Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Čelnik Industrogradnje skriva upozorenje Croseca od nadzornika

Zvonimir Matić i menadžment Industrogradnje stjecali su dionice podižući kredite kod svoje tvrtke, a nisu ih vraćali

  Komisija za vrijednosne papire (Crosec) odobrila je objavu ponude tvrtke Positus za preuzimanje dionica Industrogradnje, čime je započela završna borba za kontrolu ove, nekada vrlo moćne, građevinske kompanije. Positus, iza kojeg stoji Josip Galinec, od 11. listopada kontrolira 39,26 posto temeljnog kapitala Industrogradnje, što mu osigurava 40,97 posto ukupnog broja glasova na skupštini društva. U ponudi za dionicu nudi 650 kuna. Nasuprot Galinecu stoje dioničari okupljeni oko Uprave Industrogradnje i Nadzornog odbora na čelu sa Zvonimirom Matićem i Vladimirom Šoltom, koji su posljednjih nekoliko mjeseci predmet intenzivne istrage nadzornih organa Komisije za vrijednosne papire.
  Istraga i revizori utvrdili su ono na što je sindikat dugo upozoravao: menadžment Industrogradnje stjecao je dionice na nezakonit način, putem kredita koje im je davala Industrogradnja a koji se nisu otplaćivali. Osim toga, dividenda je u nekoliko navrata isplaćena samo odabranim dioničarima. Zbog svega toga protiv Matića je podnesena kaznena prijava te niz prekršajnih protiv drugih odgovornih osoba u Industrogradnji.
  Afera se usijala u listopadu ove godine kada je Crosec dopisom upozorio Upravu Industrogradnje da krši zakon, jer je odlučila prodati "I hotel" na zagrebačkom Remetincu nakon što je Positus obavijestio mjerodavne službe i Industrogradnju da će objaviti ponudu za preuzimanje dionica. Zanimljivo je da je predsjednik Nadzornog odbora Industrogradnje za Nacional izjavio kako pismo upozorenja iz Croseca nije vidio, premda je u pismu prozvan i Nadzorni odbor. To može značiti da Zvonimir Matić skriva dokumente koji dolaze u tvrtku, ili da nadzornici ne rade svoj posao. Uprava Industrogradnje odgovorila je pet dana nakon upozorenja. U odgovoru Crosecu tvrde da je odluka o prodaji "I hotela" donesena 14. listopada, a da su obavijest o Positusovoj ponudi dobili 17. listopada. Činjenica je da je Positus uputio obavijest Industrogradnji 13. listopada. Osim toga smatraju da nisu učinili nikakav prekršaj jer objava oglasa o prodaji ne znači da je prodaja i obavljena. "Industrogradnja u pismu Komisiji za vrijednosne papire ne navodi da će zaustaviti prodaju 'I hotela', no mi se nadamo da hotel neće prodati jer ćemo u tom slučaju protiv odgovornih osoba podnijeti prekršajnu prijavu", izjavila je za Nacional Mladenka Glamuzina iz Croseca.

Vezane vijesti

Prostački rječnik samozvane predstavnice zlostavljanih žena

Prostački rječnik samozvane predstavnice zlostavljanih žena

Zagrebački Radio 101 u emisiji “Ljiga, ljiga“ odabire “naj ljigu“ godine, odnosno neprimjerene, proturječne ili naprosto glupe izjave javnih osoba.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika