Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Juriš morske konjice

Bogovi se preruše u životinje: Zeus je postao ovan, Apolon vrana, Dioniz koza, Hera bijela krava, Artemida mačka, Ares vepar, Heraklo, koji je tek stigao među besmrtnike, ptica Ibis, a Afrodita riba

Veljko BarbieriVeljko BarbieriKad su Zeus i olimpski bogovi porazili divove koji su pustošlili zemlju i more, njihova Majka Zemlja, prastara boginja Gea, podala se Tartaru i uskoro u podvodnoj Korikskoj pećini rodila Tifona, po mnogima, najveće čudovište ikad rođeno. Sve do pasa kročio je grozni Tifon iznad površine mora, a ispod bedara bio je samo ogroman splet zmijurina koje su dosezale dužinu i do stotinu morskih milja i koje su napadale sve Posejdonove podanike, sve ribe, rakove, glavonošce i školjke, a progonile su i samog Posejdona i njegove sluge i ljubovce morske nimfe Nereide. Nad površinom, iz svoje grozne magareće glave koja je dodirivala nebo, usađene na snažnim plećima, rigao je Tifon vatru, a ruke duge kao njegove podvodne zmijurine imale su bezbroj zmajevih glava umjesto prstiju i uništavale sve živo na zemlji, te konačno zaprijetile i samom Olimpu. Tada, ustrašeni kao nikada dotad, pobjegoše bogovi iz svoje palače sve do Egipta i tamo se preruše u životinje. Zeus je postao ovan, Apolon vrana, Dioniz koza, Hera bijela krava, Artemida mačka, Ares vepar, Heraklo koji je tek zauzeo svoje mjesto među besmrtnicima ptica Ibis, a Afrodita riba.

Jedino Atena, mudra i odvažna ostala je na svom položaju u obrani Olimpa i od tamo je odbijajući na jedvite jade Tifonove napade proklinjala bogove i Zeusa zbog kukavičluka. Posramljeni vrhovnik poprimi opet svoj pravi lik i krenu na Tifona hitajući munje i vitlajući kremenim srpom kojim je ono bio obezmudio svog oca Urana. I bio bi se loše proveo, budući da ga je Tifon svladao i iščupao mu sve žile, da se Afrodita, još uvijek prerušena u ribu, ali cijelog života silno ljubomorna na Atenu, ne odvaži okupiti podmorsku vojsku i uz Posejdonovu pomoć povede vojnu protiv donjeg dijela Tifonova tijela, onog ogromnog spleta morskih zmija koje su ujedale i davile sve živo u podmorju. No, kako je nakon početnih uspjeha bogova Tifon uspio odbiti podvodni napad, Afrodita se posluži ratnim lukavstvom te posla hitre škampe i kozice da se s dna, kamo ih nisu mogle dohvatiti Tifonove zmijurine, prikradu središtu strašnog čvora u međunožju čudovišta i istjeraju ga na površinu. Počeo je juriš. Škampi i kozice hitajući kao oklopnici, prava laka konjica s morskog dna, prodru među zmijurine, vješto izbjegavajući kovitlanje ogromnih tijela i sjure se u splet u Tifonovu međunožju. Milijuni sitnih uboda stada su stali mučiti razjarena Geina sina i on iskoči iz mora, gdje ga je već čekao Zeus sa svojim munjama i uspio onako ošamućenoga, nakon mnogih obrata u okršaju, potjerati sve do Sicilije, gdje je na njega srušio planinu Etnu, te vatra još i danas kulja iz njenog grotla koje je postalo Tifonov grob. Za nagradu za hrabrno držanje bogovi svojoj lakoj konjici, škampima i kozicama, podare viteški izgled, zasjaje im oklope svijetlim kraljevskim grimizom, a potom im za nagradu udijele ostatke Tifonova tijela, one strašne zmijurine koje su se već raspadale po podmorju. Otada su svi rakovi, a posebno škampi i kozice, strasni strvinari i izjedaju sve što u moru gnjije, što njihovu mesu i daje onaj slatkasti i toliko cijenjen okus. Pogotovo dalmatinskim i kvarnerskim škampima koje od antike preko Venecije sve do poznatog suvremenog gastropisca Alana Davidsona, smatraju najboljima na svijetu, a među kozicama one oko Sicilije, ušća rijeke Po, a posebno jedinstvene, velike tigraste kozice iz Neretve ili još poznatije škrljune iz rijeke Krke i Prokljanskog jezera.

A kao živ spomen na onu slavnu bitku, ostala su raznovrsna jela od škampi i kozica u kojima su podjednako uživali i bogovi i ljudi, po predaji posebno satir Silen, Dionizov učitelj, koji je tvrdio da je upravo on uspaničio Tifona njačući snažnije nego njegova magareća glava. Ali s njegovom pričom valja biti oprezan, Silen je obično pijan i ne razlikuje uvijek istinu od laži.

ŠKAMPI U LJUTOJ ŠALŠI Kilogram većih sirovih škampa u oklopu potopite preko noći u 1 l guste šalše od pomidora u koju ste ubacili 3 ljuta paveruna i desetak slatkih višanja iz rakije. Služite ih podlivene istom šalšom i tek malo posoljene. Recept slijedi rimski i sicilijanski način pripreme all´ arrabbiata, na ljuto. ŠKRLJUNI NA ŽARU Kilogram prokljanskih škrljuna ili velikih tigrastih kozica pecite naglo na gradelama, nekoliko minuta s obje strane, dok ne uhvate tamno zlatnu boju. Posolite, pokapajte s 1 dl maslinova ulja i služite odmah.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika