Objavljeno u Nacionalu br. 518, 2005-10-17

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Dvije istrage Tužiteljstva protiv Nobila

Haaško Tužiteljstvo na tragu curenja informacija

  Krugovi bliski Vladi Nacionalu su otkrili da im je Haaško tužiteljstvo neformalno potvrdilo da vodi dvije istrage protiv odvjetnika Tonija Nobila, obje zbog radnji koje je počinio još 1998. za vrijeme suđenja Tihomiru Blaškiću. Moguće je da se jedna od tih istraga tiče moguće Nobilove uloge u dostavi dokumenata i informacija o svjedočenju predsjednika Stipe Mesića u Haagu, gdje je u postupku protiv Slobodana Miloševića dao iskaz kao zaštićeni svjedok.
  Mesićevo svjedočenje prošlih je dana bilo opet u središtu pozornosti zbog političke predstave koju je danima izvodio Josip Jović, vezano uz tužbu koju je protiv njega inicirao Haaški sud. Baveći se tim događajem Hrvatska televizija objavila je da Haaški sud zapravo želi doznati tko je otkrio informaciju o Mesićevu svjedočenju.
  Nacional posjeduje dokumente koji bi Haaškom sudu mogli ponuditi odgovor na to pitanje ako sud doista ima namjeru otkriti tko je izvor tih informacija. Dokument SIS-a od 6. svibnja 1997. daje naslutiti da je Nobilo toj službi dostavio tajni iskaz koji je Mesić kao zaštićeni svjedok dao Haaškom sudu. Dokument nosi broj 512-18-01-97-541-40 i klasificiran je “Obrana – Vojna tajna – Vrlo tajno”. Potpisao ga je tadašnji načelnik Ante Gugić, a nosi naziv “Izjava Stjepana Mesića istražitelju ICTY-ja od 19. 4. 1997.”. U dokumentu piše: “U prilogu ovog dopisa dostavljamo Vam popis najnovijih izjava svjedoka optužnica ICTY-ja od 2. svibnja 1997., koje je zaprimio odvjetnik Anto Nobilo, a među kojima se nalazi i izjava Stjepana Mesića dana Mr. S. Leach dana 19. 4. 1997.”
  Još su zanimljiviji dokumenti MORH-a koje je tijekom ožujka i travnja 1998. sastavio Markica Rebić, tadašnji pomoćnik ministra obrane za sigurnost. Svi su klasificirani “Obrana – Vojna tajna – Vrlo tajno”. U njima Rebić “na temelju pouzdanog izvora saznanja” opisuje detalje Mesićeva svjedočenja u Haagu. Imajući na umu da je godinu prije Ante Gugić državnom vrhu proslijedio kopiju inače tajnog Mesićeva iskaza u Haagu koju je dobio Nobilo, možda bi upravo Nobilo mogao ponuditi odgovor tko je bio Rebićev “pouzdani izvor saznanja”.
  Ti dokumenti možda najbolje objašnjavaju zašto je Rebić svojedobno u dnevnim listovima samouvjereno izjavljivao da će Nobilo završiti u zatvoru ako ga nastavi javno optuživati jer će biti prisiljen javnosti učiniti dostupnim dokumente koji su klasificirani kao državna tajna. Zbog sramotne uloge koju su tajne službe krajem 90-ih imale u zaštiti pravih počinitelja zločina u BiH, nije isključeno ni da su službe izmislile sadržaj spornih dokumenata kako bi naknadno kompromitirale ili ucjenjivale Nobila. Nobilo te dokumente dosad nije suvislo komentirao, iako je upravo on osoba koja bi to zbog vlastitog profesionalnog integriteta morala učiniti.
  Nobilo se nedavno u slučaju Blaškić opet našao u neugodnoj situaciji, zbog okolnosti koje su dovele do zahtjeva tužiteljstva za ponavljanjem postupka Blaškiću, jer bi ga tužiteljstvo moglo opet optužiti za omalovažavanje i nepoštivanje Haaškog suda.
  Nobilo je 11. prosinca 1998. u postupku protiv Blaškića već bio osuđen za nepoštivanje suda i kažnjen s 4545 eura. Kažnjen je jer je za vrijeme suđenja Blaškiću otkrio podatke o identitetu i zanimanju zaštićenog svjedoka, koji je svjedočio za Tužiteljstvo u slučaju Aleksovski. Desetak dana poslije izricanja kazne odobreno mu je i pravo na žalbu protiv te odluke, što je on i učinio, tvrdeći među ostalim da nema dovoljno novca za plaćanje kazne. Na službenoj internetskoj stranici Haaškog suda nije dostupan podatak je li Nobilova žalba usvojena.
  Haaško tužiteljstvo Nobila sumnjiči i da je informirao javnost o zahtjevu Carle Del Ponte za ponavljanjem postupka protiv Blaškića. Tužiteljstvo je taj zahtjev sastavilo navodno 27. srpnja, a Nobilo je dio tog zahtjeva dobio faksom 2. kolovoza. Navodno mu je nestalo papira u telefaksu, pa nije primio nekoliko zadnjih stranica, te nije znao o čemu je riječ. Blaškića je zato informirao o čemu se radi sredinom kolovoza, a istoga dana kada je Globus objavio vijest o namjerama Tužiteljstva, Nobilo je s Blaškićem već zatražio od Vlade plaćanje obrane.
  U međuvremenu je Blaškićev odvjetnik o namjerama Haaškog tužiteljstva dao i izjavu na Novoj TV, što je bio razlog da ono zatraži snimku te njegove izjave od te televizije, jer se radi o povjerljivom slučaju koji se nije smio otkrivati javnosti. Za Nobila je dodatno neugodno to što Tužiteljstvo želi ponoviti suđenje Blaškiću dijelom i zato što je s priličnom sigurnošću rekonstruiralo da je Nobilo manipulirao dokumentacijom u tom slučaju.

Vezane vijesti

Ne odustajemo od Boljkovca

Ne odustajemo od Boljkovca

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da odluka Ustavnog suda o ukidanju istrage protiv Josipa Boljkovca "ne znači odbačaj kaznene prijave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika