Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Robert Bajruši

ĐAPIĆEV PUT U SVETU ZEMLJU

'U Izraelu se nisam ponizio već završio politički profil HSP-a'

Anto Đapić, predsjednik HSP-a, nakon posjeta Izraelu i centru za žrtve holokausta Yad Vshem za Nacional je opisao boravak u državi u kojoj ga većina političara i javnosti nije blagonaklono dočekala

Ante Đapić u posjetu IzraeluAnte Đapić u posjetu IzraeluU nedjelju navečer, Anto Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, vratio se iz posjete Izraelu. Bilo je to u najmanju ruku diskretno putovanje jer nešto prije vlasti izraelskoga grada Ariela odbile su potpisati povelju o prijateljstvu s Osijekom. Kao razlog je navedena Đapićeva pripadnost HSP-u koji je ocijenjen kao neoustaška i antisemitska stranka. Vjerovalo se da time završava i pokušaj pravaša da pokažu kako žele prijateljstvo s Izraelom.
Unatoč svemu, Đapić je otputovao u Izrael i odatle se javio sa samo nekoliko kratkih poruka. Znalo se da je otišao u Yad Vashem, no ostali dijelovi puta ostali su tajni. U razgovoru za Nacional koji je dao u ponedjeljak ujutro opisao je boravak u Izraelu i objasnio zašto je inzistirao na odlasku u državu u kojoj ga većina političara i javnosti nije blagonaklono dočekala.

NACIONAL: Kako je prošao vaš posjet Izraelu?

- Bilo je iznad svih mojih očekivanja. Od dolaska u Izrael i prijema kod naših domaćina pa do samoga kraja. Želio sam riješiti dva zadatka: doći u Izrael i ostvariti službene kontakte s nekim od tamošnjih gradova, što je u početku trebalo biti učinjeno s gradom Arielom. Zbog hrvatske javnosti i birača HSP-a želim još jednom naglasiti da je prijedlog za suradnju naših gradova došao iz Ariela, a ne iz Osijeka. Kada smo već trebali krenuti u Ariel, tamošnji gradonačelnik naglo je prekinuo suradnju. Unatoč tome, odlučio sam u tišini otići u Izrael jer sam želio anulirati bilo kakvu mogućnost senzacionalizma. Mislim da sam u tome uspio i vrlo sam zadovoljan. Uspostavili smo partnerstvo s jednim od tamošnjih gradova, a ostvario sam i najvažniji cilj, a to je posjet Yad Vashemu. Sve teorije kako sam nepoželjan u Izraelu ili da sam otišao na turističko putovanje bile su neprimjerene i na površinu su izišli svi koji tvrde da žele dobro Hrvatskoj, a zapravo joj žele loše. Njihove maske su pale i vidi se koliko su vjerodostojni.

NACIONAL: Tko je inicirao vaš posjet?

- Moram biti korektan prema organizatorima jer sam im obećao da još neko vrijeme neću javno iznositi njihova imena, ali to su ugledne osobe iz Izraela, a nakon što je otkazana suradnja s Arielom, dobio sam pozive iz nekoliko tamošnjih gradova. Najkonkretniji je bio iz grada Loda, koji ima 100 tisuća stanovnika i na čijem se području nalazi aerodrom Ben Gurion. Odazvao sam se njihovu pozivu i sastao se s gradonačelnikom Benijem Revenyjem, a tom prilikom s nama su bili i brojni gospodarstvenici.

NACIONAL: Jeste li se službeno sastali s još nekim političarima u Izraelu?

- Bio sam i sa Zvijem Zilkerom, gradonačelnikom Ashdoda koji je druga luka po veličini u Izraelu, i s njim sam se službeno sastao te razgovarao o suradnji s Osijekom. U Izrael sam otišao kao osječki gradonačelnik, a ne privatna osoba. Kao gradonačelnik sam se susreo s dvojicom svojih izraelskih kolega i u ime Osijeka s gradom Lodom potpisao pismo namjere o međusobnoj suradnji. U tom smislu moj put je bio apsolutno uspješan, a dočekani smo na vrlo lijep i prijateljski način. S nama je bio i profesionalni snimatelj koji je snimio film s tamošnjih sastanaka i tako ćemo demantirati sve koji su govorili da nisam poželjan u židovskoj državi.

NACIONAL: U ovdašnjim medijima je objavljeno da ste u Yad Vashem ušli kao turist.

- To je smiješna priča jer u Yad Vashem nitko ne dolazi kao turist. Yad Vashem predstavlja iskustvo koje je neopisivo riječima i ondje sam u ime grada Osijeka i HSP-a položio vijenac te se upisao u knjigu dojmova. Potpuno nedvosmisleno izrazio sam žaljenje zbog holokausta i napisao da su za njega odgovorni fašizam i nacizam. Budući da nisam državnik, nisam mogao izraziti službenu ispriku, ali kao predsjednik jedne političke stranke izrazio sam i žaljenje za zločine koji su nad židovskim narodom počinjeni na području Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Isto tako sam dodao da je određeni progon Židova vršen i poslije 1945. jer su se neki Židovi koji su preživjeli holokaust, kao i njihova imovina, našli i na udaru komunističkih vlasti. U zadnjoj rečenici upozorio sam da mlade generacije moraju znati nešto o antisemitizmu jer na taj način sprječavamo ponavljanje tog zločina. Svaki pokušaj relativiziranja mojeg puta u Izrael i onoga što sam rekao zlonamjerne su insinuacije. Očito bi neki u Hrvatskoj željeli da ovdje postoji parlamentarna politička stranka koja bi bila antisemitska i fašistička, zato me napadaju.

NACIONAL: Jesu li izraelski sugovornici tražili od vas da objasnite neoustaške tendencije u HSP-u?

- Posljednjih dana posjeta dao sam intervju poznatom izraelskom listu Haaretz. Jedno od pitanja odnosilo se na percepciju HSP-a. Odgovorio sam da potpuno razumijem kako u velikom dijelu izraelske javnosti Hrvatska stranka prava izaziva negativne konotacije, ali moja je zadaća pokazati da je današnji HSP moderna politička stranka koja je vrlo bliska Europskoj pučkoj stranci i koja konkretnim postupcima pokazuje pozitivan odnos prema Židovima i svim ostalim manjinama u Hrvatskoj. Uostalom, u našoj delegaciji je bio i predsjednik Osječke židovske općine Damir Lajoš, koji se osobno mogao uvjeriti u moju iskrenost i otvorenost.

NACIONAL: Kada ste zaključili da unutar HSP-a treba provesti deustašizaciju stranke?

- HSP nikada nije podupirao bilo koju totalitarnu ideologiju ili pokret. Stranku sam preuzeo 1993. i otada do danas trudio sam se srušiti percepciju o HSP-u, a to je da su se na rubovima naše stranke događale i situacije koje ste vi spomenuli u svom pitanju. Ali činjenica je da već više od deset godina raščišćavamo s takvim postupcima i mislim da sam taj proces priveo kraju. U Hrvatskoj jedni drugima možemo do beskonačnosti kopati po utrobi. Može se podsjetiti na to da je predsjednik Mesić 1991. poručio Srbima da će napuštajući Hrvatsku na opancima odnijeti samo zemlju koju su sa sobom i donijeli i ta je izjava tada bila odlično primljena. Ili zamislite da Ivici Račanu sada netko nabija prošlost SDP-a koji korijene vuče iz Komunističke partije, čiji su predstavnici ubijali ljude na Bleiburgu. Ako želimo graditi bolju budućnost, svi moramo imati pravo na promjenu i prestati podmetati jedni drugima. Nemam nikakav kompleks ustaškog pokreta jer sam rođen poslije Drugoga svjetskog rata, a još prije četiri godine na HSP-ovu kongresu sam kazao da se temeljimo na Domovinskom ratu i da nemamo nikakve veze s pokretima koji su u Drugom svjetskom ratu bili gubitnički. Odlaskom u Izrael stavio sam točku na i u političkoj profilaciji HSP-a. Dobronamjerni će to prihvatiti, a zlonamjerni će se uvijek vraćati 15 godina unatrag, kada smo živjeli u drugim uvjetima i kada je i koketiranje s ustaštvom predstavljalo oblik bunta i otpora velikosrpskoj agresiji. Važno je da nikada nitko od dužnosnika HSP-a nije dao bilo kakvu antisemitsku izjavu. Zato normalnom čovjeku stane pamet kada od nekih osoba čuje teoriju po kojoj smo antisemiti. Odlaskom u Izrael završio sam ovu priču i više je nemam namjeru ponavljati. HSP je prošao svoju tranziciju.

NACIONAL: Bojite li se smanjenja potpore među svojim biračima koji su u većini desno orijentirani?

- Ni najmanje jer to očekuju samo oni koji ne razumiju bit pravaštva i nauk Ante Starčevića. Oni ne mogu prihvatiti činjenicu da su birači glasovali za HSP ne zato što smo nekoga mrzili nego zato što neizmjerno volimo hrvatski narod i domovinu. Naši birači su ponosni na moj odlazak u Izrael i oni razumiju da isto tako želimo doći na vlast i biti međunarodno priznata stranka. U Izraelu se nisam ponižavao, kao što su neki komentirali, nego pokazao da predstavljam ozbiljnu stranku. HSP u ovom trenutku u Hrvatskom saboru ima pet važnih zakonskih projekata, a ako ću u cilju jačanja stranke ja biti meta, pristajem na takvu ulogu. HSP neće izgubiti svoje birače nego će biti sve snažniji i postati prava moderna konzervativna europska stranka.

NACIONAL: Neki komentatori postavili su logičko pitanje: zašto ste se išli ispričavati u Izrael, a ne u Jasenovac, gdje su nevini ljudi također ubijani zbog nacionalne i vjerske pripadnosti?

- Mediji ili komentatori neće određivati moje postupke. Uostalom, odredili smo se i oko Jasenovca, jer je ove godine na dan proboja iz logora na toj svečanosti bio i saborski zastupnik Pero Kovačević, koji je član Predsjedništva HSP-a. To znači da ne bježimo ni od ovog problema, ali među njima ima razlike. Što se tiče Yad Vashema, jasno smo naglasili da je holokaust golem zločin. S druge strane, nedvojbeno je da je i u Jasenovcu počinjen zločin nad srpskim i židovskim življem, kao i nad Hrvatima, ali oko Jasenovca je stvaran i mit koji je neprihvatljiv za nas u HSP-u. Relevantni povjesničari napisali su da je u Jasenovcu ubijeno oko 80 tisuća žrtava, a dobro znamo da su u Srbiji tvrdili da je bilo i do 700 tisuća ubijenih. Kada sam se prije nekoliko mjeseci susreo s diplomatima akreditiranima u Zagrebu, rekao sam im da je za mene potpuno neupitno da je u Jasenovcu izvršen zločin, ali da je također neprihvatljiva manipulacija oko broja žrtava. Prema tome, odlazak u Yad Vashem, a ne u Jasenovac, dio je HSP-ove političke strategije koja spada u moju domenu, a ne ovdašnjih političkih komentatora.

NACIONAL: Posljednjih mjeseci volite govoriti kako je HSP moderna konzervativna stranka. Što to znači?

- De facto smo neokonzervativci, a to u vrijednosnom sustavu hrvatskog društva znači oslanjanje na Domovinski rat, socijalni nauk Katoličke crkve i općeprihvaćene demokršćanske vrijednosti kojima kao stranka težimo. To znači naslanjanje na dom, obitelj i naciju, dakle vrijednosti koje su imanentne svim strankama slične provenijencije u Europskoj uniji. Mislim da nam je najbliži bavarski CSU, ali logično je da HSP ima određene specifičnosti. Zanimljivo je da o njima mnogo zna Otto von Habsburg, koji mi je prilikom posjeta Osijeku rekao da smo jedna od najstarijih stranaka na europskom kontinentu i da predstavljamo europsku vrijednost. Impresioniralo me Habsburgovo poznavanje situacije i učvrstilo u uvjerenju da trebamo nastaviti neokonzervativnu politiku.

Vezane vijesti

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Javio se i Đapić: Mesić je izdajnik, hitno osloboditi hrvatske ratne zločince

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare u Zadru optužio je bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića za izdaju zbog kako je kazao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika