Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Berislav Jelinić

NACIONALOV ČLANAK POTAKNUO MINISTARSTVO PRAVOSUĐA:

Nadzor u zadarskom sudu

U aferu oko OTP banke uskoro bi se mogao uključiti i USKOK

  Nakon što je Nacional prošli tjedan otkrio da je OTP banka konstruirala spor i kod sutkinje Maje Jurovicki na Trgovačkom sudu u Zadru ishodila nezakonitu presudu kako ne bi morala platiti Nevenu Baraču oko milijun kuna nagrade za pozitivno poslovanje Dubrovačke banke prije 8 godina, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt poslala je nadzor u zadarski Trgovački sud. Nadzor provodi Uprava za organizaciju pravosuđa, kako bi ispitala navode iz članka Nacionala o toj aferi. Prvi je cilj nadzora provjeriti je li predmet uzet u rad preko reda, jer je spis zaprimljen i okončan za svega tri tjedna.
  U sporu pred Trgovačkim sudom u Zadru Laszlo Wolf, predsjednik nadzornog odbora OTP banke u Hrvatskoj, tužio je OTP banku tražeći da sud utvrdi ništavim financijska izvješća o poslovanju Dubrovačke banke za 1995. i 1996. Banka se s time složila i na jedinoj raspravi, održanoj 21. listopada 2005. sutkinja Maja Jurovicki utvrdila je ta financijska izviješća ništavim, iako je napravila više propusta i uopće nije provjeravala može li ih po zakonu proglasiti ništavim. Wolf i OTP banka odrekli su se prava na žalbu i prava da dobiju presudu s obrazloženjem pismenim putem. Time su Maju Jurovicki poštedjeli napora da obrazloži kako je mogla protuzakonito presuditi u ovom slučaju, gdje se radilo o očitom dogovoru Wolfa i OTP banke na štetu Barača. Tjedan dana poslije, OTP banka predočila je tu presudu u sporu pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, gdje Barač temeljem svog menedžerskog ugovora od OTP banke, kao pravnog sljednika Dubrovačke banke, traži naknadu za uspješno vođenje banke. Srđan Gavranić, sudac u tom sporu, prošli je tjedan prihvatio presudu iz Zadra kao krunski dokaz za odbijanje Baračeva zahtjeva.
  Sve dokumente o tim događajima Baračevi odvjetnici proslijedit će Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa, koje će potom dodatno ispitati cijeli slučaj. U tu bi se aferu uskoro mogao uključiti i Uskok. Barač priprema tužbu protiv Wolfa, Maje Jurovicki i Viktora Siništaja, šefa pravne službe OTP banke u Dubrovniku radi zloporabe ovlasti u tom slučaju. Barač drži da je presuda Maje Jurovicki nezakonita i donijeta u sprezi svih koje namjerava tužiti. Barač će u toj kaznenoj prijavi navesti i da su protekli svi zakonski rokovi za poništavanje spornih financijskih izvješća. Tvrdi da je Jurovicki brzim i jednostavnim uvidom u registar suda mogla i morala utvrditi da je Dubrovačka banka dostavila u registar Trgovačkog suda financijsko izvješće za 1995., 20. rujna 1996., a 19. rujna 1997., financijsko izvješće za 1996. Da je to učinila onda bi vrlo lako, primjenom članka 256. stav 2. Zakona o trgovačkim društvima, mogla utvrditi da Wolf nije imao osnova tražiti utvrđenje ništavnosti tih izvješća, jer je proteklo više od tri godine od upisa tih odluka u registar Trgovačkog suda.
  Da su Wolf i OTP banka cijeli slučaj smislili samo da oštete Barača pokazuje i činjenica da se OTP banka složila s Wolfovim zahtjevom. OTP banka jednostavno je mogla ne podnijeti odgovor na Wolfovu tužbu u određenom roku, te bi Wolfov zahtjev i tako mogao biti prihvaćen, ali tada zbog tzv. ogluhe tuženoga. Međutim, to bi se dogodilo najmanje par mjeseci kasnije, a dotad bi Baraču OTP banka morala isplatiti odštetu zbog spora u Dubrovniku.
  Sve je to vrlo neugodno za OTP banku koja u Hrvatskoj ima velike poslovne ambicije. OTP banka nije prošli tjedan demantirala napise u Nacionalu, ali je poslala dopis Nacionalu s informacijama o nekim svojim poslovnim aktivnostima.

Vezane vijesti

Ulazak u EU mogao bi biti odgođen za godinu i pol

Postoji realna opasnost da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bude odgođeno za najmanje godinu i pol, ocijenio je u današnjem Jutarnjem listu SDP-ov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika