Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Ivo Pukanić

POZADINA NOVOG SCHROEDEROVOG ANGAŽMANA

Kancelar u službi medijskog mogula i art freaka

Svega dva dana nakon predaje kancelarske dužnosti, Gerhard Schroeder posto je osobni savjetnik švicarskog izdavača Michaela Ringiera, zaljubljenika u umjetnost koji izdaje 60-ak novina na tri kontinenta i ima velike planove za širenje na Hrvatsku

Ivo Pukanić i Michael Ringiera, zaljubljenik u umjetnost koji izdaje 60-ak novina na tri kontinenta i ima velike planove za širenje na HrvatskuIvo Pukanić i Michael Ringiera, zaljubljenik u umjetnost koji izdaje 60-ak novina na tri kontinenta i ima velike planove za širenje na HrvatskuSamo dva dana nakon što je predao kancelarsku dužnost Angela Merkel, Gerhard Schröder, osam godina prvi čovjek Njemačke, objavio je da postaje osobni savjetnik Michaela Ringiera za pitanja vanjske politike. Ta nenadana vijest odjeknula je u cijelome svijetu, jer nije uobičajeno da dva dana nakon odlaska s dužnosti vodeći političari počnu raditi za privatnog poslodavca. Još zanimljivije od toga što Schröder počinje raditi kao "privatnik" bilo je pitanje tko je Michael Ringier, odnosno tko je toliko moćan da u roku od dva dana u svoj ured, za doslovce najamnika, dovede osobu koja je do prije nekoliko dana bila jedna od najmoćnijih na svijetu. Na to je mogao odgovoriti samo onaj tko je usko povezan s medijskim poslom.

Michaela Ringiera upoznao sam prošle godine, kada sam ga prvi put posjetio u njegovu uredu na vrhu šesterokatne zgrade u samome središtu Züricha. U toj se zgradi nalazi i središnja redakcija Blicka, najvećeg švicarskog dnevnog lista, koji je ujedno stožerni list Ringierova medijskog carstva koje trenutačno ima 60-ak naslova u Europi, Americi i Aziji. S 5400 zaposlenih i podružnicama u dvadesetak zemalja, Ringier je jedan od najmoćnijih svjetskih izdavača, koji se polako približio i granicama Hrvatske. Jednoga dana mogle bi se ostvariti njegove najave s press konferencije što je održana u svibnju 2004. U Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji grupacija Ringier posjeduje najveće dnevne listove. U Srbiji su zajedno s Vienna Capital Partnersom, koji je i suvlasnik NCL Media Grupe, vlasnici najtiražnijeg srpskog dnevnika Blic kojeg je tiraža veća od 200.000 primjeraka.

Kada se uđe u Ringierovu zgradu, na prvi je pogled vidljivo da u njoj vlada poseban duh. Na svakome koraku su avangardna umjetnička djela i instalacije. Čak i u kantini, gdje se na sredini nalazi skupo umjetničko djelo "Skladište za novine". Ta konceptualna instalacija sastoji se od buntova starih novina, naslaganih jedni na druge, unutar okomitih šina. Penjući se dalje prema šestome katu, ulazite u sve zanimljiviji svijet konceptualne umjetnosti s djelima najvećih umjetnika poput fotografa Andreasa Gurskyja, Sylvije Fleury ili Richarda Billinghama, preko klasika avangarde Kurta Schnittersa, Alexandra Rodtschenka i Victora Servranckya iz prve polovice dvadesetog stoljeća do današnjih zvijezda kao što su Louise Bourgeois ili CY Twombly. Ne samo hodnici, nego i sve radne sobe Ringierovih najbližih suradnika pune su vrijednih umjetnina koje taj "art freak" daje iz svoje neprocjenjive kolekcije. Mnogo toga naslijedio je od svoga djeda i oca Hansa Ringiera koji je umro 2003. u dobi od 97 godina. Te godine Michael je postao šef kompanije, a dotad je 13 godina bio izvršni direktor (CEO).

Ručali smo u malome salonu smještenom tik uz njegov ured, s kojeg je pucao pogled na krovove Züricha. Taj gotovo dva metra visok 56-godišnjak, besprijekorno odjeven, s crnim Hermesovim remenom i cipelama, strastveni je sportaš. Obožava tenis i golf, a najveća mu je ljubav trčanje maratona, stoga svake godine redovito sudjeluje na tradicionalnim utrkama u New Yorku i Londonu. Oženjen je i otac je dviju posvojenih kćeri, Lilly (1991.) i Sophie (1993.). Svoju kuću također je pretvorio u veliku galeriju suvremene umjetnosti, o kojoj, osim o novinskom poslu, najviše voli pričati.

Za vrijeme ručka počeo sam mu pričati o mojem prijatelju Tomu Gotovcu, konceptualnom umjetniku, i njegovim radovima. Skoro pola sata propitivao me o svakom detalju Gotovčeva rada, te je izrazio želju da prvi put kada dođe u Hrvatsku upozna ne samo Gotovca, nego da mu organiziram i susret s grupom najboljih hrvatskih konceptualaca. Naime, Michael Ringier smatra da je ulaganje u konceptualnu umjetnost jedna od najisplativijih stvari te je on od toga napravio i posao. Mnoge radove koje je kupio, poslije je prodao po mnogo većoj cijeni i na njima dobro zaradio.

Po uvjerenju lijevo orijentiran demokrat, Ringier i njegova obitelj, koja je u Švicarsku došla iz Francuske, krenuli su u osvajanje istoka. Obitelj Ringier smatrala je da se preko slobodnih tiskanih medija može pomoći širenju duha demokratizacije na tim prostorima. Uz izvrsno vođenje tvrtke koja ima godišnji promet veći od 2,5 milijarde eura, Ringier je osvajao zemlju po zemlju – od Češke, preko Poljske, do Mađarske, Bugarske, Rumunjske, te na kraju Srbije. Koliko oni računaju na postkomunističke zemlje pokazuje informacija da su 2004. sjedište svog svjetskog izdavačkog carstva iz Švicarske preselili u Prag, koji im je postao centar vođenja poslova i razvoja. Na razvoju najviše rade njegovi najbliži suradnici Silvia Lepiarczyk, podrijetlom Poljakinja, i Mark Kohuat, Čeh rođen u Kanadi. Premda glavni direktor tvrtke i stopostotni vlasnik, Ringier ima upravu tvrtke, odnosno board direktora koji preispituju sve važne odluke za budućnost i razvoj tvrtke. "Volim suprotstavljena mišljenja, jer samo se suprotstavljanjem argumenata može doći do kvalitetnog rješenja", objasnio mi je za ručkom Ringier toliko velik stupanj "upravljačke demokracije" u njegovoj tvrtki.

Zbog njegovih lijevih političkih stajališta, nije čudno što je za svoga prvog savjetnika angažirao bivšeg "socijalističkog" njemačkog kancelara. Donedavno šef SPD-a, Schröder može jako mnogo pomoći Ringieru. Ono što se danas plaća i što je najvrjednije jesu dvije stvari – kontakti i vizija. Schröder kontakte sigurno ima. A ima li vizije, u ovome je slučaju manje važno. Očito viziju ima Michael Ringier, kada ga je takvom brzinom angažirao, iako je potpuno jasno da su pregovori o njegovu dolasku trajali od trenutka kada je SPD izgubio izbore. Schröder bi Ringieru najviše mogao pomoći u Rusiji, koja je najveće potencijalno tržište, a koju vodi i njen je apsolutni gazda Vladimir Putin, osobni Schröderov prijatelj. Njihovi su odnosi bili toliko dobri da su njihove obitelji čak išle zajedno na ljetovanje. I u ostalim postkomunističkim zemljama, kao i u cijeloj Europi, Schröder sigurno nema problema tražiti od bilo kojeg političara uslugu ili informaciju, te je jasno kamo se Ringier namjerava širiti.

U cijeloj priči zanimljiva je i mogućnost razvoja odnosa između WAZ-a i Ringiera. Ringier o čelnim ljudima WAZ-a, koji je prisutan i u Hrvatskoj kao suvlasnik EPH, nije imao dobro mišljenje niti je s njima diskutirao o eventualnim zajedničkim projektima. Kako je u suvlasništvu WAZ-a njemački SPD, a Schröder je jedan od glavnih ljudi te stranke, postavlja se pitanje što bi se moglo dogoditi i kakve će to imati posljedice na novine u ovome dijelu Europe, gdje su oboje vrlo snažni. U Srbiji je Ringier totalno porazio WAZ, jer su Nijemci na Politici izgubili 30-ak milijuna eura dok je Ringier napravio golem posao u Beogradu s Blicom. No sada bi se situacija mogla promijeniti, jer je Schröderov bliski suradnik Bodo Hombach na čelu

WAZ-a, te vjerojatno do jučer dva najbliža suradnika neće ulaziti u borbu.
No situacija je za sada među njima još uvijek zategnuta. Slična je situacija i u Mađarskoj, gdje Ringier ima najprodavanije proizvode. Dolaskom Schrödera ojačat će i blok protiv njemačkoga Springera, prvog po veličini tiskovnoga medijskog diva u Njemačkoj, kojeg je Ringier također porazio u Poljskoj. Kako Springer polazi s desničarskih stanovišta, ta bi se borba mogla još više produbljivati.

Bit će zanimljivo ako Ringier uđe u Hrvatsku, što je i najavljeno. Tu će se morati sukobiti osim s WAZ-om i s austrijskom Styrijom, kojoj je na čelu Horst Pirker. Pirker je smatrao da je u Hrvatskoj napravljen duopol u segmentu dnevnih novina i nije računao da bi u igru mogao ući i treći igrač. Ako uđe Ringier, koji je financijski mnogo snažniji i stručno ekipiraniji od Styrije, tada bi i Večernji list, kao i njegov mlađi brat 24 sata, mogli imati velikih problema. Koliko će u svim tim akcijama sudjelovati i Gerhard Schröder, uskoro će se vidjeti.

Vezane vijesti

George Michael snimio pjesmu za prinčevo vjenčanje

George Michael snimio pjesmu za prinčevo vjenčanje

Britanski pjevač George Michael, u posljednje vrijeme poznatiji po aferama sa zakonom nakon vožnje pod djelovanjem opijata, snimio je pjesmu za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika