Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Nacionalova redakcija

RUSIJA

Rusi grade najduži naftovod na svijetu

  Ruska je vlada odlučila da počne izgradnja najduljeg naftovoda na svijetu, koji će državi donijeti golem prihod, jer će se njime prebacivati velike količine nafte s naftnih polja u istočnom Sibiru do Kine, Japana i Južne Koreje. Naftovod će biti dugačak 4000 kilometara, a imat će kapacitet od 80 milijuna tona nafte godišnje, što će uvelike olakšati opskrbu Dalekog istoka naftom, a i smanjiti ovisnost tog dijela svijeta o nafti s Bliskog istoka. Odluka je donesena unatoč protivljenju ruskih ekologa, koji tvrde da trasa naftovoda prijeti ekološkom katastrofom.
  Budući da će naftovod prolaziti kroz slabo naseljena područja, njegova trasa bit će blizu Transsibirske željeznice, radi dovoza potrebnog materijala i ljudstva na gradilište, ali i što djelotvornijeg održavanje naftovoda. Ali Transsibirska željeznica prolazi vrlo blizu Bajkalskog jezera, najvećeg svjetskog rezervoara svježe vode, važnog za održavanje života na širem području Sibira, uz čije obale i u čijoj vodi živi 1340 raznih životinjskih vrsta, pa će i trasa naftovoda u jednom dijelu biti 800 metara od jezera. Ekolozi tvrde da bi taj izvor života mogao biti ugrožen istjecanjem nafte. Tražili su da se trasa naftovoda udalji od jezera, ali bi to znatno poskupilo cijeli projekt, koji ionako stoji 12 milijardi dolara. Predsjednik Vladimir Putin naredio je da unatoč primjedbama ekologa izgradnja naftovoda počne već sljedeće godine, a prvi njegov dio bit će pušten u upotrebu dvije godine poslije.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika