Objavljeno u Nacionalu br. 521, 2005-11-07

Autor: Berislav Jelinić

NOVI ŠEF USKOK-a

Cvitan najavio ispravak Žganjerovih pogrešaka

Dinko Cvitan, v. d. ravnatelja USKOK-a bit će glavni Bajićev kandidat za mjesto ravnatelja, a već je najavio da će USKOK bolje povezati s Državnim odvjetništvom i drugim institucijama te da će se usredotočiti na složene korupcijske slučajeve

U Zagrebu je Cvitan kao odvjetnik radio do 1999., ali nije mu uvijek bilo lako. Da bi poboljšao zaradu, jedno je vrijeme u fušu prodavao i deterdžente za pranje prozoraU Zagrebu je Cvitan kao odvjetnik radio do 1999., ali nije mu uvijek bilo lako. Da bi poboljšao zaradu, jedno je vrijeme u fušu prodavao i deterdžente za pranje prozoraŽeljko Žganjer, donedavni ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), morao je odstupiti nakon što je njegov šef Mladen Bajić shvatio da njegov zamjenik radi paralelni sustav unutar Državnog odvjetništva. Unutar toga sustava Žganjer je htio da USKOK ima i svoj policijski i špijunski odjel, objasnili su za Nacional ljudi iz samog vrha Državnoga odvjetništva, koje je već dulje vrijeme bilo nezadovoljno
Žganjerom, metodama njegova rada i ništavnim rezultatima. Uz nezadovoljstvo zbog njegova ponašanja unutar sustava Državnog odvjetništva, koje Žganjer nije shvaćao kao svoju krovnu organizaciju, nego se okružio mnogim "vanjskim" savjetnicima koji su lako mogli njime manipulirati, Žganjer je i na vanjskome planu uspio kompromitirati USKOK. Uz izgradnju paralelnog sustava, Žganjerova je velika pogreška bila i u tome što je nanio štetu Hrvatskoj u očima EU, doznao je Nacional iz dobro upućenih pravničkih krugova.

Nacional je još u nedjelju, 30. listopada, objavio da će Žganjer biti smijenjen. Iz Nacionala je i sam Žganjer saznao što mu se sprema, te je odmah nakon Dana svih svetih, u srijedu ujutro, sam ponudio ostavku. Ostavka je prihvaćena odmah i tako mu je dopušten častan izlaz iz ove, za njega nimalo sjajne situacije. On je ostao raditi na mjestu zamjenika glavnog državnog odvjetnika u Zagrebu, iako bi za samo funkcioniranje Državnog odvjetništva zbog jako narušenih odnosa s Mladenom Bajićem bilo najbolje kada bi se Žganjer vratio u Šibenik, odakle je i došao u Zagreb. Da nije bilo tog malog nagovještaja smjene u Nacionalu, vjerojatno bi se cijeli proces Žganjerova deložiranja produljio za dva do tri tjedna.
Na njegovo mjesto, zasad kao vršitelj dužnosti, došao je javnosti relativno slabo poznat Dinko Cvitan, jedan od Bajićevih dosadašnjih zamjenika, za koga se vjeruje da će vrlo brzo za stalno preuzeti USKOK. Osnovno što se od njega očekuje jest to da se bavi velikim slučajevima, da se oslanja na infrastrukturu Državnog odvjetništva te da se bavi tužiteljstvom i pri tome koristi policiju i tajne službe, a ne da ih pokuša formirati unutar USKOK-a, kao što je to, prema tvrdnjama iz Odvjetništva, pokušao učiniti Žganjer.

Žganjer je, uz vrlo loše rezultate i katastrofalne tužbe koje je podnio, svaki put izazvao glavobolju Mladenu Bajiću kada je istupao u javnosti. Svaki njegov intervju mogao se iskoristiti za kompromitaciju USKOK-a i Državnog odvjetništva, a vrhunac neukusa njegov je nastup u Malnarovoj emisiji "Noćna mora", u vrijeme vikenda, kada je dao uz neviđenu medijsku pompu uhititi Matu Granića, koji je nakon dva dana morao biti pušten, što je bio neviđen šamar svima koji su naredili njegovo uhićenje.

Prije nekoliko mjeseci USKOK je u okviru programa Cards počeo surađivati s najiskusnijim španjolskim tužiteljima iz njihovih odjela za borbu protiv korupcije. Cilj takvih projekata je osnaživanje radnih kapaciteta institucije koja u okviru tzv. twinning projekata prima stručnu pomoć neke od članica EU. U Hrvatskoj je otad u nekoliko navrata boravilo više vrlo iskusnih španjolskih stručnjaka, koji su svojim hrvatskim kolegama prenosili svoja znanja i iskustva u borbi protiv korupcije. S druge strane, Željko Žganjer i šest njegovih zamjenika prije nekoliko tjedana boravili su u Španjolskoj. U okviru te suradnje španjolski stručnjaci informirali su svoje hrvatske kolege o svojim zakonima, organizaciji ureda, opremi kojom raspolažu i slično.

Već na početku razmjene iskustava, španjolski stručnjaci zatražili su na uvid Zakon o USKOK-u. Nacional je iz dobro upućenih pravničkih krugova doznao da su španjolski stručnjaci rekli da je zakon jako dobar, ali da ono što on propisuje, bar što se tiče organizacije USKOK-a, praktično ne postoji u praksi. Kada su doznali za te opaske, neki visoki državni dužnosnici bili su prilično postiđeni, ali su ipak Žganjeru dali vremena da ispravi propuste za koje je isključivo on odgovoran. Nakon što Žganjer ni u sljedećih nekoliko mjeseci u tom smislu nije ni prstom maknuo, pala je definitivna odluka o njegovoj smjeni.

Za vrijeme svoga mandata Žganjer u USKOK-u uopće nije formalno uspostavio odjele koje propisuje Zakon o USKOK-u. U USKOK-u je funkcionirao samo Odjel tužitelja, a Odjel za istraživanje i dokumentaciju, Odjel za sprečavanje pojava korupcije i odnose s javnošću, te Odjel za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage uopće nisu postojali. Iz krugova bliskih Žganjeru Nacional je doznao da je on ljut na Bajića kome predbacuje da nije imao vremena za njega, da mu je o svemu morao polagati račune, te da nije imao samostalnosti u
radu.

Žganjer među suradnicima nije bio omražen, ali nije bio ni dorastao funkciji koju je obnašao. Zamjeraju mu zbog neredovitih i nesuvislih kontakata s Bajićem. Unatoč Bajićevim nastojanjima, on sa Žganjerom nije uspio ostvariti nikakvu koordinaciju u strateški važnim pitanjima. Zato su najvjerojatnije i izostali očekivani rezultati u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom. Za razliku od Žganjera, neki njegovi suradnici, uključujući i Dinka Cvitana, redovito su u pojedinim slučajevima komunicirali s Bajićem i njegovim najbližim suradnicima, što se Žganjeru nije svidjelo. Naime, on ni nakon tri godine rada nije shvatio da je USKOK dio Državnog odvjetništva, te da je upravo zbog toga postavljena nova ploča na zgradi u Gajevoj ulici gdje na vrhu piše DORH a ispod toga USKOK.

Kako je Žganjer sve više tonuo tako se Cvitan u međuvremenu svojim radom i ozbiljnošću neizravno uspio nametnuti kao najozbiljniji kandidat za Žganjerova nasljednika. Cvitan je za svoje imenovanje na čelo USKOK-a formalno doznao 2. studenoga. Potom je u šoku i nevjerici otišao na Brijune, gdje je bio na dvodnevnom skupu državnih odvjetnika. Nekoliko dana prije toga Bajić ga je postavio za svoga zamjenika, što je osobito obradovalo jednog od Bajićevih bliskih suradnika, koji mu je odmah "uvalio" polovicu svojih predmeta. Kad je doznao za prelazak na tu funkciju, odlučio je kupiti novi mobitel Sony Ericsson, očito ne računajući da bi nakon samo nekoliko dana mogao preuzeti USKOK, odnosno funkciju na kojoj ima pravo na službeni mobitel.

Dinko Cvitan rodio se 27. studenoga 1958. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, te 1982. diplomirao na Pravnom fakultetu. Godinu dana poslije zaposlio se kao pripravnik na Općinskom sudu u Zagrebu, a 1985. položio je pravosudni ispit. Do kraja 1985. radio je u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. U veljači 1986. postao je zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, a radio je u odjelu za gospodarstveni kriminalitet. Ondje je ostao do 1991. Niska primanja od samo 350 DEM u državnoj službi navela su ga na razmišljanje da promijeni posao, pa je 1991. u Daruvaru odlučio otvoriti odvjetnički ured.

Njegova obitelj ostala je u Zagrebu, a on je od ponedjeljka do petka radio u Daruvaru u uredu u blizini tamošnjih općinskih vlasti. Isprva mu posao nije nikako išao iako su u Daruvaru postojala samo dva odvjetnika. Nakon više od šezdeset dana došla su mu prva dva klijenta koja su tražila da im napiše neke žalbe. Ta dva mjeseca praktično je jedva preživljavao, živio pod stresom i nekvalitetno se hranio. Vikendom bi sa suprugom u Zagrebu preispitivao je li pogriješio što je odlučio otići u odvjetništvo. Potom su se okolnosti počele mijenjati nabolje.
Život u Daruvaru počeo mu se sve više sviđati. Cvitan je čak počeo razmišljati o kupnji kuće u Daruvaru, kako bi se onamo preselila cijela obitelj. Međutim, ratne okolnosti poremetile su te planove. U rujnu 1991., kad mu je posao krenuo, dvije rakete iz ratnih zrakoplova JNA pogodile su njegov ured, sravnile ga sa zemljom i uništile njegove ambicije vezane uz život i rad u Daruvaru.

Tada je Cvitan odlučio zamoliti Odvjetničku komoru da mu odobri da kao odvjetnik radi u Zagrebu te da mu se odobri da ne plati godišnju članarinu u Odvjetničkoj komori jer nije imao novca. Zajedno s odobrenjem za rad Cvitan je dobio uplatnicu za plaćanje godišnje članarine u Odvjetničkoj komori. U vrijeme kada nije znao niti kako će platiti godišnju članarinu dobio je poziv za odlazak na stručno usavršavanje u Meksiko, koje je trebao platiti oko 7300 dolara, a on u životu nije vidio toliko novca na jednome kupu.

U Zagrebu je Cvitan kao odvjetnik radio do 1999., ali nije mu uvijek bilo lako. Da bi poboljšao zaradu, jedno je vrijeme u fušu prodavao i deterdžente za pranje prozora. Kao odvjetnik nije se volio javno eksponirati. Godine 1999. postao je direktor za pravne poslove u Sunce osiguranju Jake Andabaka, gdje je ostao do kolovoza 2003., kada je postao zamjenik Višnje Lončar, tadašnje županijske državne odvjetnice u Zagrebu. Dana 6. kolovoza 2003. premješten je u USKOK, isprva na godinu dana.

U veljači 2004. na Žganjerov prijedlog Bajić ga je postavio za jednog od Žganjerovih zamjenika. Pišući o njegovoj karijeri, Večernji list prošli je tjedan Cvitana neizravno povezao sa slučajem navodne korupcije u koju su bili uključeni Darinko Bago i Mate Granić. U tom je slučaju pouzdanik USKOK-a bio Velimir Delonga, koji je jedno vrijeme zajedno s Cvitanom radio u Sunce osiguranju. Kako je slučaj neslavno završio, Večernji list je neizravno pokušao naznačiti da bi Cvitan zbog te okolnosti mogao biti odgovoran zato što su do osumnjičenika možda procurile neke informacije iz tog slučaja. Nacional je iz dobro upućenih pravničkih krugova doznao da Cvitan uopće nije bio angažiran u tom predmetu, da do njegove pojave u medijima praktički nije ni znao da se ta obrada provodi, te da nakon odlaska iz Sunca osiguranja nije imao nikakvih kontakata ni s Delongom, niti s Andabakom.

Prošlotjedna vijest da će preuzeti USKOK Cvitana isprva nije razveselila. Dva dana bio je loše volje, jer je svjestan svih izazova koji ga očekuju. Potom se pribrao i odlučio pokušati popraviti imidž USKOK-a u javnosti. U prvim tjednima svog mandata Cvitan namjerava staviti u funkciju sve zakonom propisane odjele u USKOK-u, koji dosad nisu postojali. Raspisat će se natječaji za nova radna mjesta, nakon što se i formalno prihvate strategije rada svih odjela. Među prvima Cvitan namjerava popuniti pozicije još četiriju od ukupno šest mjesta svojih zamjenika. Još prije nekoliko mjeseci odobreno je dodatnih šest mjesta zamjenika ravnatelja USKOK-a. Međutim, do danas je Žganjer imenovao samo dvojicu.
Cvitan u suradnji s Državnim odvjetništvo namjerava otvoriti rad USKOK-a prema javnosti, poboljšati komunikaciju s novinarima, ali i nevladinim organizacijama koje se bave korupcijom, kako bi se što bolje proveo nacionalni program borbe protiv korupcije. O Žganjerovu radu svjedoči i paradoksalna činjenica da nitko iz USKOK-a nije sudjelovao u izradi te strategije, koja je prošlog tjedna predstavljena u Ministarstvu pravosuđa.

Odjel za istraživanje i dokumentaciju Cvitan namjerava ustrojiti tako da bude sposoban kvalitetno analizirati i pratiti sve pojavne oblike korupcije i osobe koje se s njom povezuju. Na tom području želi se kvalitetno povezati s policijom, Ministarstvom financija, carinom, uredom za sprečavanje pranja novca i dijelom porezne uprave koji se bavi otkrivanjem poreznih kaznenih djela. Nada se da će ta suradnja pomoći da se formiraju specijalni policijski timovi, koji bi se bavili pojedinim vrstama kaznenih djela, iako ni dosad suradnja s policijom nije bila loša.
Cvitan će se usmjeriti i na uvezivanje baza podataka kojima raspolažu netom nabrojene institucije, kako bi ih USKOK mogao što kvalitetnije koristiti. Mnogo se očekuje i od Odjela za međunarodnu suradnju i međunarodne istrage. Neslužbeno se govori da bi taj odjel trebao voditi Dražen Jelinić, a da bi funkciju prvog Cvitanova zamjenika trebala preuzeti Marinka Orlić.

Odjel koji bi trebao voditi Jelinić posebno je važan zbog skorog pristupa Hrvatske EU. Do danas je USKOK samo u jednom predmetu surađivao s njemačkom i nizozemskom policijom. U tom je slučaju podignuta optužnica. Taj će odjel određivati članove za zajednička istražna tijela koja će se osnivati na području suradnje s članicama EU.

Cvitan želi USKOK usredotočiti na složene korupcijske slučajeve od velikog značaja za državu i radom USKOK-a pokušati pomoći da se u državnu blagajnu vrati dio novca koji su opljačkali tajkuni u milosti HDZ-a tijekom 90-ih. Na tim će se slučajevima raditi dugo i seriozno blisko surađujući s Državnim odvjetništvom. Cvitan u tom dijelu svog angažmana želi pridonijeti da se u budućnosti te dvije institucije u javnosti percipiraju kao jedno tijelo, a ne kao međusobni konkurenti.
Sve to ne znači da se USKOK više neće baviti tzv. sitnom uličnom korupcijom. Međutim, u budućnosti se USKOK više neće iscrpljivati pretjeranim radom na anonimnim prijavama ako se pokaže da oni koji ih donose, ili same prijave, ne upućuju na kvalitetne tragove. Tvrdnje da je netko prije nekoliko godina uzeo mito u nekim poslovima neće se ozbiljnije istraživati ako prijavitelji, ili anonimna prijava, primjerice, ne ostave kvalitetne smjernice prema mogućim svjedocima ili dokumentima koji bi išli u prilog tim tvrdnjama.

U vrlo kratkom roku Cvitan se namjerava sastati s vodećim ljudima policije, Ministarstva financija i obavještajne zajednice, kako bi pronašli načine za najefikasniju suradnju. U prilog mu ide činjenica da njegov prethodnik gotovo da i nije imao značajnijih rezultata, pa sve što napravi Cvitanu nominalno donosi pozitivan imidž u javnosti. Kako bi izbjegao pogreške svog prethodnika, Cvitan nema namjeru previše javno istupati, iako će neformalno biti otvoren za suradnju s medijima.
Cvitan je svjestan da kao ravnatelj USKOK-a može trajati samo ako uspije ostvariti dobre rezultate u kvalitetnom roku, te ako ne ostavi dojam neozbiljne osobe na koju je lako ostaviti dojam. Kako se čini, on nije odveć impresioniran funkcijom na koju je postavljen. To vjerojatno znači da ga ni u budućnosti neće biti sram prodavati deterdžent ako će mu to pomoći da prehrani obitelj. Utoliko se lako može dogoditi da Cvitan zapravo i ostvari rezultate koji se od njega očekuju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika