Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Maroje Mihovilović

OČAJNIČKI POTEZ IZ TREĆEG SVIJETA

Države će kršiti Rocheova prava na Tamiflu

Švicarska farmaceutska kuća Roche vlasnik je prava na jedini učinkoviti lijek u ublažavanju simptoma ptičje gripe Tamiflu: kako ne namjerava dopustiti proizvodnju generičke vezije, Indija i Tajvan najavile su da će to učiniti neovisno o patentu

Tamiflu - jedini učinkoviti lijek u ublažavanju simptoma ptičje gripeTamiflu - jedini učinkoviti lijek u ublažavanju simptoma ptičje gripeKako se diljem svijeta povećava bojazan od izbijanja pandemije ljudske varijante ptičje gripe, sve je veći pritisak na švicarsku farmaceutsku tvrtku Roche da promijeni svoju dosadašnju politiku proizvodnje lijeka Tamiflu, što pak skreće opću pozornost na današnje ponašanje svjetske farmaceutske industrije kad su velike zdravstvene prijetnje u pitanju. Tamiflu je jedini lijek za koji se pouzdano zna da ublažuje simptome ptičje gripe kod ljudi, pa bi taj lijek mogao biti od vitalnog značenja u uklanjanju opasnosti od pandemije ptičje gripe, ako virus mutira i počne se prenositi s čovjeka na čovjeka. Stručnjaci predviđaju da bi tada od gripe moglo u svijetu umrijeti barem 50 milijuna ljudi. Ali Tamiflu je lijek na čiju proizvodnju isključivo pravo ima švicarska tvrtka Roche, a ona se sada našla na udaru optužbi da njeni vlasnici ne razmišljaju o dobrobiti čovječanstva, nego samo o vlastitom profitu.

Roche je jedna od najvećih i najprofitabilnijih svjetskih farmaceutskih kompanija. Ima sjedište u Baselu a osnovao ju je još 1896. Fritz Hoffman-La Roche, čijih 30-ak potomaka iz obitelji Oeri, Hoffman i Sacher ima danas deset posto akcija, ali 50.01 posto upravljačkih prava. Tvrtka je početni status na europskom farmaceutskom tržištu stekla proizvodnjom i prodajom vitamina i vitaminskih pripravaka. Posvetila se potom istraživanju i proizvodnji lijekova, a velik je poslovni skok napravila 1957. kad je na tržište stavila jedan od najpopularnijih svjetskih lijekova za umirenje – Valium.

Velik uspjeh postigao je i njen lijek protiv prišteva Accutane, kao i neki lijekovi za oboljele od raka, a mnogo se prodaju i lijekovi protiv AIDS-a. Iako tvrtku vode poslovno vrlo konzervativni menadžeri, ona je u istraživanju novih lijekova među prvima zašla u biotehnologiju i upravo se tu očekuju veliki profiti u budućnosti. Njen uspjeh pokazuju i financijski podaci. U posljednjih godinu dana dobit za investitore povećana je za 50 posto, u trećem tromjesečju ove godine profit je povećan za 20 posto, a dionice su dosegnule rekordnu vrijednost, jer se očekuju rekordni profiti od Tamiflua zbog goleme potražnje, naravno, ako razne države ne ostvare svoje prijetnje nastavi li Roche svoju tvrdoglavu politiku i ne počnu proizvoditi generičke varijante Tamiflua.

Lijek Tamiflu razvila je američka biotehnološka tvrtka Gilead, koja je prava na izum i distribuciju prije devet godina prodala Rocheu. Činilo se da je riječ samo o još jednom od lijekova protiv gripe. Ali kad su se pojavili prvi slučajevi ptičje gripe kod ljudi, zamijećeno je da taj lijek iznimno djelotvorno ublažava simptoma te bolesti pa oboljelima pomaže da prežive. Zbog toga je sada – kada se govori o opasnosti od pandemije ptičje gripe – porasla potražnja za Tamifluom. Vlade diljem svijeta naručuju od Rochea taj lijek, a Roche nema kapacitete da zadovolji tolike narudžbe. Tvrtku optužuju da selektivno prima narudžbe te je spremna povećati proizvodnju izgradnjom novih pogona – jedan upravo gradi u SAD-u – za potrebe razvijenih zemalja, ali nije bila spremna to činiti kad se opasnost od ptičje gripe pojavila u Aziji.
Vlasnike – nasljednike Hoffmana koji upravljaju kompanijom – optužuju da se tako ponašaju radi profita. Njihovo se bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi eura. Prema tvrdnjama londonskog Observera, oni bi na Tamifluu u sljedeće dvije godine mogli zaraditi još najmanje 3 milijarde eura. Iz Rochea pak odgovaraju da je Tamiflu vrlo teško proizvesti u deset osjetljivih koraka, što može samo tvrtka s visokom tehnologijom, te da se ponašaju prema međunarodnim normama o intelektualnom vlasništvu koje farmaceutskim poduzećima jamče da određeni niz godina imaju ekskluzivno pravo na patente za svoje lijekove i omogućuju im visoke cijena i profite koje ulažu u istraživanja novih lijekova.

Na zahtjeve da se odrekne patenta kako bi se spriječila potencijalna katastrofa masovnom proizvodnjom Tamiflua diljem svijeta u generičkom obliku, Roche se isprva oglušio. Demokratski senator u SAD-u Charles Shumer pokrenuo je inicijativu u Senatu da se suspendira Rocheov patent, a očekuje i podršku republikanaca. Vlada Tajvana, poučena epidemijom SARS-a prije dvije godine, odlučila je da će – neovisno o Rocheovu patentu – početi proizvoditi generički Tamiflu u svojim tvornicama na temelju recepta tajvanskih stručnjaka, bez obzira na moguću tužbu Rochea. Na istu odluku sprema se i indijska vlada, pa je već odredila tri velike farmaceutske tvornice koje će proizvoditi Tamiflu na temelju zakona koji ovlašćuje vladu da ukine patent zbog zdravstvenih i drugih posebnih situacija. Indijska tvrtka Cipla najavila je da će već u siječnju početi distribuirati generički Tamiflu u 49 zemalja u razvoju. Slično razmišljaju i vlade Filipina i drugih zemalja Dalekog istoka, gdje je opasnost od ljudske varijante ptičje gripe najveća.
Ima znakova da bi Roche mogao popustiti. Održao je sastanak s četirima američkim farmaceutskim tvrtkama o mogućnosti proizvodnje generičkog Tamiflua, a odluke se očekuju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika