Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Ptičja gripa i Ivo Sanader

Predsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićPredsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićDobro je Ivi Sanaderu došla ptičja gripa. Nakon što je premijer iscrpio sve resurse za forsiranje medijske euforije oko početka pregovora s EU i na tome dobro politički profitirao, što se vidjelo u značajnom porastu već dobro načetoga rejtinga, Račan i ostatak oporbe polako su se počeli dizati iz pepela. I upravo kad su malo pomolili glavu iznad ruba provalije, zadesila ih je ptičja gripa. Ne zna se tko je njome više pogođen – uzgajivači kokoši ili Ivica Račan. Naime, dok god traje gripno ludilo u medijima, odnosno u javnosti, ni za kakav ozbiljniji politički manevar Račan i društvo nemaju mjesta. Svaka izgovorena riječ uludo odlazi u vjetar.

Tu situaciju obilato za svoju propagandu iskorištava Ivo Sanader, kojem se mora priznati da je izvrsno reagirao na samom početku te zdravstvene krize. Nakon što je u petak navečer sazvao izvanrednu sjednicu Vlade zbog otkrivanja virusa, odmah je objavio vijest i dao upute o ponašanju. Ništa se nije pokušalo sakriti, pa čak niti muljati, nego se odlučno objasnila situacija, bez ikakva bespotrebnog dramatiziranja. Do kraja je Sanader poentirao u nedjelju, kad je otišao na izolirane ribnjake gdje je otkriven opasni virus u mrtvim labudovima. U takvim situacijama, pomoću kojih se zapravo stvara percepcija javnosti o nekom političaru, premijer savršeno igra. Sanader je rođen za takvu vrstu javnih predstava gdje se treba pokazivati odgovornim, odlučnim, brižnim i otvorenim. Takve predstave birači i Europa vole. A tu situaciju Sanader iskorištava i na drugom značajnom planu, koji je većini ljudi potpuno nepoznat.

Zadnjih pet-šest dana putem nekoliko kanala pušta probne balone o promjeni izbornoga zakona. Promjena je vrlo jednostavna – cijela zemlja postaje jedna izborna jedinica. Podigao bi se i izborni prag, što bi značilo da u pravoj političkoj igri ostaju samo HDZ, SDP, HNS i HSP. Sve ostale manje i regionalne stranke, kao IDS ili Glavaševa lista u Slavoniji, nestale bi s političke scene. Ne bi bilo ni HSLS-a, ni Hrvatske stranka umirovljenika, ni PGS-a, ne bi prošli izborni prag na nacionalnoj razini, što bi za njih bila katastrofa nakon koje bi se ugasili.

Sanader u ovako povoljnoj poziciji može ucjenjivati sve upravo zato što je postao prihvatljiv koalicijski partner svima osim SDP-u. Da bi dokraja stekao neovisnu poziciju, Sanaderu je najviše pomogao Đapić, nakon što je HSP promjenom politike i retorike postao prihvatljiv za Europu. Time je automatski postao vrlo izgledan partner HDZ-u koji je izvukao iz latentne i javnosti malo vidljive posredne ovisnosti o HNS-u. Jer da je došlo do velike krize vlasti, Sanaderu bi jedini spas bilo koaliranje s HNS-om, odnosno s Čačićem s kojim je privatno u vrlo dobrim odnosima. Da je došlo do toga braka, Čačić bi ga Sanaderu sigurno skupo naplatio. U naplatama je varaždinski župan majstor prvoga reda. Sada Sanader ima Đapića, koji bi mu tu uslugu mogao skupo naplatiti kao i Čačić. Ali situacija je za Sanadera nakon "europeizacije" HSP-a neusporedivo lakša, jer sada može birati između dva partnera i teško ga više itko može ucjenjivati.

Ako prođu probni baloni o izmjeni izbornoga zakona i nađe dovoljno saveznika za većinu u Saboru, Sanader će brzo provesti radikalne promjene koje pogoduju velikim strankama. Sistem sa samo četiri jake stranke u Saboru učvrstio bi svaku buduću vladu, ali pitanje je koliko bi to bilo fair prema manjim, regionalnim strankama koje u Hrvatskoj kao jednoj biračkoj jedinici ne bi mogle prijeći prag. Protiv takvog HDZ-ova plan one će se boriti svim silama. Pri tome ne treba zanemariti ni Đurđu Adlešić i njenu novonastalu uniju HSLS-a i LS-a, kojoj treba godinu do dvije da stane na noge. Njima prijevremeni izbori, i to još s novim izbornim zakonom, ne bi nimalo odgovarali.

O prijevremenim izborima u HDZ-u se prošloga tjedna intenzivno razgovaralo. U dijelu vrha stranke postoji bojazan da bi se za dva mjeseca, kad bi najranije mogli biti raspisani prijevremeni izbori, moglo mnogo toga promijeniti a HDZ izgubiti izbore i s njima još dvije godine vlasti. S druge strane, u vrhu HDZ-a moraju se zapitati, ako ih je strah mogućih promjena u sljedeća dva mjeseca, trebalo bi ih biti itekako strah onoga što se može dogoditi u sljedeće dvije godine do redovitih izbora. Teško da će HDZ ponovo imati ovakvu priliku da pobijedi na izborima i osigura stabilnu većinu u Saboru. Je li posrijedi kukavičluk vrha HDZ-a ili njegova politička razboritost? Vrijeme i događaji egzaktno će odgovoriti na to pitanje.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika