Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Nacionalova redakcija

MEDIJI

Sunday Times se nagodio s Annanom

  Sunday Times, najutjecajniji britanski tjednik, objavio je u svom posljednjem broju ispriku Koji Annanu, sinu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, priznavši da ga je oklevetao. U članku iz siječnja list je tvrdio da je 32-godišnji Kojo Annan pričao prijateljima kako je sudjelovao u manipulacijama da jedna marokanska tvrtka za koju je radio 2001. dobije uz pomoć njegovih veza višemilijunski posao u sklopu UN-ova programa pomoći Iraku "Nafta za hranu". Kojo Annan tužio je list sudu za klevetu i tražio odštetu od 250.000 funti. Sada je spor riješen izvansudskom nagodbom: Sunday Times platio je odštetu čija visina nije objavljena i obvezao se objaviti ispriku.
  U isprici Sunday Times konstatira da službena istraga o masovnim zloupotrebama programa "Nafta za hranu", koji je proveo američki financijski stručnjak Paul Volcker, nije pronašla dokaze protiv Annana i zaključuje: "Potpuno prihvaćamo nalaze Volckerove komisije i bezrezervno se ispričavamo Koji Annanu za bilo koju neugodnost koju smo izazvali."
  Kojo Annan bio je pod istragom i zbog drugih poslova u sklopu "Nafte za hranu". Po tom programu UN-a razne svjetske kompanije mogle su se natjecati za razne poslove vezane uz prodaju iračke nafte na svjetskom tržištu ili za nabavu razne robe za potrebe Iraka, koji je bio pod sankcijama. Od 4500 kompanija koje su u tome sudjelovale, utvrdila je Volckerova komisija, barem ih je pola bilo umiješano u razne vrste korupcije. Kojo Annan bio je pod sumnjom da je iskoristio položaj svog oca da nekim tvrtkama osigura poslove, ali on tvrdi da komisija ni u jednom slučaju nije to nije dokazala.

Vezane vijesti

Veći pritisak na Siriju

Veći pritisak na Siriju

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan upozorio je u četvrtak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) da bi kriza u Siriji uskoro mogla… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika