Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Željko Rogošić

100 DANA SPLITSKE VLASTI

HSP i dr. Sesar svrgavaju vlast HDZ-a u Splitu

Koalicija HDZ-a i Liste Velog Mista u Splitu u opasnosti je jer Anto Đapić i Milijan Sesar privlače na svoju stranu vijećnika Hrvoja Marušića, nezadovoljnog statusom u Listi Velog Mista

HSP bi mogao dobiti Marušića ako je spreman platiti 100.000 eura – toliko iznosi odšteta koju je Marušić dužan 'Velom Mistu' ako promijeni dres i u Gradskom vijeću odstupi od programskih ciljeva Liste. HSP bi tako od jednog mogao narasti na šest vijećnika, koliko ima i HDZ, i dva više od 'Velog Mista'HSP bi mogao dobiti Marušića ako je spreman platiti 100.000 eura – toliko iznosi odšteta koju je Marušić dužan 'Velom Mistu' ako promijeni dres i u Gradskom vijeću odstupi od programskih ciljeva Liste. HSP bi tako od jednog mogao narasti na šest vijećnika, koliko ima i HDZ, i dva više od 'Velog Mista'Nakon sto dana vladavine trese se koalicija HDZ-a i udruge neovisnih splitskih poduzetnika, Liste Velog Mista, koja vlada Splitom. Najveća im opasnost dolazi od Ante Đapića i njegova splitskog stratega Milijana Sesara, kojima do vlasti treba još pet vijećnika iz drugih stranka, a među potencijalnim prebjezima spominje se i Hrvoje Marušić iz Liste Velog Mista. Složen je dogovor u splitskoj gradskoj vlasti, kojeg ne bi bilo da koaliciju HDZ-a i Liste Velog Mista nisu poduprla dvojica odbjeglih umirovljenika iz izborne koalicije SDP-a i jedan HSP-ov vijećnik.
HDZ je pokušao prevariti Listu pri izboru čelnih ljudi gradskih komunalnih poduzeća i tako se dodvoriti oporbi. Lista Velog Mista zaprijetila je raskidom s ozbiljnim kritikama na račun HDZ-ova gradonačelnika Zvonimira Puljića zbog sporosti u donošenju Generalnog urbanističkog plana, što je on ozbiljno shvatio. HSP je HDZ-u već ponudio pomoć u eliminaciji neugodnog "Velog Mista" iz vlasti i novo preslagivanje snaga u Gradskom vijeću uz pomoć vijećnika Hrvatskog bloka i Hrvatske demokratske republikanske stranke.
To ni Sanaderu ni Puljiću nije bilo primamljivo, pa HSP želi pridobiti i vijećnike umirovljenika, HSS-a, čak i Liste Velog Mista.
Istodobno unutar "Velog Mista" ne postoji sloga trebaju li ostati udruga ili postati politička stranka, i to regionalna, kako je to izjavio nositelj izborne liste i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov, a odmažu im i poslovno-političke ambicije njihova gradskog vijećnika Hrvoja Marušića. Došlo je do raskola i u HSS-u: umjesto da vijećnik Željko Sikirica i dosadašnji predsjednik gradske organizacije bude isključen iz stranke zbog neprovođenja stranačke politike, on je postao nezavisni vijećnik čiji se prelazak u HSP očekuje svakog trena.
HSP-ov čelnik i gradski vijećnik Milijan Sesar najavljuje da bi u HSP-ov tabor mogla prijeći i dvojica HSU-ovih vijećnika. HSP pregovora sa svojim nekadašnjim članom, nezadovoljnim vijećnikom "Velog Mista" Hrvojem Marušićem, koji želi biti lider Liste Velog Mista, što ne može ostvariti pored Željka Jerkova, predsjednika Kluba poduzetnika Ilije Naletilića, vlasnika tvrtke za montažu elektrouređaja "Inero", i Juroslava Buljubašića, brodara i suvlasnika SEM-a, koji djeluje iz sjene.
HSP bi mogao dobiti Marušića ako je spreman platiti 100.000 eura – toliko iznosi odšteta koju je Marušić dužan "Velom Mistu" ako promijeni dres i u Gradskom vijeću odstupi od programskih ciljeva Liste. HSP bi tako od jednog mogao narasti na šest vijećnika, koliko ima i HDZ, i dva više od "Velog Mista". U Splitu su tako mogući svi scenariji, pa i onaj u kojem će dva HNS-ova vijećnika napustiti oporbenu koaliciju na čelu sa SDP-om i staviti se na raspolaganje gradonačelniku Puljiću.
Koplja se lome najviše oko Hrvoja Marušića, jednog od četiriju vijećnika Liste Velog Mista u Gradskom vijeću i vlasnika "Dental centra Marušić". Dok su poduzetnici pritisnuli Puljića zbog sporosti na reorganizaciji gradske uprave i donošenju GUP-a – što je regulirano Protokolom o suradnji Liste Velog Mista i HDZ-a – Marušić je zagovarao raskid s HDZ-om jer je GUP-om odredio drugu namjenu ondje gdje je planirao gradnju poslovnih objekata.
Poduzetnici su tražili brže dobivanje lokacijskih i građevnih dozvola i bržu proceduru za gradske projekte koji već godinama čekaju rješenja, poput starog Hajdukova igrališta kod Plinare, istočne obale gradske luke, željezničkog kolodvora, platoa Žnjana, Duilova, industrijske zone Dračevca i Korešnice.
Kako bi se koalicija HDZ-a i "Velog Mista" održala, uz odobrenje Ive Sanadera, u vatru je kao pomoć ubačen Jerko Rošin, predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH. Tako je i HDZ priznao da je do sada GUP površno napravljen, da ga hitno treba doraditi i izmijeniti te ubrzati njegovo donošenje. Istodobno je Puljić htio na mjesto direktorice gradskog komunalnog poduzeća Čistoće postaviti Ljubicu Vrdoljak, gradsku vijećnicu Hrvatskog bloka, promijenivši u natječaju uvjet visoke stručne spreme u višu stručnu spremu.
Tomislav Tukić iz "Velog Mista", vlasnik ST investa, predsjednik nadzornog odbora Čistoće, to nikako nije htio prihvatiti. Predsjednica splitskog HB-a, Ljubica Vrdoljak, u javnosti je uspjela stvoriti dojam da joj "Velo Misto" ne želi dati prolaz zbog političke nepodobnosti, pa je u određenoj mjeri taj stav poduzetnicima donio negativne poene u javnosti.
I SDP je napao "Velo Misto" optužujući ga za grubu politizaciju gradske komunale. Poduzetnici su izdržali sve napade i sukob sa HDZ-om, HB-om, SDP-om, te na mjesto direktora Čistoće doveli potpuno nepoznatog magistra ekonomije i inženjera Alena Ćurina, koji se sam javio na natječaj, kojega nitko nije poznavao niti zagovarao, pa ni "Velo Misto".
Potom je Sesar odlučio ujediniti rasute glasove HSP-a, HB-a i HDRS-a te ih staviti na rasplaganje Zvonimiru Puljiću, koji bi se potom trebao zahvaliti "Velom Mistu" i nastaviti upravljati gradom uz pomoć Ljubice Vrdoljak, HDRS-ova vijećnika Mirka Budimira, Milijana Sesara, ali bez Luke Podruga i HČSP-a, koji se nisu priklonili Sesarovoj ideji.
No Puljić ništa nije htio riskirati, ući u novu labilnu koaliciju, pa je otklonio tu ideju i čvrsto odlučio ploviti s "Velim Mistom". Sesar je prvo ušao u pregovore s dvojicom umirovljenika, članovima HSU-a, Antom Kriletićem i Miljenkom Bobanom, kako bi ih privukao u HSP-ovo članstvo, što se čini vrlo izglednim. Potom je, navodno, uspio pridobiti i Mirka Budimira. I bivši HSS-ovac Željko Sikirica prvo je izjavio lojalnost gradonačelniku Puljiću, a onda otvorio mogućnost prelaska u HSP.
Marušić je pak u jednoj od emisija lokalne TV postaje Kanal 5 rekao da se "ne slaže s idejom da Lista Velog Mista postane stranka". Odlazak iz "Velog Mista" ne bi bilo to, nego dakako njegovi poslovni i politički programi, uključujući i mjesto počasnog konzula SR Njemačke, nakon skorog povlačenja s te dužnosti splitskog entuzijasta u zaštiti spomeničke baštine Karla Grenca. Marušić je izjavljivao da ga je osobno proteklih dana zvao premijer Sanader i tražio da dobro razmisli i spasi Split.
Iako su u "Velom Mistu" svjesni da je Marušić njihova najslabija karika, odlučili su mu dati još jednu priliku, čekati njegove poteze i po potrebi aktivirati obvezu odštete od 100.000 eura, koju su potpisali i kod javnog bilježnika ovjerili svi vijećnici i članovi Kluba "Velog Mista". A to znači da vijećnici neće napuštati "Velo Misto", odnosno na sjednicama Gradskog vijeća ne smiju glasovati o GUP-u, proračunu, izboru gradonačelnika i još nekim važnim pitanjima, suprotno smjernicama Kluba.
Ako se netko na to odluči, dužan je "Velo Misto" obeštetiti spomenutom svotom. Ako pravaši doista žele Marušića, koji bi im trebao donijeti prevagu i vlast u Splitu, onda će Anto Đapić morati osigurati tih 100.000 eura, za koje će svaki pametan pravaš odmah javno reći da ih stranka nema. Prijelaz prebjega u HSP donio bi Đapiću i Sesaru šesti glas u Gradskom vijeću. Uz potporu Ljubice Vrdoljak iz HB-a imaju i sedmi glas, potpuno dovoljno da samostalno, i bez HDZ-a, formiraju novu vlast i vladaju Splitom.

Vezane vijesti

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare u Zadru optužio je bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića za izdaju zbog kako je kazao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika