Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nitko više ne zna tko je Tihomir Ladišić

Ulične ankete katastrofalne po bivšu medijsku zvijezdu

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
vijenac
Prošla su već debela dva tjedna otkako je mali tv-ravnatelj Galić, vođen molećivim pogledom visokog gazda-Ive (Sanadera) i lavežom Andrije Hebranga, maknuo Tihomira Ladišića s voditeljskog posla u društveno-političkom talk show-u “Otvoreno”. Puno je to vremena i nitko više ne zna da su emisiju “Otvoreno” naizmjence vodili jedna mršava gospođa i Tihomir Ladišić, jedan tjedan ona, drugi tjedan on. Ulične ankete katastrofalne su po bivšu medijsku zvijezdu
Da se ne zaboravi, danas nam se u Dnevniku javlja što je bilo na današnjoj sjednici karaktera koji su u otkaz Ladišiću umiješani. Osim g. Danka Bljajića, člana Vijeća koji je glasovao protiv, bilo je ništa, jer nije bilo većine od šest glasova, koja bi glasovala za Galićev humanitarni gest prema onom visoko pozicioniranom čovjeku i njegovu najboljem prijatelju. Nedostajao je samo jedan jedini glasić. Na današnju dobrotvornu sjednicu Programskog vijeća HRT-a trebalo je doći svih jedanaest članova, ali došlo ih je samo sedam, a od sedam samo je petero glasovalo za Galićevu plemenitu odluku. Sam malešni ravnatelj reče o njoj: “Kada bi u njoj bilo i zrnca politike, i zrnca ustupka politici, i najmanje mogućnosti da se na ovakav način kupuje bilo kakva pozicija i za bilo koga, ja je ne bih potpisao”.
Vječna hvala Dnevniku koji nam je prenio ovo visoko moralno očitovanje g. Duvanovića, poznatog prijatelja Tvornice duhana Rovinj, jer u sutrašnjim dnevnim zagrebačkim novinama ne bijaše ni riječi o ovom pravom biseru iz riznice grčkih i rimskih retora. Nikad toliko kompliciranja nije uzalud potrošeno na priprostu autobiografsku laž koja denuncira samu sebe. Sve ključne riječi su u njoj, izbacimo samo uvjetovanost iz početka i negaciju s kraja. Cjelokupna profesionalna karijera našeg današnjeg ravnatelja počiva na politici, ustupcima politici i kupovanju pozicija, što je sve skupa bio jedini razlog jednoglasnoj odluci Hrvatskog sabora da g. Galića izabere na njegovo današnje ravnateljsko mjesto. “Galić” je prvo što svakom našem saborskom zastupniku i zastupnici padne na pamet kada im se po glavi mota čudna riječ “novinar”, što je ne samo kuriozitet, nego i reputacija koja bi osjetljiviju dušu mogla natjerati na samoubojstvo.
Smijeniti voditelja zbog emisije u kojoj se govori o hrvatskom granatiranju Sarajeva i onda tu svoju odluku proglašavati nimalo političkom, to već spada u nižerazredni humor koji truje plemenitu misao započetu riječima “kada bi u njoj”, kojima će jednoga dana počinjati tekst spomen-ploče na rodnoj kući g. Duvanovića. Ako već taj spomen-novinar nije u životu ništa napisao, bar je izgovorio nešto po čemu ga treba pamtiti. A i večerašnja nadmoć tv-novinarstva nad sutrašnjim novinama, najozbiljnije govoreći, nije mala stvar.

OTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 22.44
kaktus
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u studiju državne TV okupilo se 6 žena i 1 muškarac. Slovima: Jadranka Kosor ministrica, Maja Mamula psihologinja i voditeljica Ženske sobe, Radmila Sučević zamjenica županijskog državnog odvjetnika, Sanja Sarnavka B.a.B.e., prof. dr. Ksenija Turković s Pravnog fakulteta, Milana Vlaović kolumnistica tjednika “Elite” i Gojko Marković iz MUP-a. Nitko od njih nije bio silovan. Što smo saznali? Brojevima: 5, tj. za silovanje može se na rvackim sudovima dobiti najviše do pet godina, toliko naše brižne sutkinje i suci to cijene. Još smo saznali da u našim zakonima ne postoji kazneno djelo uznemiravanja na poslu, a trebalo bi. Sa svim se tim mi slažemo, tim više što će jedna mršava gospođa (Hloverka) uskoro na svoj način proslaviti hrvatski dan borbe protiv nasilja nad muževnim Tihomirom Ladišićem. Nitko više ne zna tko je taj, jer medijska slava brzo kopni, pa je nju zapalo da se oduži uspomeni zauvijek bivšeg suvoditelja sada samo njene emisije “Otvoreno”. Možda ste primijetili suzu koja zaiskri u njenim očima kad izgovara ono čuveno “dobro došli u emisiju Otvoreno”. Niste? Čak ni Ladišiću za ljubav? Sram vas bilo! A u anketama lagati da redovito idete u crkvu i spolno općite iznad svih razumnih očekivanja, to ste mogli.

DIREKT
Četvrtak, HRT 1, 23.35
vijenac
Osim onog i doslovno sjajnog Jure Gašparca, najpoznatijeg hrvatskog antikvara, u nedjelju popodne, a neposredno prije “Nedjeljom popodne”, ništa urbanog ne bi bilo na programu Rvacke televizije, da nije “Direkta”. Od dva para večeras, jedan je bio istospolna izvanbračna zajednica, što je dobar prosjek.

ZVIJEZDE EXTRA
Subota, RTL, 17.45
kaktus
Poslije blistavo odjevenih i savršeno našminkanih holivudskih diva ide šaka u oko, tj. djevojčica Sopek našminkana i odjevena kao zadnja sirota. Danas u kaputiću i trapericama, što je strašan napredak u odnosu na doba stilskog horora, kad se odijevala u haljine koje bi trebale potući sve živo na crvenom im sagu holivudskom.


DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
kaktus
U Lici izlile se rječice Tisovac, Popovača i Otešica i poplavile mjesta Podstrani, Velika i Mala Plana, javlja Elvira Dizdarević. Sve je točno, osim jednog, što je velik rezultat. Naselje se zove Podastrana, ali uzevši u obzir da je u podnevnom Dnevniku bilo još jedno ličko mjesto – dragi Krivi Put i njegova stanovnica Ana Prpić. Krivi Put truje prašina iz kamenoloma, užu domaju Oca domovine plavi voda, ali neka, bar se za Liku čuje na televiziji. Ako ništa drugo, onda i preko Branke Šeparović (napola Ličanke) koja se večeras nepotrebno istakla još jednim praznim komentarom u kojemu novinarka umjesto na argumente računa na naše slijepo povjerenje u nju, a toga niti ima niti ga je ikada bilo.


ZLIKAVCI
Petak, HRT 2, 22.13
četiri kaktusa
U školama nema spolnog odgoja, u «Zlikavcima» nema patera Vjerana Božića, preostaje još samo jedna demonstracija moći crkve (zabrana rada nedjeljom), pa da Hrvati plate za svoju laž, zapravo nesporazum. Navodno postoji anketa u kojoj je 97% nas i njih izjavilo da su katolici. To je poznati tip ponašanja, zabilježen već u anketama «Durexa», po kojima je ispalo da su rvacki madraci najuleknutiji na svijetu, točnije drugi, jer su Srbi i Grci lagali više. Koliki smo ljubavnici, toliki smo katolici, samo što je katolička crkva ovu drugu laž znala upotrijebiti.
Da nam se ne bi nešto predbacilo iz uvijek moćnih crkvenih krugova, treba pošteno priznati da je za Zlikavce gori od crkve bio producent Nedžad Haznadar, inače brat blizanac Mare Milin, koji je posao dao novom crtaču Milanu Trencu. U sezoni konačnog pada i ubojstva «Zlikavaca» sada je i debeli učitelj vjerske tolerancije pater Vjeran Božić definitivno nestao. Naprije ga je, u nevještoj Trencovoj verziji zamijenio Tito, pa prof. Mate Matika. Prilično čudno u svemu tome je što g. Trenca, koji je precrtao bivše Zlikavce, tj. njihove propelere na glavi i sprejeve u rukama, potpisuju s «autor». Tema je bolna. Bili jednom «Zlikavci», bio jednom Tihomir Ladišić, a još nismo stigli ni do pola TV sezone. Blagi katolički Bože, što li nas još čeka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika