Objavljeno u Nacionalu br. 523, 2005-11-21

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

'Muž me tukao pred djetetom'

Nacional otkriva nasilje i borbu za sina u zagrebačkoj odvjetničkoj obitelji

"Jedne večeri koncem rujna pozvonio mi je na vrata i tražio da vidi sina. Dopustila sam mu da uđe, iako ga taj dan nije imao pravo vidjeti. Potom me pred djetetom počeo vrijeđati. Ispred sina vikao je da sam pičketina i lažljivica. Potom je sina uzeo za ruku i počeo ga vući iz stana. Sin se počeo opirati, ali posjeo ga je na zadnje sjedalo auta i htio odvesti. Istrčala sam iz stana i sjela na prednje sjedalo. Potom je izišao iz auta, povukao me za kosu, počeo izvlačiti van i iz ruke mi istrgnuo mobitel. Nisam se dala izvući iz auta, iako je na silu to pokušao učiniti. Kada je vidio da se držim za naslon sjedala, više puta mi je zalupio vrata auta po ruci. Potom sam pala, a on mi je uzeo mobitel, sjeo u auto i oteo mi sina", izjavila je za Nacional odvjetnica Irina Jelčić-Husein, opisujući dio svojih problema sa suprugom, također odvjetnikom, Denisom Huseinom.
Nekoliko dana poslije incidenta Denis Husein je pritvoren, te je protiv njega podnesena kaznena prijava. Par tjedana kasnije Ured Centra za socijalnu skrb na zagrebačkom Medvešćaku pod krajnje neobičnim okolnostima odlučio je nagraditi Denisa Huseina i privremeno mu dodijeliti šestogodišnjeg sina.
Hrvatski mediji, nadležne institucije i javnost nominalno su prilično osjetljivi na nasilništvo u obitelji, a o tim se temama javnost često i relativno uravnoteženo izvještava. Međutim, borba Irine Jelčić-Husein za skrbništvo nad njezinim šestogodišnjim sinom (identitet poznat redakciji, op.a.), pokazuje da neki pojedinci Centra za socijalnu skrb pridonose dodatnom traumatiziranju maloljetnika, kao i da se nasilje u obitelji događa i u tzv. visokom društvu, a ne samo u ruralnim i nerazvijenim društvenim sredinama. Ona je zbog emocionalnog zlostavljanja djeteta tužila oca svog djeteta, ali i Centar, koji je svojim ponašanjem neizravno i samom djetetu poslao poruku da se nasilje isplati. Centar za socijalnu skrb na koncu je ignorirao dokumentaciju koja pokazuje da je Irinu Jelčić suprug više puta pred djetetom pretukao, a potom joj i otimao dijete u vrijeme kada je ona već imala pravomoćno rješenje Centra za socijalnu skrb, koje određuje da o sinu skrbi upravo ona.
Irina Jelčić i Denis Husein upoznali su se i zaljubili koncem 1996. na stručnom seminaru u Dubrovniku. Godinu dana kasnije su se oženili. Nakon nekoliko mjeseci braka Irina Jelčić ostala je trudna, te je u veljači 1999. rodila sina. Prvi bračni problemi počeli su već tijekom njezine trudnoće.
"Pobjesnio bi kada nakon puštanja vode ne bih obrisala kadu, ili sudoper, a pod u kuhinji morala bih prati i pet puta dnevno. Kad sam brisala prašinu morala sam paziti da sve stvari vratim točno na ona mjesta gdje su se nalazila, a ništa u stanu nije se smjelo pomaknuti niti da bi se prilagodilo djetetu, poput nestabilnog staklenog stola vrlo oštrih rubova. Više tako nisam mogla živjeti, pa sam se sredinom 2002. odselila. Kako Denis ni pod koju cijenu nije dopuštao da odvedem dijete, pristala sam neko vrijeme ostaviti dijete sa suprugom, ali sam svaki dan dolazila i odvodila ga u vrtić, te ga vodila kući i spremala na spavanje. Počeo je prijetiti da više nikada neću vidjeti sina pa sam se u siječnju 2004. odlučila obratiti Centru za socijalnu skrb sa zahtjevom za povjeravanje djeteta. Nisam ni slutila što me čeka", kaže Irina Jelčić.
Suprug se njenom zahtjevu usprotivio tvrdeći da su dotad živjeli sretno i skladno, te da je supruga njega i sina napustila bez riječi objašnjenja. Optužio ju je da je loša majka, da je sklona opijanju, preljubima, da je emocionalno hladna osoba, te da često putuje kako bi izbjegavala roditeljske obveze, kako bi mogla uživati u ljubavnim avanturama. U prvoj fazi postupka pred Centrom za socijalnu skrb Denis Husein fizički je pred djetetom napao svoju suprugu.
"Htio mi je iz torbe na silu izvući neku dokumentaciju vezanu uz našu prepisku pred Centrom. Kada mu to nisam dopustila počeo me čupati za kosu i navlačiti po stanu. Sin je sve to gledao i na koncu mu je slomio naočale kako bi me prestao tući. Nekoliko dana imala sam imobiliziran vrat zbog povreda koje mi je nanio", kaže Irina Jelčić. Medicinska dokumentacija u posjedu Nacionala potvrđuje njezine navode. Policija je protiv Denisa Huseina podnijela prekršajnu prijavu zbog nasilja u obitelji nad suprugom i sinom.
U proljeće prošle godine Centar za socijalnu skrb dodijelio je sina Irini Jelčić. Njezin se suprug na rješenje žalio, a 19. kolovoza 2004. tadašnji ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang odbio je njegovu žalbu. Otad je Irina Jelčić imala pravomoćno rješenje koje joj dodjeljuje skrb nad sinom. Denis Husein nije se s time pomirio, te je nastavio tražiti promjenu te odluke, kao i više vremena koje bi smio provesti s djetetom. Centar je na koncu u proljeće ove godine odredio da se njegove tvrdnje provjere psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem oboje supružnika i djeteta. Vjerojatno, kako bi dodatno manipulirao djetetom i njegovim osjećajima prema majci za vrijeme vještačenja, Denis Husein koncem lipnja ove godine odlučio je da sina neće vratiti majci, niti će joj dopustiti da se sa sinom čuje telefonom.
Irina Jelčić u više je navrata s policijom i djelatnicima Centra za socijalnu skrb pokušala doći do sina i uzeti ga od oca, ali bez uspjeha. On je ignorirao policiju, a u par navrata ostavljao je dijete s djedom, koji je pred djetetom vulgarno izvrijeđao i policiju i djelatnike Centra kada su sina pokušali vratiti majci. Koncem rujna okolnosti su se nakratko promijenile, jer je na traženje vještaka Denis Husein morao dijete vratiti majci.
"Noć poslije odvukao je dijete iz mojeg stana, a meni je zamalo slomio ruku vratima automobila kada sam ga pokušala spriječiti da ode. Dan poslije prijavila sam ga policiji, a oni su ga nedugo potom nakratko pritvorili", kaže Irina Jelčić.
Stručnjaci psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, 11. listopada izradili su nalaz koji je bio nepovoljan po Denisa Huseina. Stručnjaci kojima je Nacional dao na uvid taj nalaz tvrde da on pokazuje da je Denis Husein osoba kod koje postoji rizik učestalog nasilnog ponašanja, te da se teško može predvidjeti kada će planuti, što se na koncu može dogoditi i prema njegovu sinu. Vještaci su zaključili da on projicira vrlo jake skrivene i potisnute agresivne pulzije, nerazriješen emocionalni odnos sa suprugom, te sumnjaju u njegove emocionalne manipulacije djetetom.
Par tjedana kasnije Denis Husein pismeno je izrazio primjedbe na vještakov nalaz Centru za socijalnu skrb, a Centar mu je na koncu dodijelio sina. Neovisni stručnjaci tvrde da je Centar za socijalnu skrb ignorirao vještakov nalaz koji navodi da je otac manipulirao osjećajima djeteta, te da je Centar posve ignorirao činjenicu da je upravo Denis Husein prekršio konvenciju o pravima djeteta, uskraćujući sinu redovito održavanje odnosa s majkom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika