Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Plamenko Cvitić

NOVA TELEKOM USLUGA U RH

WiMAX - telekom revolucija bez žice

Vijeće Agencije za telekomunikacije 19. listopada otvorilo je ponude za koncesije za bežično povezivanje s nepokretnim mrežama koje će dokinuti monopol HT-a

HT-ov stručnjak Winton Afrić smatra da WiMAX neće ugroziti žičane sustave HT-ov stručnjak Winton Afrić smatra da WiMAX neće ugroziti žičane sustave "Naše dvije tvrtke u Hrvatsku će uskoro dovesti najsuvremeniju telekomunikacijsku uslugu – triple play", najavio je prije desetak dana u Zagrebu čelni čovjek domaćeg fiksnog operatora H1 Zoran Ćurković i Samsungov glavni menadžer Bob Hwang. A trostruka igra, kako glasi doslovan prijevod usluge, zapravo je kombinacija multimedijskih usluga po načelu tri u jednome: preko samo jedne utičnice u stanu ili u kući hrvatski će korisnici moći koristiti tri različite funkcije: telefon, televiziju i internet.
Uz jedinstven priključak koji će postati multimedijsko središte svakog doma, posebnost je te usluge i u jedinstvenoj cijeni za sve mogućnosti koje priključak pruža, a kako najavljuju u fiksnom operateru H1, njihova je namjera na tržištu ponuditi tzv. flat rate, što znači da će se za istu cijenu internet moći koristiti neograničeno.

Osnovu za omogućavanje tog sustava čini WiMAX, najnoviji svjetski standard za bežično širokopojasno povezivanje i razmjenu podataka. Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije također je prepoznalo važnost te nove tehnologije pa je prije nekoliko mjeseci odlučilo raspisati natječaj za koncesije kojim se pokrivaju veći hrvatski gradovi. Na sjednici Vijeća 19. listopada otvorene su ponude za područje Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije, a tko će dobiti koncesiju, doznat će se ubrzo.

Najviše ponuda pristiglo je za područje Grada Zagreba, u kojem se za dvije koncesije bori osmero ponuđača: Odašiljači i veze d.o.o., Globalnet grupa d.d., OT-Optima telekom d.o.o., VIPnet d.o.o., HT-Hrvatske telekomunikacije d.d., Portus d.o.o., Gradska mreža d.o.o. i Wimax telekom d.o.o. Potonja tvrtka pogotovo je zanimljiva jer je riječ o hrvatskoj podružnici istoimene austrijske telekomunikacijske tvrtke koja u Austriji već pokreće sustav temeljen na WiMAX tehnologiji. Budući da je riječ o tehnologiji budućnosti, ne treba se čuditi da su se na natječaj javile i dvije najveće telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj, HT i VIPnet.

"VIPnet je otkupio natječajnu dokumentaciju za frekvencijski spektar na 3,5 GHz te priprema svoju ponudu u kojoj objašnjava usluge koje namjerava ponuditi, i to na području grada Zagreba, splitske i riječke županije, s mogućnošću natjecanja i u nekim drugim županijama. Prve usluge temeljene na WiMAX tehnologiji ponudili bismo već 2006. godine. Smatramo da će taj alternativni pristup korisniku uz upotrebu radiopristupne tehnologije znatno liberalizirati tržište fiksne telefonije", rekla je za Nacional Dubravka Jusić, direktorica korporativnih komunikacija VIPneta.

Uvođenje WiMAX tehnologije posebno će biti zanimljivo za Hrvatske telekomunikacije jer je WiMAX na neki način izravna konkurencija žičnim komunikacijama, no u najvećoj telekomunikacijskoj tvrtki ipak tvrde drukčije, o čemu govori dr. Winton Afrić iz HT-ova Odjela za mrežne strategije: "Mišljenja smo da je odnos između bežičnog i žičnog pristupa komplementarne, odnosno dopunjujuće a ne alternativne prirode. Bežični pristup nepokretnoj mreži ne predstavlja isključivo zamjenu za žični pristup, nego dopunsko rješenje koje bi omogućilo korisnicima pristup svim uslugama koje se trenutačno pružaju u nepokretnoj mreži, a na područjima gdje ne postoji mogućnost njene gradnje. Slijedom toga i imajući u vidu mogućnost korištenja bežičnog pristupa, uobičajena je praksa u svijetu da se WiMAX koristi kao zamjenska tehnologija kada nije moguć pristup javnoj govornoj usluzi putem POTS ili ISDN priključka, te služi kao 'produžetak' DSL-a. To znači da ćemo moći ostvariti još brže širenje usluge širokopojasnog pristupa internetu. Nadalje, svojstvo nomaditeta ("nomadity") usluge, odnosno potpune pokretljivosti korisnika, nije moguće ponuditi na cijelom području mreže bez bežičnog pristupa. Jasno je da obje vrste pristupa pružaju mogućnost razvoja i pružanja različitog portfolija usluga te stoga nikako ne mislimo da će nova tehnologija ugroziti žične sustave".

Mogućnosti WiMAX-a, potpuno novog sustava, neslućene su jer on u potpunosti mijenja klasično povezivanje kabelima i žicama; za spajanje i komunikaciju između pružatelja usluga i krajnjeg korisnika koristi – zrak. WiMAX, koji je u svojoj osnovi napredna verzija bežičnog WiFi standarda, svojim tehničkim mogućnostima osigurava široku komercijalnu primjenu koja će promijeniti dosadašnje komunikacijske sustave: WiMAX omogućava golemu pokrivenost signalom, ima veliku propusnu moć, osigurava veću sigurnost klijenata u mreži i manje je osjetljiv na smetnje od svih dosadašnjih bežičnih mreža.

Koliko je WiMAX superioran u usporedbi s drugim bežičnim sustavima najbolje pokazuje njegova mogućnost pokrivenosti signalom koja iznosi između 30 i 50 kilometara. Drugim riječima, samo jedna WiMAX bazna stanica može pokrivati područje cijelog jednog grada, a građani putem takve mreže mogu se koristiti cijelom lepezom usluga: jeftinije telefoniranje, deseci televizijskih i radijskih kanala, najbrži pristup internetu, video na zahtjev, sustave poruka i još mnogo drugih. Telekomunikacijski stručnjaci već predviđaju da će WiMAX tehnologija ubrzo postati glavni konkurent ADSL-u i kabelskoj televiziji i internetu, a njegova će glavna prednost biti niska cijena. Razlog za jeftinije usluge putem WiMAX-a leži u njegovoj bitnoj razlici od dosadašnjih sustava: dok je za ADSL i kabelske sustave potrebna velika infrastruktura, WiMAX je vrlo jednostavan: sve što treba je njegova bazna stanica i uređaj koji će građani držati kod kuće.

Predsjednik uprave H1 Zoran Ćurković objašnjava kako će izgledati uvođenje triple play usluge: "Smjer kojim ćemo ići zapravo je kombinacija klasičnog žičnog povezivanja, odnosno raspetljavanja lokalne petlje koju još drži T-Com i WiMAX-a. Isprva ćemo krenuti s lokalnom petljom, a ubrzo nakon toga i s WiMAX-om. Praktički gledano, to će izgledati tako da će korisnik dobiti jednu kutiju, tzv. setabox, koja će biti spojena ili na najobičniju telefonsku žicu koja izlazi iz zida ili bežično povezana s WiMAX baznom stanicom. Nadalje, iz te će kutije izlaziti tri žice na koje će biti spojeni telefon, televizor i osobno računalo.

Što se tiče telefona, njime ćemo se i dalje koristiti kao i dosad, no velike promjene čekaju druga dva uređaja: brzina korištenja interneta bit će nekoliko puta veća i doseći će i do 24 Mbit-a u sekundi. Kad je o televizorima riječ, imat ćete jedan upravljač i moći ćete određivati što ćete gledati: dostupno će biti između trideset i pedeset televizijskih kanala i video na zahtjev, a moći ćete i odabrati da dnevnik koji je završio u 20 sati vi gledate u 21, i slično".
Iako u H1 još ne žele javno govoriti o očekivanom broju hrvatskih korisnika triple playa, kao ni o cijenama, ističu da će hrvatski građani imati razloga za zadovoljstvo. Umjesto tri različita računa, po jedan za telefon, internet i kabelsku televiziju, korisnici triple playa dobivat će samo jedan, a i on će biti manji od onoga koji se danas plaća za te usluge.
Korejski Samsung, svjetski lider potrošačke elektronike i telekomunikacijske opreme, prva je tvrtka koja je triple play sustav pustila u komercijalnu primjenu. Njihova partnerska tvrtka Versatel u Nizozemskoj već godinu dana pruža tu uslugu, a protokolom o suradnji, potpisanim prošlog tjedna u Zagrebu, ulazak Samsunga na hrvatsko tržište komunikacija putem operatera H1 i javno je obznanjen.

"H1 ima jasnu viziju kako da vodi tvrtku prema novim kvalitetama i tehnologijama. To je bio glavni razlog zašto smo se odlučili baš za njih. Imamo bogato iskustvo iz Koreje, ali i u Europi, u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Imamo iskustva sa 12 milijuna korisnika širokopojasne mreže, a u Nizozemskoj smo samo u protekloj godini stekli 250 tisuća pretplatnika", rekao je za Nacional glavni menadžer Samsunga, Bob Hwang.
U domaćem fiksnom operateru H1 već su pomno proučili nizozemski slučaj: "Samsung je u Nizozemskoj partner s tvrtkom Versatel. To je operater koji je krenuo slično kao i mi, i koji nudi kompletnu triple-play uslugu u Nizozemskoj, a radi i u Belgiji i Njemačkoj. Njihovi korisnici imaju sve mogućnosti koje triple play pruža, uz pokoju dodatnu: uz telefoniju, internet, televizijske kanale, imaju još i mogućnost kupovine preko tog sustava na način da mogu odabrati proizvod preko upravljača, a kupljeni im se proizvod u dogovoru s dostavom za dan-dva dostavi doma. Plaćanje je isto pojednostavljeno: račun im stiže na telefonskom računu za idući mjesec", objasio je predsjednik uprave H1 Zoran Ćurković.

Premda je u svijetu komunikacija običaj da većina pružatelja usluga na tržištu svojim korisnicima nudi slična ili istovjetna tehnološka rješenja, kad je o triple playu riječ Samsung i H1 ne boje se konkurencije: "Konkurencija je uvijek dobrodošla. Da se nismo pojavili mi, ili neka druga konkurencija, ne bi ničeg od toga još bilo u Hrvatskoj. Konkurencija ja zdrava, svi moramo gurati i to će nam svima donijeti napredak. Isto tako, premda Samsung nije jedini koji ima triple play sustav, on je jedan od rijetkih koji je taj sustav stvarno implementirao i ponudio ga na komercijalnoj osnovi. Vrlo vjerojatno će se i konkurenti pojaviti s nečim sličnim, ali pitanje je kada. Mi imamo Samsungovo znanje i iskustvo. Svi govore o triple playu, ali je pitanje što imaju i mogu. Teorije je jako puno, a prakse jako malo", optimističan je Zoran Ćurković.

Za oštru tržišnu bitku priprema se i T-Com: "Neovisno o najavama alternativnih fiksnih operatera u Hrvatskoj, T-Com je već radio na razvitku tripple play usluga kako bi zadovoljio želje i potrebe naših krajnjih korisnika. Kroz inovativan pristup T-Com želi omogućiti novi pogled na komunikaciju i kućnu zabavu putem integracija telefonije, širokopojasnog pristupa internetu i videousluga. Zajednička ponuda omogućit će korisnicima jednostavnost korištenja, nove mogućnosti komunikacije (npr. videotelefonija) te bogate TV i videosadržaje", istaknula je Nina Bertapelle iz HT-a.

Jedina je loša vijest u priči o WiMAX-u ta da će hrvatski građani na još neko vrijeme morati pričekati na uvođenje tog sustava i pružanje usluga temeljenih na njemu. Naime, dok svi ostali zasad izbjegavaju točno reći kad planiraju početi s pružanjem usluga, u H1 najavljuju da će triple play pustiti u komercijalnu uporabu tek sredinom 2006.: "Jedan od osnovnih uvjeta za dolazak i ulazak triple playa potpuna je liberalizacija telekomunikacijskog tržišta. Prema našim informacijama, to će biti vrlo skoro. U prilog nam ide i nedavni početak pregovora s Europskom unijom, što nama u Hrvatskoj omogućava primjenu nekih pravila i zakona koji vrijede u Uniji i koje nećemo moći izbjeći, što je za nas vrlo dobro. Ta regulativa nama definitivno ide u prilog", objasnio je Ćurković.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika