Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Eduard Šoštarić

GAZETA

MORH godinama samo rotira iste ljude

Vojna imenovanja u Ministarstvu obrane pokazuju ograničeni potencijal oružanih snaga

Odlukom vrhovnog zapovjednika HV-a i predsjednika RH Stjepana Mesića, prije nekoliko dana došlo je do promjena na čelnim dužnostima u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru HV. Mesić je najnovijim smjenama zaobišao čelne ljude, odnosno zapovjednike pojedinih grana oružanih snaga i najnovijom kadrovskom križaljkom zapravo je samo zarotirao pojedina mjesta i učinio estetske promjene s istim ljudima koji se izmjenjuju godinama na istim funkcijama. Najnovije smjene i postavljenja samo pokazuju koliko je ograničeni kadrovski potencijal hrvatskih oružanih snaga, odnosno, da ne postoji jasan i definiran profesionalan razvoj visokih časnika koji uglavnom samo po ciklusima rotiraju na dužnostima u vojnom školstvu, središtu za mirovne operacije i tome slično, prihvaćajući dužnosti za koje nisu osposobljeni niti su ih ikada radili.
Na mjesto glavnog inspektora Ministarstva obrane imenovan je general bojnik Mato Obradović, dosadašnji zapovjednik 4. korpusa kopnene vojske sa sjedištem u Splitu. Dosadašnji v. d. glavnog inspektora Ministarstva obrane general bojnik Jozo Miličević, nekadašnji šef vojnog kabineta predsjednika Tuđmana, raspoređen je na mjesto zapovjednika Ratne škole "Ban Jelačić" što je već trebao biti za vrijeme mandata ministrice obrane Željke Antunović. Dosadašnji zapovjednik Ratne škole brigadir Ivan Beneta postavljen je za zamjenika načelnika glavnog inspektora u Ministarstvu obrane.
Dosadašnji zapovjednik 5. korpusa kopnene vojske-a iz Rijeke, brigadni general Zvonimir Zvirotić, postavljen je na mjesto zapovjednika 4. korpusa u Splitu, jer se korpusi Rijeka i Zagreb od 31.prosinca 2005. gase kao operativne postrojbe HV-a. Dosadašnji zapovjednik 1. korpusa kopnene vojske iz Zagreba, brigadni general Josip Stojković, postavljen je na mjesto zapovjednika Učilišta kopnene vojske Zagreb, a dosadašnji zapovjednik Učilišta, brigadir Marijan Biškić, nekadašnji načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera koji je vjerojatno i jedini general kojeg su na temelju peticije zbog brojnih propusta smijenili s mjesta načelnika Obavještajne uprave njegovi djelatnici, prebačen je u Središte za mirovne misije u Rakitje nadomak Zagreba. Na mjesto načelnika stožera Zapovjedništva kopnene vojske Karlovac generala Dragutina Repinca, koji odlazi u Središte za mirovne misije, dolazi brigadni general Slaven Zdilar, dosadašnji načelnik Uprave za opremanje i nabavu u Upravi za materijalne resurse MO. Njegovim radom već dulje vremena nisu zadovoljni u Uredu predsjednika, prije svega zbog činjenice kako se i po kojim kriterijima odabiru ponuđači za opremanje HV-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika