Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Tanja Simić

REVOLUCIJA U LIJEČENJU RAKA DOJKE

Revolucionarni lijek preskup Hrvaticama

Unatoč otkriću da se primjenom Herceptina u ranom stadiju raka dojke rizik od ponovne pojave tumora smanjuje do 50 posto, taj će lijek i dalje ostati nedostupan većini oboljelih žena

Primjenom Herceptina u ranom stadiju raka dojke rizik od ponovne pojave tumora smanjuje se do 50 postoPrimjenom Herceptina u ranom stadiju raka dojke rizik od ponovne pojave tumora smanjuje se do 50 postoRezultati najnovijih kliničkih studija, objavljeni 20. listopada u američkom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su revolucionarne rezultate u liječenju određenih tipova raka dojke. Riječ je o novom načinu primjene lijeka trastuzumab, koji se na listi lijekova HZZO-a nalazi pod zaštićenim nazivom Herceptin i propisuje se u kasnijoj fazi oboljenja od specifičnih karcinoma dojke, odnosno HER2 pozitivnih tumora. Istraživanja su pokazala da se njegovom primjenom u ranom stadiju bolesti rizik od ponovne pojave tumora može smanjiti 40-50 posto, što uvelike povećava šanse za preživljavanje oboljelih od te teške zloćudne bolesti. No kao i kod svih lijekova kojima još nije istekla patentna zaštita, zbog čega su iznimno skupi, i kod trastuzumaba je najveći problem cijena. Mjesečna terapija tim lijekom državu stoji 17.500 kuna, zbog čega on nije dostupan svima u Hrvatskoj kojima je potreban za liječenje tumora dojke u kasnom stadiju. Njegova primjena prije nastanka metastaza za hrvatske će građane, čini se, još neko vrijeme ostati stvar budućnosti.

Prema riječima internističkog onkologa zagrebačke Klinike za tumore Rudolfa Tomeka, riječ je o doista revolucionarnom pristupu koji bi u budućnosti mogao drastično olakšati borbu protiv te zloćudne bolesti koja je najčešći ubojica žena, ali ističe da je iznimno važno naglasiti da je taj lijek primjenjiv samo na tumore koji su HER2 pozitivni i koji se javljaju kod 15 posto žena oboljelih od karcinoma dojke. To pojašnjava na sljedeći način: "HER2 je transmembranski protein s funkcijom receptora koji se u povećanom broju pojavi na membrani tumorske stanice i postaje ključan za ubrzan rast takvog karcinoma dojke. Takvi tumori, koji su iznimno maligni, javljaju se kod 15 posto žena oboljelih od raka dojke, koje zbog brzog širenja tumora najčešće imaju znatno lošiju prognozu kako po pitanju produljenja života i odgovora na standardnu terapiju, tako i u pogledu brze ponovne pojave bolesti. U Hrvatskoj na godinu od raka dojke oboli 2500 žena. Od toga ih 1000 dobije metastaze, a u 150 slučajeva riječ je o HER2 pozitivnim tumorima. Liječenje trastuzumabom učinkovito je samo kod takvih tumora jer se taj lijek veže na HER2 protein čime onemogućuje da se na njih vežu cirkulirajući faktori rasta stanice, ali i dovodi do pojačane imunološke reakcije organizma te do postupnog odumiranja stanica raka. Time on uzrokuje smanjenje tumora te sprečava njegov daljnji rast i metastaziranje tumorskih stanica."

Terapija trastuzumabom se, kaže primarius Tomek, već godinama u cijelom svijetu koristi za liječenje oboljelih s HER2 pozitivnim tumorom kojima je nakon operacije rak dojke metastazirao. Da bi se doznalo je li tumor HER2 pozitivan, tkivo odstranjeno operacijom mora se testirati. Važno je spomenuti, ističe Tomek, da se to može napraviti i godinama nakon operacije ako je tkivo sačuvano u parafinu: "Svaki se operirani tumor čuva u arhivama zavoda za patologiju. Kako se prije nekoliko godina odstranjeni tumori nisu testirali, velika je prednost što tada operirane žene, u slučaju da u međuvremenu dobiju metastaze, mogu tražiti da se uzorci njihovih tkiva testiraju kako bi se ustanovilo je li riječ o HER2 pozitivnim tumorima te kako bi dobile adekvatnu terapiju." Trastuzumab se, objašnjava, prema rezultatima svjetskih istraživanja pokazao posebno djelotvornim u kombinaciji s klasičnom kemoterapijom: "Primjenjivan s toksanskim citostaticima, trastuzumab pacijenticama produljuje život prosječno 45 posto. Njegovo je otkriće definitivno dovelo do revolucije u liječenju žena s HER2 pozitivnim tumorima, što je prepoznao i HZZO te 2003. lijek uvrstio na svoju listu." No rezultati nedavno objavljenih svjetskih istraživanja revolucionarni su iz drugih razloga: riječ je o novoj primjeni trastuzumaba.

Pokazalo se da taj lijek primjenjivan u ranoj fazi bolesti, odnosno odmah nakon operacije tumora, može spriječiti nastanak metastaza i tako se pojavljuje mogućnost izlječenja HER2 pozitivnog karcinoma dojke. U principu je, kaže primarius Tomek, riječ o uhodanom načinu uvođenja novog lijeka u liječenje ranih stadija bolesti: "Kada se lijek pokaže djelotvornim za liječenje metastaza, pouzdano se može tvrditi da je djelotvoran i za sprečavanje njihova nastanka. Doduše, nakon operacije često već postoje metastaze, ali one su u tom trenutku mikroskopske i ne možemo ih dokazati. Istraživanja su pokazala da se primjenjivanjem tog lijeka odmah nakon operacije žene vjerojatno može izliječiti, za razliku od njegove primjene nakon što dođe do recidiva bolesti kada se ženama može samo produljiti život. Trastuzumab se kod određenog broja pacijentica uključenih u istraživanje primjenjivao u kombinaciji s klasičnim liječenjem koje podrazumijeva operaciju, kemoterapiju, zračenje te hormonalnu terapiju, i one su bez znakova bolesti živjele 40-50 posto dulje od onih koje nisu uzimale taj lijek. Od njih je 33 posto žena preživjelo četiri godine dulje od onih koje nisu uzimale lijek, a s obzirom na to da je od istraživanja prošlo četiri godine, tek će se vidjeti koliko će živjeti."

No osnovni problem kod tog lijeka je njegova cijena. Mjesečna terapija trastuzumabom u veleprodaji stoji 17.500 kuna, zbog čega je njegova uporaba u Hrvatskoj iznimno ograničena i u kasnoj fazi oboljenja, pa samo određeni postotak oboljelih od takvog tipa tumora dobije adekvatnu terapiju. Da bi on postao dostupan Hrvaticama s HER2 pozitivnim tumorom dojke i prije metastaziranja, taj se lijek mora u Hrvatskoj posebno registrirati i za tu indikaciju. Da bi se, pak, propisivao na teret HZZO-a, taj ga zavod mora staviti na listu također posebno za upotrebu u ranijoj fazi liječenja, iako se za liječenje u kasnijem stadiju već nalazi na listi. Prema riječima Rudolfa Tomeka, hrvatsko bi zdravstvo trenutačno uvrštavanjem tog lijeka na listu i u drugoj indikaciji – bankrotiralo: "Time bi broj žena koje imaju pravo na besplatan trastuzumab sa 150 porastao na oko 600. S obzirom na to da se po pitanju liječenja u ranom stadiju bolesti terapija tim lijekom preporuča na najmanje godinu dana, jedna pacijentica godišnje bi državu stajala 215.000 kuna. Takav si trošak trenutačno ne može priuštiti ni jedna država u svijetu. Slovenci su osigurali dio novca za sljedeću godinu, ali samo za 100 žena. Prema kojim će kriterijima izabrati pacijentice kojima će dati lijek, doista ne znam. Francuska i Velika Britanija su, pak, krenule u izmjene zakonodavstva kako bi pokušale osigurati novac za taj lijek. I promjena zakonodavstva i čekanje da tom lijeku istekne patentna zaštita, nakon čega pada njegova cijena jer ga i druge tvrtke mogu početi proizvoditi, dugogodišnji su procesi. No treba imati na umu da će tako skup lijek u europskim zemljama jako teško ući u bazični paket osiguranja, dok smo mi navikli da sve bude pokriveno osnovnim osiguranjem. U zapadnim zemljama država osigurava samo minimum, a uhodan je sustav privatnih osiguranja."

U hrvatskom zastupništvu tvrtke proizvođača trastuzumaba kažu da patentna zaštita lijeka u EU ističe 2011., dok bi u Hrvatskoj, zbog kraćeg razdoblja u kojem je lijek zaštićen, mogla isteći već 2009. godine. Naravno, ako u međuvremenu uđemo u EU, kažu, morat ćemo se ravnati prema zakonima Unije.

Objavljivanje najnovijih rezultata u liječenju HER2 pozitivnih tumora poklapa se s pokretanjem akcije "Pružimo ženama najbolje" Hrvatske lige za borbu protiv raka, kojom ta udruga želi informirati žene oboljele od raka dojke te prikupiti dobrovoljne prihode za pomoć Centru za psihosocijalnu onkologiju. U sklopu te akcije Hrvatska liga za borbu protiv raka dotiče se i dostupnosti trastuzumaba u Hrvatskoj, u svrhu uhodanog liječenja u kasnoj fazi bolesti. Ginekolog i onkolog Klinike za ginekologiju i porodništvo KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu te predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga o toj akciji kaže: "Listopad je mjesec informiranja o raku dojke, dok je studeni mjesec borbe protiv te bolesti. Upravo smo zbog toga odabrali ovo razdoblje za pokretanje akcije \'Pružimo ženama najbolje\' kako bismo skrenuli pozornost na to da još uvijek velik postotak žena nema prave informacije o tumorima dojke, niti dobiva adekvatnu terapiju. U sklopu toga akcija se bavi i pitanjem trastuzumaba, koji još uvijek ne dobivaju sve žene kojima je potreban. Nakon objavljivanja vijesti o novoj primjeni tog lijeka, mnoge su me žene iz Kluba žena operiranih na dojci, koji djeluje unutar Lige, pitale o kakvom je lijeku riječ. S obzirom na to da je pacijentice iznimno važno precizno informirati, bez davanja lažnih nada, u sklopu akcije pretprošli smo tjedan održali konferenciju za medije na tu temu, s ciljem da se objasni o kakvom je lijeku riječ. Radi se o tzv. pametnom lijeku, koji uništava samo stanice tumora, a ne i zdravo tkivo. No učinkovit je samo kod HER2 pozitivnih tumora. Naravno, ne može se znati hoće li on djelovati kod svih bolesnica, ali ga se upravo zato mora omogućiti svakoj ženi kojoj može pomoći jer nitko nema moralno pravo uskratiti ga. U Hrvatskoj taj lijek dobije nešto više od 50 posto žena kojima je potreban. Iako je to dobar postotak, zadatak Lige je nastojati omogućiti da ga dobiju sve žene kod kojih postoji indikacija za trastuzumab. O kakvim će tek problemima biti riječ kada taj lijek bude na listi i za primjenu odmah nakon kirurškog uklanjanja HER2 pozitivnih tumora, to ćemo vidjeti. No kad dođe do toga i hrvatsko će zdravstvo, vjerujem, biti mnogo bogatije nego što je danas."

Osnovni je problem, tvrdi dr. Eljuga, što je u Hrvatskoj 80 posto oboljelih žena taj lijek dobilo u Zagrebu, dok su ostali regionalni centri zanemareni. Uzrok tomu je, kaže, upravo njegova visoka cijena, odnosno mali budžeti bolnica namijenjeni liječenju onkoloških bolesnika. O tome govori i predsjednica Kluba žena operiranih na dojci Mira Blažinović: "Nedavno objavljeni članci o trastuzumabu pokrenuli su lavinu reakcija kod žena oboljelih od raka dojke, koje su u velikom broju počele zvati kako Ligu za borbu protiv raka, tako i naš Klub žena operiranih na dojci. Mnoge od njih, od kojih većina živi izvan Zagreba, tek su zahvaljujući tim člancima doznale da taj lijek postoji i da se propisuje na teret HZZO-a te su najčešće zvale da pitaju zašto ga njima nisu ponudili njihovi onkolozi. Medijski napisi su i zbunili žene jer su mnoge shvatile da je trastuzumab efikasan za sve tipove raka dojke pa zovu i one koje nemaju indikacije za njega. Uz to, kad su doznale da navodno samo 50 posto žena dobije taj lijek, mnoge su se uplašile da ga neće moći dobiti u slučaju da im bude potreban, odnosno da im karcinom metastazira. Prema nekim podacima, samo 20 posto žena dobije adekvatnu terapiju u Splitu i Osijeku, dok je u Zagrebu dobije čak 80 posto. To nije ni čudno kada se uzme u obzir da se za onkologiju u Hrvatskoj odvaja samo 2,5 posto sredstava iz proračuna namijenjenog zdravstvu, tako da o primjeni tog lijeka u ranoj fazi bolesti još ne možemo govoriti. To je proces koji čeka žene tek u budućnosti, za koju se nadamo da će biti skora."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika