Objavljeno u Nacionalu br. 517, 2005-10-10

Autor: Berislav Jelinić

EKSKUZIVNO IZ ZATVORA U IOANNI:

Petrač dao iskaz o Gotovini grčkim istražiteljima

  U ponedjeljak oko podne Hrvoje Petrač dao je grčkim istražiteljima iskaz o Anti Gotovini u ekstradicijskom zatvoru u Ioanni. Nakon povratka u taj grčki zatvor, doznao je da su se hrvatski istražitelji, koji su ondje s njim htjeli razgovarati o Gotovini, nedavno vratili u Hrvatsku jer im grčko pravosuđe nije dopustilo da s njim izravno razgovaraju.
  Petračev odvjetnik Marijan Pedišić za Nacional je izjavio da su grčki pravosudni dužnosnici dopustili hrvatskim istražiteljima da napišu pitanja koja će njihovi istražitelji postaviti Petraču. To se u ponedjeljak i dogodilo.
  Petrača su u zatvoru dočekali grčki istražitelji koji su ga, sukladno dogovoru sa svojim hrvatskim kolegama, zamolili za razgovor. On je to najprije odbio, rekavši da ne želi razgovarati bez svojih odvjetnika. Grčki istražitelji tada su mu rekli da mu odvjetnik ne treba jer s njim ovaj put žele razgovarati kao sa svjedokom, a ne optuženikom. Petrač isprva čak nije ni znao da je grčko pravosuđe odbilo zahtjev hrvatskih istražitelja za izravni razgovor s njim. Pristao je na razgovor, a grčki istražitelji rekli su mu da ga žele ispitati o Anti Gotovini i o krivotvorenoj putovnici s kojom je ušao u Grčku. To su bila dva pitanja koja su u pismenom obliku postavili hrvatski istražitelji.
  "Pristao sam s njima razgovarati kako bih izbjegao moguće naknadne optužbe da manipuliram hrvatskim i haaškim istražiteljima koji sa mnom žele razgovarati o Gotovini. Dosad sam o Gotovini htio razgovarati samo na zajedničkom sastanku, kako nijedna strana poslije ne bi mogla manipulirati s onim što bih izjavio. Međutim, kako su se okolnosti promijenile, odlučio sam prihvatiti ponudu grčkih istražitelja i s njima razgovarati o tom pitanju. Rekao sam im da im o Gotovini zapravo nemam što reći. Izjavio sam grčkim istražiteljima da sam Antu Gotovinu posljednji put vidio negdje potkraj 1999. u hotelu Sheraton. Bilo je to na nekakvoj lovačkoj večeri koju je organizirao Vladimir Zagorec za 200-tinjak svojih prijatelja. I tada smo bili u jednom širem društvu. Bilo je to prije nego što je Haaški sud za njim iskazao interes. Poslije se nismo susretali. To je sve što imam za reći o svojim navodnim odnosima s Gotovinom te bih identičnu izjavu dao i da sam imao priliku izravno razgovarati s hrvatskim i haaškim istražiteljima", izjavio je za Nacional Hrvoje Petrač.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika