Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Mario Duspara

GAZETA

Višemilijunska namještaljka

Bivši konzultant HZZO-a dobiva unosne konzultantske poslove za HZZO

Ovih će dana zagrebačka tvrtka Docte, koja se bavi "savjetovanjem i razvojem informatičkih sustava" dobiti dio višemilijunske isplate za poslove na informatizaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na ključnom projektu koji će digitalizirati zdravstvene kartone hrvatskih pacijenata. No Nacionalovi izvori u HZZO-u sumnjaju na korupciju pri dodjeli posla, te tvrde da je tajni vlasnik ove tvrtke Vinko Kojundžić, čovjek koji je ujedno kao konzultant za informatizaciju u HZZO-u toj tvrtci i dodijelio posao. Prema navodima, formalna vlasnica njegove tvrtke Docte, koja čeka isplatu iz HZZO-a njegova je zaručnica Maja Graholski. Da je to samo prikladna maska, vidi se i iz činjenice da je Maja Graholski inače administrativna djelatnica u prodaji jedne hrvatske tvrtke koja se bavi proizvodnjom odjeće.
Inače, Vinko Kojundžić nedavno je "na vlastiti zahtjev" napustio položaj konzultanta HZZO-a i uplatio si poslijediplomski studij na London Business School. Unatoč relativno skromnim prijavljenim primanjima u Hrvatskoj, uplatio je program MBA koji stoji 420.000 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi smještaja i hrane koji dosežu dvadeset i sedam tisuća kuna mjesečno, te avionske karte na relaciji Zagreb – London, postavlja se pitanje kako ih plaća.
Vinko Kojundžić svojedobno je bio jedan od najperspektivnijih mladih HDZ-ovih kadrova i ključan igrač Ivića Pašalića za pridobivanje mladeži HDZ-a uoči sukoba, nakon čega ga je Sanader izbacio iz HDZ-a. Feral Tribune čak ga dovodi u vezu s obavještajnim službama, a to je osobito nezgodno po privatnost građana ako se zna da Docte ima pristup povjerljivim zdravstvenim podatcima. Nacionalovi izvori u HZZO-u i Ministarstvu zdravstva ukazuju i na to da se Kojundžićevo ime pojavljuje uz niz velikih projekata informatizacije u Hrvatskoj. Naime, Kojundžića je kao vrhunski informatičar bio jedan od ključnih ljudi pri uvođenju digitalnih studentskih iskaznica, takozvanih IKSICA. Kao konzultant sudjelovao je u informatizaciji Agrokora, ali je diskretno otpravljen krajem 2003. Odmah nakon toga počeo je raditi u HZZO-u, na projektu informatizacije, a kao ključni čovjek za dodjeljivanje poslova tvrtki Docte, informatičkoj tvrtki koja čak nema ni vlastitu Internet stranicu, dao je iznimno osjetljiv i skup dio projekta.

Vezane vijesti

HDZ, HSS, HSLS, HSP i HSU u Vinkovcima potpisali predizborni sporazum

HDZ, HSS, HSLS, HSP i HSU u Vinkovcima potpisali predizborni sporazum

Predizborni koalicijski sporazum danas su u prostorijama Gradskog odbora HDZ-a potpisale vinkovačke organizacije Hrvatske demokratske zajednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika