Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Eduard Šoštarić

INDUSTRIJA PERADI NA MUCI

'Nema šanse da se naša perad zarazi gripom'

Nacional je proteklih dana boravio u varaždinskoj Koki gdje je razgovarao s čelnim ljudima tvrtke o novonastaloj situaciji, sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti mesnih proizvoda od peradi, te zaštiti tijekom proizvodnje i stvarnoj opasnosti od bilo kakve zaraze

Postupak u pranju pogonaPostupak u pranju pogonaVaraždinska Vindija u sklopu koje posluje poduzeće Koka d.d., za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina od peradi, zbog pojave ptičje gripe u Hrvatskoj prolazi kroz teško poslovno razdoblje kao i većina hrvatskih tvrtki koje se bave spomenutom proizvodnjom.
Unatoč tomu što nema razloga za zabrinutost pri konzumaciji jela i proizvoda od peradi hrvatska se javnost posljednjih nekoliko dana počela okretati proizvodima goveđeg, svinjskog i ribljeg podrijetla kao alternativi mesnim proizvodima od peradi.
Nacional je proteklih dana boravio u varaždinskoj Koki gdje je razgovarao s čelnim ljudima tvrtke o novonastaloj situaciji, sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti svih mesnih proizvoda od peradi, te zaštiti tijekom proizvodnje i stvarnoj opasnosti od bilo kakve zaraze. Koka je tvrtka koja izvozi 20 posto svoje proizvodnje na europsko tržište, a upravo se ovog tjedna spremao početak prodaje mesnih proizvoda na libijsko tržište.

Direktor proizvodnje mesa u varaždinskoj Vindiji Nenad Klepač za Nacional je rekao: "Mi u potpunosti jamčimo sigurnost i zdravstvenu ispravnost svih naših proizvoda. Zdravstvena ispravnost proizvoda kontrolira se u nekoliko ovlaštenih laboratorija, centara i instituta, a 2004. provedeno je 110.000 analiza u svim proizvodnim fazama.
Proizvodnja na farmama Koke je suvremena i zatvorenog je tipa, pa se biozaštitne mjere mogu u potpunosti provoditi i sustavno kontrolirati. Sama proizvodnja odvija se u zatvorenim objektima, gdje je u potpunosti onemogućen ulaz drugim pticama, a cijele farme su štićene zaštitnim ogradama, dezinfekcijskim barijerama, s obvezom korištenja zaštitne odjeće i obuće za sve zaposlenike.

Ulaz na farme je strogo kontroliran, a svim neovlaštenim osobama je ulaz strogo zabranjen. Tako opsežne mjere prevencije koje se kontinuirano provode, a sada i dodatno kontroliraju, osiguravaju visoki higijenski standard čime se postiže maksimalna sigurnost proizvodnje peradi i njihove zdravstvene zaštite", rekao nam je Nenad Klepač.
Nacional je tijekom boravka u Varaždinu doznao kako proizvodnja u Koki d.d. predstavlja u potpunosti zaokruženu cjelina: roditeljske farme, valionicu brojlera, brojlerske farme za tov, tvornicu stočne hrane, veterinarsku službu, laboratorij i industriju mesa.

Potpuno upravljanje svim funkcijama koje osiguravaju standardnu kvalitetu konačnog proizvoda tako zaokružene proizvodne cjeline predstavljaju temeljnu prednost Koke kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Takvi standardi kvalitete omogućuju da Koka svoje proizvode izvozi na vrlo zahtjevna tržišta Europske unije: Austrije, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Nizozemske.

Između ostalog, Koka d.d. je prva mesna industrija u Republici Hrvatskoj u kojoj su uvedeni međunarodni standardi kvalitete ISO 9001 : 2000, HACCP kontrola kritičnih kontrolnih točaka, te SSOP sustav standardizacije svih postupaka sanacije i sanitacije - Koka i Vindon (isto tako članica Poslovnog sustava Vindija) jedine su industrije peradarskog mesa u Hrvatskoj sa certifikatom za izvoz u zemlje Europske unije, jer u potpunosti zadovoljavaju sve kriterije koji su propisani higijensko-zdravstvenim standardima EU. Koka d.d. je tvrtka s najviše medalja kakvoće svojih proizvoda u Hrvatskoj kad je riječ o mesnim prerađevinama i to za panirani puneći frites, pileću jetrenu paštetu s povrćem, panirani pileći cordon bleu, dimljeni filet purećih prsiju, pileću jetrenu paštetu, pileće hrenovke standard 300 ekstrawurst.

Nacionalovi sugovornici iz Vindije ističu kako je po kakvoći proizvoda, njezinoj zdravstveno higijenskoj ispravnosti identična situacija i u tvrtki Vindon. Naime, varaždinska je Vindija koncem svibnja ove godine u Slavonskom Brodu svečano otvorila tvornica VINDON za proizvodnju svježe puretine i prerađevina od svježega purećeg mesa koje je osobito zastupljeno na europskom tržištu kao hrvatski prehrambeni izvozni brand. U kupnju, rekonstrukciju i nabavku tehnoloških linija investirano je oko 170 milijuna kuna. Osim novca, u projekt izgradnje, opremanja i pokretanja proizvodnje uložen je i neprocjenjiv napor velikog broja stručnjaka Vindije i Koke koji su osmislili kompletan know-how Vindona. Danas Vindon proizvodi 60-ak proizvoda i zapošljava 170 radnika, a za rad punim kapacitetom zaposlit će 250 radnika s područja Brodsko-posavske županije.

Koliko je povjerenje Europske unije u strogo kontrolirane uvjete proizvodnje mesnih prerađevina iz Hrvatske, gdje su upravo Koka i Vindon najveći hrvatski izvoznici govori i jučerašnja odluka Europske unije: "U ovom trenutku ne razmatramo zabranu uvoza mesa od peradi iz Hrvatske, zato što se bolest pojavila kod divljih ptica, a ne kod peradi iz uzgoja ili vrtne peradi", rekao je glasnogovornik Todd na konferenciji za novinare. Za razliku od EU, apsurdno je da upravo hrvatski potrošači, uglavnom zbog neinformiranosti i needuciranosti, nemaju povjerenja u proizvode mesa peradi hrvatskih proizvođača zbog čega je i pala prodaja za 40 posto čime su poslovni subjekti dovedeni u tešku situaciju. U proizvodnji hrane i pića Vindija d.d. Varaždin s najvećim je ukupnim prihodom u varaždinskoj županiji, a njena pridružena članica Koka d.d. Varaždin odmah je slijedi kao druga po veličini prihoda. Stoga bi poremećaji u proizvodnji i pad prihoda dobrim dijelom poljuljali kako gospodarsku tako i socijalnu situaciju u Varaždinskoj županiji.

Unatoč činjenici da je konzumacija mesa peradi posve sigurna, odnosno da čak i u slučaju da u mesu koje se konzumira postoji virus ptičje gripe, on se može vrlo jednostavno i u potpunosti eliminirati termičkom obradom. "Konzumacija bilo kojeg proizvoda od peradi namijenjenog ljudskoj prehrani nije opasna za zdravlje jer je virus ptičje gripe termolabilan te ga inaktivira već temperatura od 56 stupnjeva Celzijevih tijekom 30-minutnog kuhanja ili još kraće kuhanje na uobičajenih 70 stupnjeva.
Agencija je obaviještena da se uobičajenom konzumacijom peradi i proizvoda od peradi taj oblik virusa (H5NI) ne prenosi", rekao je dr. Boris Antunović, ravnatelj Hrvatske agencija za hranu.
Pretpostavlja se da bi se infekcija ljudi putem mesa mogla izazvati ukoliko bismo meso zaražene peradi izrezali na tanke komadiće, ostavili ga da se osuši i zatim udisali takav zrak, no ovo se u praksi nikada ne događa. Od 65 slučajeva infekcije ljudi u svijetu koji su završili smrtno, samo u dva slučaja u Vijetnamu radi se o unosu virusa putem hrane. No, ovo je ekstreman slučaj kada su nakon borbe pijetlova njihovi vlasnici ritualno pili krv iz rana zaraženih pijetlova. Najčešći put prijenosa je direktan kontakt čovjeka s peradi putem aerosola, i to udisanjem čestica osušenog izmeta peradi u zraku. Virus se može pronaći u svim tkivima peradi, a izlučuje se u okoliš putem probavnog trakta.

Vezane vijesti

Prikupljanje plodova je bila uživancija? Koka se počela žvakati prije 8 tisuća...

Prikupljanje plodova je bila uživancija? Koka se počela žvakati prije 8 tisuća godina

List biljke koke žvakali su još sakupljači plodova prije 8 000 godina, dokazi su u iskopinama u sjeverozapadnom Peruu, izvještava BBC. Arheolozi su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika