Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Severina viđena kod Željka Pervana

Intervjui Branimira Bilića trebali bi se sastojati samo od pitanja

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
vijenac
Noćas u jedan i četrdeset Hrvatska se počela nakon skoro sto godina vraćati u Europu, tj. otvoreni su pregovori o ulasku u Europsku uniju, što je Dnevnik popratio odličnom reportažicom gđe Anke Bilić Keserović sa svečane sjednice naše mile i preuspješne vladurine. Tu je na najbolji mogući način (najavom, slikom i tonom) prepričana najnovija ulagivačka epizodica, strašno je reći to ime: Jadranke Kosor. Liku, djelu i stylingu više odgovara Jadranko Sjedokosor, jer muškarci su najveće ulizice. Najprije atomsko-biološko-kemijska (ABK) novinarka, s pravom mjerom ironije, za nju kaže kako «ipak nije mogla odoljeti», a onda vidimo i čujemo dotičnu Hrabrenku i Sanaderovu potpredsjednicu kako se prostire pred šefom («ključna osoba ste ipak vi»), a on će nato njoj (malo dirnut, ali ipak strog) kako ona to govori bez njegova znanja i dopuštenja.

DNEVNIK PLUS
Utorak, HRT 1, 20.10
kaktus
Ono što nije dopustio pojedincu (Jadranku Sjedokosoru) principijelni Sanader nije mogao odbiti naciji. Lepi Sane, kamerama izložen do pasa, dvadeset se minuta javno dao masirati od Branimira Bilića, muškarca koji je krenuo stopama trendseterice Kosor i posramio je. Dobro smo i prošli. Koliko naši političari imaju vremena na bacanje, moglo je ovo čudo trajati i puni sat.

NIŠTA OSOBNO
Utorak, HRT 1, 21.15
četiri kaktusa
Stanovita Nives, Ivanković, najpoznatija po političkoj protekciji koja joj je omogućila prvu tv ulogicu u kojoj se zvala Miki, u međuvremenu je stasala i razvila se, prema očekivanjima, u podvarijantu Mirne Berend: jednako vulgarna, loše odjevena i počešljana, ali ne i voditeljica. Naša Miki osjetila je najednom, u sredini svojih dana, da je ona ne samo voditeljica, nego i više od toga: da može razgovarati pred tv-kamerama. Na stranu ova žalosna zabluda njezina i onih koji su joj to omogućili, jer slična materijalno vrlo isplativa spoznaja strefila je prošle godine i umirovljenu pjevačicu Maju Vučić. Važnije je to da bismo gđicu Ivanković lakše podnijeli da se bar jednom presvukla. Uvijek istog golog masnog trbuha i u istoj odjeći ona je snimala g. Milića na nekoliko mjesta i u nekoliko majica. «Styling voditeljice» pisalo je na kraju emisije: «Leonarda L». Gospođi Boban ovo je možda prvi takav posao, ali sigurno velik uspjeh, otprilike jednak onom Nives Ivanković. Da ne bude sve crno bilježimo odgovor g. Milića na pitanje o čemu se ne smije kritički govoriti na HRT-u: TDR, EPH, Zagrebačka banka, Privredna banka... Hvala mu i na tome.

HRVATSKA DANAS
Srijeda, HRT 1, 18.00
četiri kaktusa
Mirko Galić Duvanović, lord od Kanfanara (istarskog mjesta u kojem niče često hvaljeni novi pogon TDR-a), našao je način da se ne zamjeri našem prijatelju. Materijal Edija Škovrlja o protjerivanju British American Tobacco-a u Mađarsku i Srbiju objavljen je u ovoj pokrajinskoj kronici, umjesto u Dnevniku gdje mu je mjesto. Sada se stvarno ne može reći da je HRT u potpunosti prešutjela ovaj skandal u kojem sudjeluju svi njeni političari. A na ono što se može reći lijepo nas je upozorio Goran Milić.


DNEVNIK PLUS
Četvrtak, HRT 1, 20.05
četiri kaktusa
Predsjednik kućnog savjeta zgrade na Markovu trgu g. Vladimir Šeks također je 20 minuta žmirkao čekajući svršetak svakog od dugačkih pitanja (pravih malih eseja) Branimira Bilića, novinara ovdašnjeg. Možda bi sve skupa bilo zanimljivije da se razgovor sastojao samo od pitanja. Jest da se svaki sugovornik, bio on Šeks ili Sanader, vidljivo muči odgonetnuti što ga taj čovjek zapravo pita, ali g. Bilić to čini tako tečno, bodro akcentirano i lijepo, da ga je šteta prekidati bez nekog jačeg razloga. Prekidati nekoga i nešto da bi se čulo što će reći naš predsjednik Sabora sigurno ne spada u tu jakosnu skupinu.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.35
kaktus
Gđa Ursula Plassnik (190/49) iz Celovca dala se u dobre ruke: pet kratkih minuta intervjua čak i kod Milića sigurno je jače nego dugih dvadeset minuta bilo gdje, posebno kod poetsko-političkog giganta Branimira Bilića. Za razliku od Bilićeva Šeksa koji ni večeras nije vladao sobom u potpunosti, gđa Plassnik (koja će zbog toga u Hrvatskoj uskoro dobiti trg, ulicu i spomenik) ne rasteže usta u nekontroliran osmijeh kad govori o krajnje ozbiljnim stvarima.
Odličan (jer nije predugačak) Milićev intervju kasnije u emisiji temeljito je pokvaren reportažom čuvene Ozane Bašić (klevetnice jedne dječje odgojiteljice) sa zbivanja koje se zvalo «Vjera i zdravlje». Tu se bez ikakve troumice ustvrdilo da je liječenje branitelja od PTSP-a lakše ako su vjernici. Ne možemo u to sumnjati, ako nam to tvrdi jedna tako ugledna marka kao što je O.B.

VEČERNJA ŠKOLA ŽELJKA PERVANA
Petak, HRT 2, 21.00
četiri vijenca
Na kraju još jedne dragocjene Pervanove emisije razred ulazi Severina i traži Aljošu Kapulicu. Svi joj se bacaju u malo prečvrst zagrljaj, dok u odjavnoj špici piše da je to prizor iz sljedeće epizode koja će se zvati «Osveta crne udovice». To je ono, a ne tobožnji ulazak u Europu, što se zove važan događaj.

KAD MIKI KAŽE DA SE BOJI – TKO SU JUNACI JOHNYJEVIH PJESAMA
Petak, HRT 2, 21.50
četiri vijenca
Dokumentarac Ines Pletikos o Johnyju Štuliću u čijoj proizvodnji sudjeluje i sam Štulić (plus 40 sugovornica i sugovornika) treba imati svaka hrvatska kuća. Ipak je tu riječ o povijesti, uvijek važnijoj od one koju nam bilo kada prodaju političari.

KONTRAPLAN
Petak, HRT 1, 22.25
četiri kaktusa
Vidjeli smo samo plan, tj, Sanaderovu facu koja priča i priča. Ona druga faca (povremeni kontraplan), osobno voditelj Merlić, neprekidno se ulagivala premijeru na temu njegova najnovijeg vanjskopolitičkog uspjeha. Lijepo je da stvari na HRT-u polako sjedaju na svoje mjesto. Eto, npr. Dubravko Merlić. Svojom vrlo novom emisijom nastavlja na HRT-u raditi ono u čemu je skupio najviše profesionalnog iskustva: ulagivati se onima od kojih je imao ili će imati koristi. Stoga nikako nije kurtoazija kad g. Sanader u svojoj prvoj rečenici izrazi svoje veliko zadovoljstvo činjenicom da je «gospodin Merlić» opet na Hrvatskoj televiziji. Zna čovjek o čemu priča.

NEDJELJOM POPODNE
Nedjelja, HRT 1, 16.45
četiri kaktusa
Dvoipolsatna zabavna emisija u kojoj nema ni sviranja, ni pjevanja, ni plesa, nego sve počiva na verbalnim kapacitetima dvoje poluvoditelja i njihovih isto tako rječitih gostiju, velika je novost u svjetskoj povijesti televizije, pravi unikat.

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.55
četiri kaktusa
Golman hrvatske nogometne reprezentacije, poslije pobjede nad Švedskom i plasmana na svjetsko prvenstvo, izjavljuje da su oni upravo nešto napravili «za cijeli hrvatski narod». Odakle osobi koja zna uhvatiti loptu, i to ne svaki put, hrabrost da se upusti u ovako dubokoumne ocjene i procjene, rezervirane dosad samo za političare i pijance. Na tragu procjene našeg simpatičnog reprezentativca je i Večernjakov poster jedanaestorice nogometaša i ispod njega potpis «Hrvatski vitezovi». Stvar bi mogla izazvati masovne prosvjede braniteljskih udruga.


DNEVNIK NOVE TV
Ponedjeljak, Nova TV, 19.00
kaktus
Što očekivati od slavnog informativnog programa Nove TV nego da ukrade ime najgledanijoj emisiji Hrvatske televizije, te mudre ustanove koja nije zaštitila svoj jedini brand. Uskoro možemo očekivati «Brisani prostor Nove TV» i «Latinicu Nove TV», jer čemu izmišljati nova imena za svoje bijedno gledane emisije, kad ona već postoje.

Vezane vijesti

Veliki poklon fanovima povodom rođendana

Veliki poklon fanovima povodom rođendana

"Na kraju 30-ih... Ja sam ipak samo vaša, vama pripadam i ovu i sve ove godine... Kad sam bila tužna, vi ste me tješili svojim pljeskom i voljeli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika