Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Ružno je reći ruralni fašist, a lijepo seljak

Galićevi čobanderi ne znaju ni jednu stranu riječ

Ivan StarčevićIvan StarčevićLATINICA: JE LI VUKOVAR IZDAN?
Ponedjeljak, HRT 1, 20.15
vijenac
Pitanje za gledatelje bilo je «mislite li da se Vukovar mogao braniti». Naravno da se mogao, odgovorilo je 92% od ispitanih 2515 gledatelja. Da mu Hebrang (u Dalmaciji: Kebrang) ne bi naudio kao nedavno g. Ladišiću, g. Denis Latin već je u jednim našim dnevnim novinama preventivno najavio odlazak «Latinice» s ustanove koja je pod snažnim utjecajem ruralnih fašista, nepristojnije rečeno: seljaka, teških seljačina.

REKLAME
Srijeda, 15.55, Nova TV
kaktus
Jedan od dva voditeljska para propalih večernjih vijesti Nove TV, onaj više zahvaćen bolesnom ambicijom, našao je načina da bude još malo na ekranu. Slikali su se za video-prizorić uoči svakog bloka reklama. Kao biva, bit će taj jingle gledan. Ona i on slažu neke darove pred sebe, tj. nas, ne zna se što im je, i to je to. U detaljnije opisivanje prizora akcije dvoje nepopularnih tv bića ne bismo se upuštali, jer bi to bilo samo na zabavu čitateljstvu, što je kao poriv krajnje nisko. Stoga je najbolje da samo pozdravimo ovaj krajnje racionalan i izuzetno komercijalan potez mudrog rukovodstva. Jasno je da će ona (Mirjana Hrga) tradicionalno srdačna kao poskok i on (Saša Koljar) s izrazom lica što plaši djecu i roditelje uspjeti u svemu čega se dohvate, ako je uspjeh drugo ime za katastrofu.

DAVIS CUP
Subota, HRT 1, 14.00
kaktus
Slovaci su izgradili novu dvoranu u kojoj se sada igra završnica kupa onog američkog prdonje Davisa, a g. M. Dušanović, uvijek u bliskom kontaktu s HDZ-om, izravno mu poručuje naciji kako «naš premijer mora biti kao i slovački koji je podupreo ovaj teren». Ne pitajte me kako netko može reći «podupreo», jer neriješene tajne ljudskog mozga prava su sitnica u usporedbi s tajnama i veličinom mozga u sportskih reportera, kako novina, tako i televizije, a može i radija – da se ne bi tko požalio na neravnopravan tretman.
Uz g. M. Dušanovića komentirao je i naš veliki tenisač Željko Franulović, što je tenisku utakmicu pretvorilo u višesatni bratoubilački rat dvojice komentatora protiv gledatelja sportskog programa. Točnije rečeno, bila je to ubitačno nepotrebna škola tenisa koju Mićo D. nije imao vremena ni mogućnosti savladati u privatnom životu, pa si to sad nadoknađuje na dnevnicama u Požunu. Glede ovakve zabave za gledatelje piše uredniku Sportskog programa Željku Veli, na dvije pune stranice, jedan anonimni gledatelj koji je zgrožen da će g. Igor Štimac biti jedan od komentatora nogometa iduće godine na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.
Gospodin gledatelj uputio je jedan primjerak svojih više nego opravdanih primjedbi i «Nacionalu», pa tako čitamo, i slažemo se s tim, da čovjek protiv kojeg se vode sudski postupci za nešto drugo ne bi smio biti istican na HRT-u kao stručnjak za nogomet. Uzajamna privlačnost tzv. sportske i prave kriminalne djelatnosti u Rvackoj je neuništiva, ali stvarno o tome ne bi trebalo još i preko televizije.   
 
DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Šaljivi igrokaz za kraj Dnevnika ovaj put je bio u izvedbi časne sestre Nanut i umorom shrvanog Rowana Atkinsona. Duvna Nanut pitala je čovjeka koji je jedva držao kapke otvorene, ovo mu je bio 450. ekskluzivni intervju tog dana, kako doživljava večernje vijesti, tj. dnevnik, vjeruje li mu ili ga smatra farsom. Mr. Bean je odgovorio da s godinama čovjek sve manje vjeruje i da je prava šteta što se u takvom jednom čovjeku s godinama javlja sintetizam prema institucijama itd. itsl. Zatim je nekoliko puta ponovio kako je zanimljivo stvari promatrati onakvima kakve su iza kulisa, a kad mu je postalo jasno što čini, zastao je i izgovorio «sorry, I lost my thread.» Shvatili smo da je čovjek izgubio nit, a tko ne bi, jedino nas je mučila nepoznata riječ iz titla: sintetizam, kaj je pak to. Odlučili smo pričekati «Špicu», ne samo zato jer je svaki gledatelj dobro došao, nego i zato da ne gledamo titlove, nego govornikovo lice. 

DAVIS CUP
Nedjelja, HRT 2, 20.00
kaktus
Već u petnaestoj minuti izravnog prijenosa vidjeli smo da ne samo hrvatski nego i slovački mediji prate svaki potez zagrebačkog gradonačelnika. G. Milan Bandić najprije je počeo kopati nos malim prstom desne ruke, tobože fino i slučajno, a onda kažiprstom iste ruke temeljito i slasno, kao što to rvacki političari čine još od stoljeća sedmog.

MRTVI KUTOVI
Nedjelja, HRT 1, 21.15
vijenac
Tekst su napisala neka dobro vođena i pametna djeca, polaznici Imaginarne akademije u Grožnjanu, pa mentorima čestitamo prije svega na aktualnosti teme, a tema je, budimo krajnje površni u izražavanju, reality show. Glavni junaci ne smiju izaći iz stana, podle radnje rade samo na mjestima koja ne pokrivaju kamere (odatle i naslov), a pobjednik dobiva stan. Uz odvratno nezanimljive likove ovogodišnjeg «Big Brothera», beskrajno utučenim ovisnicima o prošlogodišnjem «BB-u» i o sirovoj stvarnosti sjajno je došla ova stilizirana varijanta iste.

SHIPTZA
Nedjelja, HRT 1, 22.00
kaktus
Vjerovali ili ne, onaj «sintetizam» iz našeg veleučenog Dnevnika je «sinisizm», dakle, cinizam, jer tako Englezi čitaju svoju stranu riječ «cynicism». Ova psina HRT-a ne bi bila spomena vrijedna da je ostala samo u «Shiptzi», jednom od bezbrojnih pogona ustanove u kojoj vodeći utjecaj ostvaruju ruralni fašisti, tj. seljaci. Dajući intervju, 450. ekskluzivni, umorni Atkinson ni sanjati nije mogao da će njegovo blebetanje biti prevedeno na tako glup način, ali što se može kad na HRT-u ne postoji novinar, urednik ili ravnatelj koji se u životu sreo s riječju «cinizam».
U ovom za Sanadera vrlo osjetljivom političkom trenutku, uoči proglašenja Kosova državom, baš je večeras minuticu prije Dnevnika, hirom nepoznatog daktilografa emisija bila napisana dolje desno na ekranu kao «Shiptza», što znači da su njeni novinari Šipci, zbog čega je umalo uslijedio oštar prosvjed albanskog veleposlanika u Zagrebu. Igor Štimac snimljen je na promociji šampanjca u Badelovoj straćari. Pozdravljamo ambijent.

DOČEK TENISAČA
Ponedjeljak, HRT 2, 12.00
kaktus
Obratite pažnju na uzlazni trend započet prije sedam godina, dočekom nogometaša koji su bili treći na svijetu. Zahvaljujući urednim TV prijenosima možemo se iz godine u godinu vlastitim očima uvjeriti da je pijanih u publici i po tramvajima sve više i više. Iza svakog ovakvog dočeka, statistički gledano, očito je da hrvatska mladež sve više pije, a njeni uspješni vršnjaci i monegaški porezni obveznici, koji ovamo dolaze samo odmoriti se i proslaviti, sve manje. Slobodno pretpostavimo da i jedni i drugi to rade iz očaja, zbog uvijek istih političkih govora i sve nemoćnijih sviraca «Prljavog kazališta».  

Vezane vijesti

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Allianz prvi predao cjenik autoosiguranja

Tvrtka Allianz osiguranje je 2007. godinu zaključila s ukupnim premijskim prihodom od 1,06 milijardi kuna, što je 21,7 posto više nego u 2006. Time… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika