Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Pregovori s EU HDZ će stajati vlasti

U SDP-u nisu zabrinuti naglim porastom rejtinga vladajuće stranke jer ga smatraju posljedicom kratkotrajnog uzbuđenja građana zbog početka pregovora s EU

Iako je Sanader u javnim istupima negirao pouzdanost tih istraživanja, na sastanku s Hannesom Swobodom, šefom socijalista u Europskom parlamentu, priznao je da je vrlo zabrinutIako je Sanader u javnim istupima negirao pouzdanost tih istraživanja, na sastanku s Hannesom Swobodom, šefom socijalista u Europskom parlamentu, priznao je da je vrlo zabrinut"Uopće me ne zabrinjava rast HDZ-ova rejtinga jer je to posljedica kratkotrajnog uzbuđenja naših građana zbog početka pregovora s Europskom unijom. Ovo su dani trijumfa Ive Sanadera, ali oni neće dugo trajati. Izbore ne dobiva Europa nego domaće prilike i gospodarska situacija u Hrvatskoj, a na tom planu HDZ nije sposoban ostvariti čak i minimalni napredak", samouvjereno je prošle subote za Nacional ustvrdio jedan od vodećih članova SDP-a.
"Da se razumijmo, nitko u našoj stranci više ne vjeruje u mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora jer nemamo partnere s kojima bismo mogli srušiti sadašnju vladu i zato će Sanader vladati do 2007., ali njega i njegov kabinet očekuju teški mjeseci. Uostalom, ni jedna vlada u istočnoj Europi koja je svoju zemlju uvela u EU nije se održala i vrlo je vjerojatno da će se i HDZ uključiti u taj trend", smatra taj suradnik Ivice Račana. Pritom i on izražava nevjericu u prošlotjednu Račanovu tezu o potrebi raspisivanja prijevremenih izbora koju veći dio SDP-ovih saborskih zastupnika u privatnim razgovorima tumači kao marketinški trik predsjednika stranke.
Kudikamo je važnije – promatra li se iz opozicijskog rakursa – da je najjača stranka u oporbi spremna sučeliti se s HDZ-om i nakon snažnog zaokreta javnog mnijenja u korist Vlade. Potvrdila su to i najnovija ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju da je HDZ nakon dugog vremena ponovno najjača stranka u Hrvatskoj. U kolovozu i rujnu vladajuća stranka bila je u dubokoj krizi, gospodarski pokazatelji bili su loši, rasla je cijena benzina, kao i životni troškovi, uvedene su restrikcije u zdravstvu, a izgledalo je da će uslijediti i nova odgoda početka pregovora s Bruxellesom. Objavljena su tri ispitivanja javnog mnijenja koja su bila porazna za Sanadera jer je u svima SDP pretekao HDZ. Nacional je 20. rujna objavio da socijaldemokrati dobivaju 27,5 posto, a vladajuća stranka samo 17,5 posto biračke potpore, a slijede ih HNS sa 9,7 i HSP sa 7,8 posto. Prema istraživanju Večernjeg lista SDP je dobivao 22,9, HDZ 16,9, dok je za HSP i HNS glasovalo 9,9, odnosno 7,1 posto građana. Identičan poredak objavio je i Jutarnji list: SDP 34,1, HDZ 26,9, HSP 12,7, HSS 6,7, a HNS 5,9 posto glasova.
Iako je Sanader u javnim istupima negirao pouzdanost tih istraživanja, na sastanku s Hannesom Swobodom, šefom socijalista u Europskom parlamentu, priznao je da je vrlo zabrinut. Dugogodišnji HDZ-ovi dužnosnici tvrde da je premijer bio toliko uzrujan da ih je podsjetio na Franju Tuđmana kad je sredinom 1999. dobio rezultate ispitivanja javnosti koji su pokazivali da će HDZ izgubiti izbore. Tuđman je tada izvještajem gađao najbliže suradnike, a navodno je i Sanader reagirao tek neznatno koncilijantnije.
Visoki Vladin dužnosnik potvrdio je za Nacional da je premijer sada puno bolje. Razlog je novo ispitivanje javnosti koje pokazuje da je HDZ ponovno vodeća stranka u Hrvatskoj s 23 posto, dok bi za socijaldemokrate glasovalo 19,9, a za HSP 7,8 posto građana. Sanader je siguran da će HDZ zadržati visoki rejting i idućih mjeseci. Optimizam ne temelji samo na početku pregovora nego i na ubrzanom rastu gospodarstva u drugoj polovici godine te pozitivnim ocjenama Međunarodnog monetarnog fonda i nekoliko relevantnih međunarodnih institucija o situaciji u Hrvatskoj. "Stvari su se vratile na svoje mjesto", smatra sugovornik iz Vlade. U Banskim dvorima vjeruju da opozicija nema konkretnu ideju što treba raditi idućih 18 mjeseci.
Upravo na tome temelji se HDZ-ova strategija – sebe će prikazati kao odgovornu stranku koja je jedina sposobna upravljati državom. Kako bi pojačali dojam, namjeravaju intenzivirati pregovore kako bi bili dovršeni do jeseni 2007, kad padaju redovni izbori. Uspiju li u tome, Sanader će u izbornu kampanju ući s atributom jedinog hrvatskog političara koji ispunjava obećanja.
Premijerova strategija zvuči racionalno, ali u oporbi smatraju da se Sanader preračunao u dvije stvari. Prvo, iznimno su male šanse da pregovori s EU završe za manje od dvije godine. Odlični poznavatelji europskih pregovora uvjereni su da će se otegnuti čak i na iduće tri godine, pri čemu uopće ne smatraju da bi to moglo štetiti Hrvatskoj. "Puno je bolje pregovarati malo sporije ako će se na taj način postići kvalitetnija rješenja. Uzmemo li u obzir da sporazum mora ratificirati 27 parlamenata, a u takvim institucijama nikada se ne odlučuje na brzinu, teško ćemo se pridružiti Uniji prije kraja 2009. ", upozorava Nacionalov sugovornik.
Drugi Sanaderov problem bit će javna percepcija predstojećih pregovora. Ne radi se o tome hoće li Sabor, a zatim i građani na referendumu, potvrditi ulazak u EU. Euroskeptika će zacijelo biti, ali svako protivljenje pristupu ugrozilo bi državne interese i bilo istupanje iz kruga razvijenih i demokratskih država Europe. Ali cijena za to – smatraju stručnjaci – bit će poprilična. Stranci će dobiti pravo kupovati nekretnine, mnogi poljoprivrednici neće se uspjeti oduprijeti jeftinijoj inozemnoj konkurenciji, suverenitet na Jadranu za pet godina preuzet će Europska unija, a uvođenje europskih tržišnih načela bitno će poskupiti cijene vode, odvoza smeća i niza svakodnevnih životnih situacija.
Kad mediji počnu izvještavati o ustupcima na koje će Sanaderovi pregovarači morati stavljati svoje potpise, bit će to teško vrijeme za premijera i njegove suradnike. Ako u međuvremenu ne pokrene gospodarstvo, a sve analize Svjetske banke i MMF-a pokazuju da za to nema izgleda, Sanader bi mogao podijeliti sudbinu premijera tranzicijskih zemalja koji su ušli u Uniju, a potom sišli s vlasti.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika