Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Robert Bajruši

KLAUZURA HDZ-a U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

Sanaderov tajni plan za kupovinu izbora

Premijer Ivo Sanader isplanirao je raspisati prijevremene parlamentarne izbore u proljeće 2006. ako poveća prednost pred SDP-om: u tu svrhu se planira i proračun za iduću godinu, koji će socijalno ugrožene udobrovoljiti povlasticama odlazeći u deficit

Tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak i potpredsjednica Vlade Jadranka KosorTajnik HDZ-a Ivan Jarnjak i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor"Ako politika koju vodimo u idućim mjesecima pokaže da javnost snažno podržava HDZ i da imamo veliku prednost u odnosu na opoziciju, na proljeće 2006. raspisat ću izbore. Zasad ostajemo pri izjavama da će se novi saziv Sabora birati redovito potkraj 2007., ali nastavi li se uzlazni trend popularnosti Vlade, Hrvatska demokratska zajednica bit će spremna za izlazak na birališta za pola godine", izjavio je prije nekoliko dana Ivo Sanader u uskom krugu osoba iz Vlade.
Nacionalov izvor tvrdi da se to dogodilo prije početka prošlotjedne HDZ-ove klauzure u Varaždinskim Toplicama. Sanader je – dodaje – u posljednje vrijeme, otkako su počeli pregovori Hrvatske i Europske unije, ponovno izrazito samouvjeren i smatra kako bi na prijevremenim izborima vladajuća stranka osvojila uvjerljivo najviše glasova i dobila priliku sastaviti novu vladu. Drugim riječima, osobe iz premijerove neposredne blizine potvrdile su da je Ivica Račan bio u pravu kad je u petak, 11. studenoga, na sjednici Glavnog odbora SDP-a upozorio da vlast priprema prijevremene izbore. Čini se da je tako, iako je Račan to upozorenje iznio u najvećoj mjeri kako bi upozoravajući na HDZ-ovu tajnu strategiju dobio podršku u obračunu sa stranačkom ljevicom, koje se želi riješiti.

Sanader je i u Varaždinskim Toplicama najavio mogućnost prijevremenih izbora, tvrdi sugovornik Nacionala. "Uspijemo li u iduća dva mjeseca povećati prednost pred SDP-om, idemo na izbore", rekao je nekolicini stranačkih suradnika. To se zbivalo izvan glavne sjednice jer je u službenom dijelu okupljene hadezeovce njihov šef uvjeravao da stranka stoji odlično, ali da to ne znači skorašnju predizbornu kampanju. Sanader je čak i pri susretu s članovima predsjedništva odbio prihvatiti zahtjev nekolicine njih da se raspišu izbori. Kao da predsjednik vladajuće stranke sumnja u neke osobe iz vrha HDZ-a, jer je njima izjavio kako izbora biti neće, a drugim suradnicima najavio njihovo raspisivanje. U svakom slučaju, Sanader ozbiljno računa s novim izborima, a skup u Varaždinskim Toplicama to je potvrdio. Vodstvo HDZ-a uvjereno je da će im 35 posto glasova biti dovoljno za sastavljanje Vlade. Tada bi im trebao jedan saveznik koji dobiva desetak posto, a Sanader smatra da će to biti HNS ili HSP.

Vikend u zagorskom lječilištu ima je dvije dimenzije: posvemašnje učvršćenje stranačke discipline i definiranje državnog proračuna za 2006.
Klauzura je protekla u znaku nedodirljivog Sanaderova autoriteta. U svom govoru opisao je faze HDZ-a nakon 2000. i njegova dolaska na mjesto predsjednika stranke. Bio je to trijumfalistički govor koji se svodi na nezamjenjivu Sanaderovu ulogu u najnovijoj hrvatskoj politici. Česti aplauzi prekidali su njegov govor, a prostorijom je dominirala i slika predsjednika Vlade. Bio je to trijumfalistički nastup uz seriju izljeva privrženosti ostalih delegata, kakve nismo vidjeli još od Tuđmanova doba", dojam je Nacionalova sugovornika.

Koliko god je Sanader dominirao sastankom vladajuće stranke, očit je njegov pokušaj da najbližim suradnicima osigura bolje pozicije unutar HDZ-a. Prije svega radi se o Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku vanjskopolitičkog saborskog odbora Gordanu Jandrokoviću. Oboje su političari od najvećeg premijerova povjerenja, ali imaju balast velikih gubitnika na svibanjskim lokalnim izborima. HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović doživjeli su fijasko u Rijeci, a Jandroković je još gore prošao u Bjelovaru. Premda je Sanader najavio smjenu svih HDZ-ovih izbornih gubitnika, diplomatski dvojac u Varaždinskim je Toplicama doživio promociju.

Ministar obrazovanja Dragan Primorac također je dobitnik nakon vikend-klauzure, jer je znatno povećanje sredstava njegovu resoru potvrda dobrih odnosa sa Sanaderom. Primorac je u ovom trenutku jedan od najutjecajnijih članova državne administracije, premda formalno uopće nije član HDZ-a. Sanader respektira njegovu odanost i radne navike i sklon ga je protežirati. U svibnju mu je nudio da se u ime HDZ-a kandidira za zagrebačkog gradonačelnika, što je Primorac odbio u zadnji trenutak zbog obiteljskih razloga, a u ovom trenutku ima velik utjecaj i na politiku HDZ-a. Uz njega, kao glavna Sanaderova unutarstranačka uzdanica posljednjih se mjeseci etablira Ivan Jarnjak. HDZ-ovi kuloari tvrde da uspješno disciplinira sve za koje sumnja da mogu biti opozicija Sanaderu, a odnedavno je počeo kadrovirati unutar članstva u vezi s budućim izborima. Dok Jarnjak preuzima sve veće ovlasti, pomalo opadaju uloge Vladimira Šeksa i Luke Bebića – smatra Nacionalov izvor – premda su obojica i dalje u uskoj ekipi povjerljivih Sanaderovih suradnika. Posljednjih tjedana primirio se i Andrija Hebrang, koji je u privatnim razgovorima s hadezeovcima često za Sanadera govorio da je nesposoban za vođenje stranke. Ali kao pragmatičan političar, svjestan je okolnosti i zasad je odustao od ideje da se iduće godine na stranačkom kongresu kandidira za predsjednika HDZ-a. Hebrang je svjestan da je Sanader trenutačno neupitan čelnik HDZ-a i bilo kakvo javno suprotstavljanje nema nikakva smisla. To je osjetio Miomir Žužul koji je sada potpuno marginaliziran i teško će vratiti nekadašnji utjecaj jer su Sanader i Grabar-Kitarović uvjereni da je bivši šef diplomacije, nakon prisilne abdikacije, postao njihov protivnik.

Sanader je uvjeren da je najzaslužniji za početak pregovora s EU i u Varaždinski Toplicama znatan dio govora posvetio je toj temi. Govor je iskoristio i kako bi se razračunao s vodstvom HDZ-a BiH i njegovim predsjednikom Draganom Čovićem koji je nedavno isključio Sanaderova štićenika Božu Ljubića. Sada je sasvim jasno kako će hrvatski HDZ pokušati prevrat u bosanskohercegovačkom, a ako u tome ne uspije, na sve će načine pomagati novoj stranci Hrvata u susjednoj državi.
Dodatni argument u prilog svima koji smatraju da Sanaderova vlada računa s prijevremenim izborima bila je i projekcija državnog proračuna za 2006. "To je klasično predizborno ponašanje, kad se u proračun unose sredstva za velike investicije i još zadovoljavaju najšire socijalne grupacije stanovništva", smatra analitičar Hrvatske narodne banke koji ne želi biti imenovan. Samo će umirovljenici dobiti milijardu i 630 milijuna kuna više nego ove godine. Zaposlenima u državnim službama pripast će 930 milijuna više, a još 116 dodatnih milijuna pripast će rodiljama. Sanader tako pokušava dobiti glasove nekoliko stotina tisuća zaposlenika u državnoj administraciji, a beneficijama za umirovljenike kani pridobiti i njihovu potporu, koja je 2003. pružena Hrvatskoj stranci umirovljenika. Proračun će iznositi 95,9 milijardi kuna, 4,9 milijardi više nego ove godine. Riječ je o najvećem proračunu u samostalnoj Hrvatskoj, koji obuhvaća i desetak velikih infrastrukturnih projekata u raznim dijelovima zemlje.
Pritom je na samom startu napravljen kompromis jer će, unatoč obećanjima Ivana Šukera i drugih ministara, deficit iznositi 4,2 umjesto 3,2 posto, koliko je Sanaderov kabinet obećao predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. U HNB-u smatraju da će "višak" od 2,3 milijarde kuna biti iskorišten za investicije u funkciji politike. Ponajprije je riječ o mostu Komarina – Pelješac, čija je izgradnja već i službeno najavljena, iako je iz Bosne i Hercegovine stiglo priopćenje kako sarajevska vlast nije dopustila taj projekt. U susjednoj državi smatraju da most koji povezuje Pelješac i kopno ugrožava njihove granične interese, zbog čega je cijeli projekt politički nesiguran.

Jug Dalmacije dobio je obećanje o dovršetku autoceste na dionici do Dubrovnika, premda je financijski neisplativa. Istra i Dalmacija trebale bi biti plinificirane i tako se riješiti briga koje izazivaju nestašice energenata, dok bi HDZ u središnjoj Hrvatskoj sagradio autocestu Zagreb – Sisak i južnu zagrebačku zaobilaznicu. Uz sve te projekte, koji koštaju milijarde kuna, najavljeno je i pojeftinjenje cestarina, što je ekonomski nespojivo. Stoga ne iznenađuje da i Nacionalovi sugovornici među financijskim stručnjacima smatraju da će se – ako Vlada zaista planira ostvariti obećano –2006. ubrzano rasprodati preostali dijelovi Hrvatskog telekoma, Ine, Hrvatske elektroprivrede i ostalih javnih poduzeća.
Najavljeno je i ukidanje odredaba o potpunoj zabrani konzumiranja alkohola za vozače. Makar su u MUP-u još nedavno statistički dokazivali da je rezultat prohibicije za vozače znatno smanjenje broja poginulih u prometu, HDZ je odlučio vratiti staru odredbu koja vozačima dopušta 0,5 promila alkohola u krvi. Najveći dio javnosti bio je protiv potpune zabrane konzumiranja alkohola i Sanader je vraćanjem na prijašnje stanje odlučio i taj argument izbiti iz ruku opozicije.
To je jasno i oporbi. "Ovo je predizborni proračun kojim se žele potkupiti ratni veterani, rodilje i umirovljenici. Ovakva je politika loša jer se njome ne povećava nacionalni kapital, a kamoli da se uz niže poreze stvara višak proizvoda", upozorava Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva u bivšoj Račanovoj vladi.

Jurčić slikovito opisuje državni proračun za 2006. i kaže kako on "jamči ugodan život danas, ali na štetu budućnosti i hrvatskog gospodarstva". Prema njegovim riječima, HDZ-ova gospodarska politika i dalje će smanjivati nacionalne proizvodne kapacitete, a na redu je i ubrzana privatizacija. "Čeka nas novi val rasprodaje nacionalne imovine jer je to jedini način da Vlada pokrije sve troškove. Ali to znači da će hrvatska imovina završiti u rukama drugih zemalja i ako se HDZ-ova politika produži još nekoliko godina, ostat će nam samo formalni suverenitet. Zato mislim da sadašnja vlast vodi katastrofalnu nacionalnu politiku", ocjenjuje Ljubo Jurčić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika