Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Ante Pavić

KARIJERA I NOVAC

'Krećemo s proizvodnjom mobitela BenQ Siemens'

Intervju s Josefom Forerom, direktorom tvrtke BenQ Mobile, koja je nedavno preuzela Siemensov odjel za mobitele

BenQ Mobile, poslovna grupacija unutar tajvanske kompanije za elektroniku BenQ, koje je nedavno preuzela Siemensov odjel za mobitele, održala je prezentaciju u Zagrebu. Tvrtka BenQ Mobile CEE (srednja i istočna Europa) počela je poslovati 1. listopada 2005. Nova kompanija će iz Beča upravljati poslovanjem za tržišta mobilnih telefona u 17 zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku. Nacional je prilikom predstavljanja strategije nove kompanije u Zagrebu razgovarao s glavnim direktorom BenQ Mobile CEE Josefom Forerom.

NACIONAL: BenQ Mobile želi preuzeti jednu od vodećih pozicija na ljestvici međunarodnih proizvođača mobitela. Kojom strategijom taj cilj kanite postići?

- Mi smo sa Siemensom u Hrvatskoj prošlih godina zauzimali visoku poziciju među proizvođačima mobitela. S BenQ Mobileom posebno se želimo koncentrirati i ojačati poziciju u poslovnom segmentu nudeći uređaje u višem cjenovnom razredu koji dizajnom i funkcijama zadovoljavaju najzahtjevnije korisnike. Zasad naš prioritet nije biti među prva tri proizvođača, nego profitabilnost. Zbog sinergije dvaju jakih brandova koji se savršeno nadopunjuju uvjereni smo da je taj cilj za nas itekako ostvariv.

NACIONAL: Na koju skupinu potrošača ciljate?

Obraćamo se širokom rasponu potrošača - od manje zahtjevnih kupaca kojima nudimo jednostavnije i jeftinije proizvode, pa sve do poslovnih ljudi kojima nudimo high end proizvode. Naš proizvod treba biti prilagođen svim grupama potrošača.

NACIONAL: Kad će BenQ Mobile sa svojim brandom izići na tržište mobilnih aparata?

- Kako u ovom trenutku milijuni potrošača rabe aparate Siemens, svjesni smo da ćemo morati uložiti dodatne napore da korisnike obavijestimo o svim prednostima novog branda BenQ Mobile. Upravo zbog toga na proljeće 2006. na tržište ćemo lansirati uređaje koji će biti brandirani BenQ Siemens. Naš je plan da, nakon otprilike pet godina, kad korisnici prihvate naš brand, proizvodimo mobilne uređaje isključivo s BenQ logom.

NACIONAL: Kako kanite surađivati sa Siemensom u budućnosti?

- Uzmemo li u obzir naše proizvode, rezultat suradnje između Siemensa i BenQ vrlo je uspješna simbioza kojom je BenQ zadobio odličnu startnu poziciju. S druge strane, BenQ je vrlo jak u potrošačkom sektoru sa svojim inovativnim multimedijalnim proizvodima kao što se ekrani, MP3 playeri i digitalne kamere. BenQ se također može brzo prilagoditi svim zahtjevima modernog tržišta, dok Siemens ima razvijenu i dobro organiziranu distribucijsku i servisnu mrežu. Mnogo je razloga da BenQ Mobile ubuduće tijesno surađuje sa Siemensom. Siemens je u Hrvatskoj bitan faktor u politici i ekonomiji pa ćemo i mi nastaviti imati dobre odnose s politikom i gospodarstvom u Hrvatskoj.

NACIONAL: Što Hrvatska znači za BenQ?

- Hrvatska nam je uvijek puno značila jer smo imali znatan udjel na tržištu i zadovoljavajuću profitabilnost, dobre ljude koji se razumiju u posao te dobar odnos s kupcima. Naš je cilj, nakon što se konsolidiramo. doći na prvo mjesto, gdje smo u Hrvatskoj svojedobno i bili.

Vezane vijesti

Atos kupio Siemens IT Solutions and Services

Atos kupio Siemens IT Solutions and Services

Atos, međunarodna kompanija za pružanje usluga na području informacijskih tehnologija, danas je objavila dovršetak preuzimanja društva Siemens IT… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika