Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Paula Bobanović

EKSKLUZIVNO: NOVI LUPINO

Anonimke i domaćice u Lupinovom kalendaru

Fotograf Stephan Lupino u četvrtak će održati promociju novog kalendar za Škodu gdje je fotografirao nepoznate hrvatske djevojke a u tri grada, Varažinu, Rijeci i Zagrebu, izložit će radove iz ciklusa 'Moji anđeli' koji je pokrenuo prije tri godine fotografirajući djecu oboljelu od malignih bolesti

Iz dugo očekivanog kalendara za 2006. za automobil Škodu Iz dugo očekivanog kalendara za 2006. za automobil Škodu "Kad su me kontaktirali iz produkcijske kuće AVA i pitali me bih li u seriji 'Ljubav u zaleđu' glumio samog sebe, odmah sam pristao. Ionako cijeli život nešto glumim, pa mi se svidjela ideja da glumim samog sebe ispred kamera i tako sam prije mjesec i pol otputovao u Dubrovnik, gdje su nastale fotografije Jelene Veljače i Roberta Boškovića", objasnio je kroz smijeh Stephan Lupino, fotograf koji je ovih dana ponovno u žarištu zanimanja javnosti. Ne samo zbog uloge u sapunici koja se prikazuje na HTV-u, nego i zbog toga što je ovih dana obnovio akciju prikupljanja novca u korist Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, a ujedno će se ovog četvrtka promovirati i dugo očekivani kalendar za 2006. za automobil Škodu s njegovim fotografijama razgolićenih djevojaka. Osim toga, Lupino je, kako nam je otkrio u razgovoru, najavio i svoj povratak modnoj fotografiji jer je upravo dovršio katalog za modnu kuću MAK Nede Makjanić Kunić. Ovih dana priprema i tri izložbe iz opusa

"Moji anđeli" od prije dvije godine, kad je snimio seriju fotografija djece s onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i sav prihod donirao udruzi Krijesnica koja okuplja roditelje djece oboljele od leukemije i raznih oblika karcinoma. Prodajom tih fotografija prikupio je 400 tisuća kuna, a uskoro priprema i nove tri prodajne izložbe – u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu. Upravo zahvaljujući ovom osebujnom umjetniku cijela akcija dospjela je u javnost i postigla velik uspjeh jer su se ubrzo Lupinu pridružili i hrvatski nogometni reprezentativci i mnoge druge javne osobe. Osim udruzi Krijesnica, Lupino je svojim akcijama pomogao i udruzi Hrabri telefon za zlostavljanu djecu i tako nakon gotovo dva desetljeća brižnog njegovanja imidža otkačenog fotografa pin-up djevojaka pokazao i svoju dobro skrivanu nježnu stranu. "Smatram da su 'Moji anđeli' jedan od najvrednijih opusa u mojoj biografiji", govori danas Lupino, koji je kao Ivan Lepen, višestruki prvak bivše države u karateu, krenuo iz Varaždina 1972. u Rim, gdje je neko vrijeme radio kao bodyguard.

Pet godina poslije preselio se u New York gdje se upisao na studij glume i čak odigrao nekoliko sporednih uloga na Broadwayu, a zatim 1980. postao ekskluzivni model slavne Deborah Turbeville, fotografkinje i urednice Harper's Bazaara i Voguea. I sam se počinje baviti fotografijom, a 1983. su ga proslavile fotografije raskalašenog noćnog života newyorškog undergrounda za magazin Details, da bi nakon toga počeo fotografirati posjetitelje u pomodnim klubovima u koje zalaze Madonna, Billy Idol, Mike Tyson i slične zvijezde. Nakon toga mnogim djevojkama postaje san stati ispred njegove kamere. Tako je bilo i nedavno kad je Lupino raspisao natječaj za djevojke koje bi mu htjele pozirati za Škodin kalendar. S vječnim osmijehom koji mu titra u kutu usana dok priča o djevojkama, Lupino se prisjetio castinga.

"Prijavilo se čak 76 djevojaka iz cijele Hrvatske, a na kraju sam se odlučio za tri. Prvi odabir napravili smo na temelju njihovih fotografija koje su nam poslale, a najviše me nasmijala anegdota s curom iz Posavine koja je poslala fotografiju neke mulatkinje, ne bi li ušla u uži izbor i bila pozvana u Zagreb. Bilo mi je drago što je većina djevojaka bila doista anonimna, neke od njih čak su kućanice. Na kraju sam odabrao dvije iz Zagreba i jednu iz Splita, te pet djevojaka koje znam otprije. Mislim da je i ove godine kalendar doista poseban i da će za njim biti prava jagma."

Kako kaže, umjesto studijskih fotografija Lupina sve više zanimaju fotosessioni u prirodi, pa je i njegov najnoviji opus fotografija razgolićenih djevojaka napravljen u eksterijerima. "Svi se sad okreću studijskim fotografijama, a mene sve više privlače fotografije u prirodi. Osim Škodina kalendara, fotografije koje sve više radim snimljene su na otvorenom prostoru, a posebno me privlače motivi s konjima i motorima, jer mi je Harley Davidson, osim Škode Octavie Superb koju upravo vozim i koja juri brzinom od 260 km/h, ostao moje najdraže prijevozno sredstvo."

Kad govori o ulozi u filmu, kaže da mu je bilo fantastično zaigrati u sapunici jer već ima iskustva s kazališnom glumom, a na pitanje misli li da bi Jelena Veljača bila zahvalan fotomodel, Lupino je bez oklijevanja odgovorio:"Jelena je iznimno zanimljiva djevojka, ima osobnost i doista je zahvalan model. Kao što se i vidi po fotografijama, njezino lice zrači izražajnošću i mislim da joj u tome pomaže i glumačka akademija. Na ove fotografije silno sam ponosan."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika