Objavljeno u Nacionalu br. 519, 2005-10-24

Autor: Nacionalova redakcija

VELIKA BRITANIJA

Premijerova žena u blindiranom autu

  Cherie Blair, supruga britanskog premijera, vozi se u posebno oklopljenom automobilu, otkrio je londonski Sunday Times, podsjećajući da je to prvi put da bračni partner nekog britanskog premijera ima takav privilegij. Vlasti je to tajila, ali je list dobio tu informaciju na temelju britanskog zakona o slobodi informiranja, po kojem vlast mora odgovarati na specifična pitanja novina. Objašnjeno je da je njoj takav oklopni automobil dan na raspolaganje nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. kad su povećane sigurnosne mjere i u Britaniji. Tada je ocijenjeno da bi i ona mogla biti meta neke terorističke akcije pa joj je dan na raspolaganje blindirani automobil Vauxhall Omega uz pratnju tjelesnog čuvara. Ona se tim autom vozi kad obavlja i službene i privatne poslove.
  Prvih godina mandata svog muža ona se vozila u privatnom obiteljskom Ford Focusu. Norma Major, supruga Johna Majora koji je bio premijer prije Tonyja Blaira, nije za mandata svog muža imala auto stalno na raspolaganju, nego se katkad vozila u službenom automobilu sa suprugom ili kad je trebala sama otići na službenu ceremoniju. Imala je stalnu pratnju tjelesnih čuvara. Denis Thatcher, muž premijerke Margaret Thatcher, nije imao čuvare pa je često sam pješice odlazio iz premijerske rezidencije na sastanke s prijateljima u obližnjem klubu. Kad je išao nešto dalje, služio se gradskim prijevozom koji nije plaćao jer je imao besplatnu umirovljeničku kartu.

Vezane vijesti

Zbog kikseva Tonyja Blaira milijunski posjeti web siteu Downing Streeta

Službena stranica britanske premijerske rezidencije Downing Streeta mjesečno broji oko 6 milijuna posjeta. U veljači ove godine stranica je zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika