se oteti dojmu kako je novi Almodóvarov film zapravo bliži njegovim ranim djelcima u kojima je intrigirao ponajprije tematsko-stilskim pretjerivanjima, negoli spomenutim zrelim remek-djelima u kojima su pretjerivanja savršeno stopljena s pričom i likovima. Šećući zakučasto iz jedne narativne razine u drugu, Almodóvar je pretjerano razvodnio priču i likove, snimivši formalno intrigantno ali emotivno praznjikavo djelce. Među dodatnim prilozima DVD izdanju "Priče s njom" nalazi se i neprevedeni redateljev audiokomentar.

La mala educación, španj. drama, 2004. R: Pedro Almodóvar GL: Gale García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho, Lluís Homar
FILM: 4
DVD: 1

BORE LEE: ČUVAJ SE SINJSKE RUKE!
CONTINENTAL FILM
Nakon filma "Bore Lee: Čuvaj se sinjske ruke!" čini se kako su stvari ipak otišle predaleko. Borac iz Sinja Bore Lee još uvijek je simpatičan, ali način na koji se prema njemu odnosi ekipa koja ga je prigrlila više je nego antipatičan. Dečkima i curama koji se oko njega slikaju Borini su problemi tek vrhunska zafrkancija i kada im on jednoga dana postane dosadan, pronaći će nekog drugog na čiji će se račun zezati. Autori "Sinjske ruke" u pravu su kad kažu da je hrvatski profesionalni film jadan, no rješenje slabe gledanosti sigurno ne leži u amaterizmu a njihovo poigravanje s Borisom Ivkovićem nije ništa manje podlo od poigravanja naših ozbiljnih redatelja novcem poreznih obveznika.
Bore Lee: Čuvaj se sinjske ruke!, hrv. akcić, 2004. R: Ivan Ramljak, Mario Kovač, Krešimir Pauk GL: Boris Ivković, Mario Kovač, Bojan Petković
FILM: 0
DVD: 2

OSTALI DVD NOVITETI

NESTAJANJE: BLITZ
JAMES DEAN KOLEKCIJA: ISSA
HOTEL RUANDA: BLITZ
POVRATAK - DISCOVERY
BEZUVJETNA ZAŠTITA: DISCOVERY
JURSKI PARK 1, 2, 3: BLITZ

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika