Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Dean Sinovčić, Marko Ćustić

DOSSIER

TOP 100 DVD-a

U božićnoj sezoni će zbog sve nižih cijena playera i sve veće ponude naslova DVD uređaji i filmovi biti najdraženiji dar; Nacional donosi svoj prijedlog naj DVD-a

Ljubitelji filma imaju sreće jer je tijekom 2005. u Hrvatskoj na DVD-u, uz recentna izdanja, objavljen i niz klasičnih djela svjetske kinematografije, od kolekcije gangsterskog filma tridesetih godina prošlog stoljeća do zbirke filmova braće MarxLjubitelji filma imaju sreće jer je tijekom 2005. u Hrvatskoj na DVD-u, uz recentna izdanja, objavljen i niz klasičnih djela svjetske kinematografije, od kolekcije gangsterskog filma tridesetih godina prošlog stoljeća do zbirke filmova braće MarxVeć se nekoliko dana na jednoj zagrebačkoj videoteci mogu vidjeti natpisi "Potpuna rasprodaja VHS-a 10 kuna", a stanje je slično i u drugim hrvatskim gradovima. DVD se ove godine definitivno učvrstio kao standard kućnog videa i VHS vrpce više nikoga ne zanimaju. Glavni su razlog za to izvanredno niske cijene uređaja za reprodukciju DVD-a. Za samo 400-tinjak kuna može se na raznovrsnim akcijama dobiti DVD player renomiranih proizvođača poput Sonyja ili Pioneera; već za 1500 do 2000 kuna solidan sustav kućnog kina sa surround zvukom, a za približno 3000 kuna DVD snimač sa 40 GB hard diska, koji svojom mogućnošću snimanja TV programa potpuno zatire potrebu za VHS videorekorderom. Uz ulaganje od petnaestak tisuća kuna u kvalitetno kućno kino i još toliko u neki suvremeni plazma ili LCD televizor, postiže se ugođaj usporediv s onim u boljim kinodvoranama.
Stoga će ove božićne sezone DVD uređaji i filmovi na DVD-ima biti među najtraženijim darovima. Ljubitelji filma imaju sreće jer je tijekom 2005. u Hrvatskoj na DVD-u, uz recentna izdanja, objavljen i niz klasičnih djela svjetske kinematografije, od kolekcije gangsterskog filma tridesetih godina prošlog stoljeća do zbirke filmova braće Marx.

Iz tih je razloga Nacional odlučio napraviti izbor 100 klasičnih filmova koje bi svaki Hrvat trebao pogledati želi li se smatrati filmski pismenim. Na popis su Nacinalovi novinari i urednici uvrstili filmove koji su vrijedni, zabavni, poticajni ili značajni. Jedini zajednički uvjet bio je da je film izišao na DVD-u i da se može relativno lako nabaviti. Neki od njih nisu objavljeni u Hrvatskoj. Činjenica je da je uz internet i kreditnu karticu lakše doći do filmskih klasika objavljenih u inozemstvu nego do DVD filma objavljenog u Hrvatskoj prije 4-5 godina koji videoteke i distributeri više ne drže.
Svoj prilog Nacionalovu izboru dali su i stručnjaci s područja filmske i dramske umjetnosti, poput redatelja "Finih mrtvih djevojaka" Dalibora Matanića, glumice Sanje Vejnović i Nacionalovih filmskih kritičara Damira Radića i Deana Šoše.
Svi anketirani izjasnili su se o jednome: teško se odlučiti koje filmove odabrati u takvu izboru. Tako je, na primjer, publicist i filmski kritičar, profesor na Akademiji dramske umjetnosti Ivo Škrabalo rekao: "Iluzorno je i nemoguće suziti svoju procjenu najboljih ili najznačajnijih svjetskih i domaćih filmova na samo 10 naslova. Stoga sam sebi dao zadatak: odabrati 10 naslova filmova, hrvatskih i stranih, koje bih često
rado gledao, pa ih želim imati pri ruci kad god mi se prohtije obnoviti doživljaj prvog gledanja ili dobro raspoloženje što mi ga je određeni film ostavio u pamćenju.

Nakon višekratnog preispitivanja, pisanja i brisanja naslova, prebrojio sam da je na popisu ostalo - 11 filmova. Dakle, jedan previše! Ali uvijek je u svemu tako, nađe se barem jedan viška 'bez kojeg se ne može'. Kako ne znam odlučiti koji bih brisao, šaljem ih ipak sve, pa makar Nacional na kraju preporučio čak 101 DVD koji svaki Hrvat treba pogledati.”
Škrabalo je preporučio sedam stranih i čak četiri domaća, hrvatska filma u svojem izboru, po čemu je jedinstven među anketiranima. Primjerice, docent s ADU-a i poznati dramaturg Darko Lukić orijentirao se uglavnom na europski art film, iako je usput spomenuo i Wellesova "Građanina Kanea".

Glumica Sanja Vejnović imala je drukčije kriterije: “Kako sam po prirodi neodlučna, napravila sam najmanje deset lista po deset filmova. Na kraju sam odlučila da mi osnovni kriterij pri odabiru budu dobri glumci u dobrim filmovima. Dakle, u filmovima koji su me zadivili, očarali, nasmijali, rasplakali i izazvali mnoge druge emocije, filmovi koje sam gledala više puta i kojima ću se ponovno vraćati.”
Radi lakšeg snalaženja, Nacional je izbor 100 DVD-a podijelio u četiri žanrovske kategorije.

KOMEDIJA/MJUZIKL

1. Povratak u budućnost - Back To The Future, am. komedija 1985., R: Robert Zemeckis, Gl: Michael J. Fox, Christopher Lloyd
Naoko dječja priča o ludom izumitelju uz čiju pomoć Marty McFly putuje u prošlost stvorio je zvijezdu od Michaela J. Foxa, a od filma iznimno zabavnu trilogiju punu inventivnih dosjetki.
2. Brianov život - Life of Brian, britanska komedija 1979., R: Terry Jones, Gl: John Cleese, Gramah Chapman
Pajtonovcima nikada ništa nije bilo sveto, pa ni Isus Krist, njegov život od rođenja do smrti. Alternativni pogled na njegov život zabavit će i najreligioznije osobe.
3. Maratonci trče počasni krug, srp. kom. 1982., R: Slobodan Šijan, Gl: Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić
Najsmješnija srpska komedija o obitelji pogrebnika ujedno je i dirljiva priča o dolasku filma u srbijansku provinciju.
4. Glup i Gluplji - Dumb and Dumber, am. kom. 1994., R: Peter i Bobby Farrelly, Gl: Jim Carrey, Jeff Daniels
Ako je dobra komedija onaj film tijekom kojeg se gledatelj često smije, onda je ovo najbolja komedija svih vremena.
5. Sav taj jazz - All That Jazz, am. mjuzikl, 1979., R: Bob Fosse, Gl. Roy Scheider, Jessica Lange
Najbolja uloga Roya Scheidera kao alter ega Boba Fossea koji izuzetno uvjerljivo prikazuje ludilo života u kazališnom svijetu. Scheider je nezasluženo ostao bez Oscara za tu ulogu.
6. Braća Blues - Blues Brothers, am. komedija, 1980., R. John Landis, Gl. Dan Aykroyd, John Belushi
Belushi je mrtav, Aykroyd predebeo, ali “Braća Blues” njihov je najbolji film svih vremena. Najbolji spoj komedije, filma ceste, akcije, avanture i glazbe ikada snimljen.
7. Cabaret, am. mjuzikl, 1972., R: Bob Fosse, Gl: Liza Minnelli, Michael York
Berlin pred sam početak nacističkog ludila, kada vlada alkohol, seks, droga, svi oblici eskapizma, a Minnelli i York tragaju za malo osobne sreće. Osvajač osam Oscara.
8. Annie Hall, am. komedija, 1977. R: Woody Allen, Gl: Woody Allen, Diane Keaton
Prvi veliki film Woodyja Allena ostao je i njegov najveći premda je konkurencija vrlo jaka. Kroz neurotičnost glavnog lika Allen na najsmješniji način opisuje traume vezane uz posao i ljubav.
9. Istjerivači duhova - Ghost Busters, am. komedija, 1984. R: Ivan Reitman, Gl: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigurney Weaver
Najbolji Reitmanov film o trima znanstvenicima koji se bave okultnim, dobivaju otkaz na fakultetu i osnivaju tvrtku za lov na duhove. Da nije umro, Belushi bi a ne Murray dobio ulogu u ovom filmu.
10. Pod udarom zakona - Down By Law, am. komedija, 1986, R: Jim Jarmusch, Gl: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni
Tri potpuno različita lika završe u istoj zatvorskoj ćeliji. Waits i Lurie su glazbenici, za Benignija je tada malo tko čuo, ali su se pokazali kao fenomenalni glumci i komičari.
11. Dr. Strangelove ili kako sam se prestao bojati i zavolio bombu - Dr. Strangelove or How I Stopped Fearing and Learned How To Love The Bomb, brit. kom. 1964., R: Stanley Kubrick, Gl: Peter Sellers, George C. Scott
Crna komedija o nesretnom raspletu hladnog rata pod čeličnom Kubrickovom režijom idealno je igralište za Sellersa koji dominira svojim četirima ulogama koje glumi.
12. Blazing Saddles, am. kom. 1974., R: Mel Brooks, Gl: Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens
Brooksova vestern saga jednako je šašava kao i bilo koji njegov film: geg u kojem šerif crnac kidnapira samog sebe bizaran je koliko i smiješan.
13. Eddie Murphy Raw, am. kom. 1987., R: Robert Townsend, Gl: Eddie Murphy
Eddie Murphy na vrhuncu slave (i ovisnosti o kokainu) sat i pol s mikrofonom u ruci vrijeđa homoseksualce, žene, muškarce, Billa Cosbyja. Izvanredno smiješno.
14. My Fair Lady, am. mjuz. 1964., R: George Cukor, Gl: Audrey Hepburn, Rex Harrison
Preobrazba priproste cvjećarke u damu iz visokog društva pod paskom profesora ženomrsca remasterirana je i obnovljena devedesetih godina, što je još jedan razlog za gledanje.
15. Hudsucker Proxy, am. kom. 1994., R: Joel i Ethan Coen, Gl: Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman
Nepravedno zapostavljena komedija o naivnom mladom izumitelju kojeg postave na čelo velike tvrtke trebala je dobiti Oscara prije nego "Fargo".
16. The Party, am. kom. 1968., R: Blake Edwards, Gl: Peter Sellers
Komedija zabune, puno smješnija od suradnji Sellersa i Edwardsa iz ciklusa Pink Panthera. Jedan od onih filmova u kojima sve ide prema urnebesnom klimaksu.
17. Planes, Trains and Automobiles, am. kom. 1987., R: John Hughes, Gl: Steve Martin, John Candy
Najtužnija Hughesova komedija: iza gegova se krije dramatična priča o osamljenosti i borbi za afirmaciju vlastite ljudskosti.
18. Igrač - The Player, am. kom. 1992., R: Robert Altman, Gl: Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward
Satirični osvrt na Hollywood i detaljan portret korporativne kulture 80-ih, u kojem se dokazuje i to da bogati i slavni u Kaliforniji mogu učiniti što god požele bez posljedica.
19. The Apartment, am. kom. 1960., R: Billy Wilder, Gl: Jack Lemon, Shirley MacLaine
Službenik u tvrtki dopušta direktorima da se koriste njegovim stanom za izvanbračne izlete kako bi napredovao na poslu, ali dobiva više nego je tražio.
20. Žalac - The Sting, am. kom. 1973., R: George Roy Hill, Gl: Paul Newman, Robert Redford
Najbolji u žanru filmova o elaboriranim prijevarama koje se gledatelju razotkrivaju u cijelosti tek na kraju. Tu su još Redford, Newman i nezaboravna glazbena tema.
21. Momačka zabava - Bachelor Party, am. kom. 1984., R: Neal Israel, Gl: Tom Hanks, Tawny Kitean
Sjajna komedija s Tomom Hanksom, dok je još bio smiješan, još je bolja zato što je to jedini Nacionalu poznat film u kojem magarac ušmrkava drogu na zabavi.
22. Ima li pilota u avionu - Airplane!, am. kom. 1980., R: Jim Abrahams, Jerry i David Zucker, Gl: Robert Hays, Julie Hagerty, Lloyd Bridges
Najbolji rad autorskog trojca specijaliziranog za parodije sasvim je šašava priča puna suludih šala i s cameo ulogom Kareema Abdula Jabbara.
23. MASH, am. rat. kom. 1970., R: Robert Altman, Gl: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt
Najbolja antiratna komedija svih vremena u svoje je vrijeme bila namjerno nevješto prikrivena kritika Vijetnamskog rata.
24. Odmor gospodina Hulota - Les Vacances de Monsieur Hulot, fr. kom. 1953. R: Jacques Tati, Gl: Jacques Tati
Sentimentalan prikaz odmora usamljenog sredovječnog Francuza koji svojom dobronamjernošću izaziva gomile problema za sve kroz izvanredan slapstick humor.
25. Kolo sreće - Trading Places, am. kom. 1983., R: John Landis, GL: Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Jamie Lee Curtis
Okrutna verzija "Kraljevića i prosjaka" u stilu 80-ih: pokvareni tajkuni radi vlastite zabave zamijene živote uspješnog burzovnog mešetara i uličnog propalice.

TRILER/KRIMI/HOROR

1. L. A. Povjerljivo - L.A. Confidential am. krimić, 1997., R: Curtis Hanson, Gl: Kevin Spacey, Kim Basinger, Eussell Crowe
Najbolja ekranizacija neke knjige Jamesa Ellroya o skupini policajaca koji na sebi svojstven način otkrivaju zločine. Najbolji film-noir u posljednjih deset godina.
2. Kad jaganjci utihnu - The Silence of The Lambs, am. triler, 1991., R: Jonathan Demme, Gl: Jodie Foster, Anthony Hopkins
Hopkins je kao dr. Hannibal Lecter već proglašen najboljim negativcem svih vremena, Foster je nakon filma postala jedna od najboljih glumica na svijetu, a film je osvojio pet Oscara.
3. Ralje - Jaws, am. horror, 1975., R: Steven Spielberg, Gl: Roy Scheider, Robert Shaw
Prvi veliki komercijalni uspjeh Stevena Spielberga temeljio se na iznimno uvjerljivom prikazu straha od morskih pasa, a snimljen je za samo 12 milijuna dolara.
4. Istjerivač đavla - The Exorcist, am. horror, 1973., R. William Friedkin, Gl: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair
Teško da je ikada neki film ponudio toliko straha kao "Istjerivač đavla", koji je kombinaciju religije, malo poznatog i dječje patnje začinio izvanrednim specijalnim efektima.
5. Kum - The Godfather, am. krimić, 1972., R: Francis Ford Coppola, Gl: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan
Epski prikaz funkcioniranja mafijaške obitelji i organiziranog kriminala u Americi četrdesetih godina, zbog čega je Coppola proglašen jednim od najbolji redatelja svih vremena.
6. Oldboy, korejski triler, 2003., R: Chan-wook Park, Gl: Min-sik Choi, Ji-tae Yu
Nevjerojatan prikaz osobe koja nakon 15 godina zatvora želi otkriti zašto je ondje završio i tko ga je onamo strpao sa šokantnim svršetkom. Vizualno fascinantan film.
7. Alien - Osmi putnik - Alien, am. SF horror, 1979., R: Ridley Scott, Gl: Sigourney Weaver, Tom Skerritt
Skupinu astronauta u svemirskom brodu napadne nepoznato stvorenje. Atmosfera koja se stvara u brodu je takva da je Ridleyja Scotta izbacila u vrh svjetski kreativnih redatelja.
8. Noćni čuvar - Nattevagtem, danski horror-triler, 1994., R: Ole Borendal, Gl: Nikolaj Coster-Waldau, Kim Bodina
Kako bi zaradio novac za studiranje, mladi Martin zapošljava se kao noćni čuvar u mrtvačnici i otkriva ubojicu prostitutki. Nikako ne zamijeniti za isti film u američkoj verziji koji je grozan.
9. Prljavi Harry - Dirty Harry, američki krimić, 1971., R: Don Siegel, Gl: Clint Eastwood, Harry Guardino
Clint Eastwood kao Prljavi Harry lovi serijskog ubojicu, a ono što ga izdvaja iz gomile sličnih policajaca i sličnih filmova jest brutalnost kojom se koristi kako bi došao do cilja.
10. Memento, američki triler, 2000., R: Christopher Nolan, Gl: Guy Pearce, Joe Pantoliano
Kada se netko sjeti snimiti film čija radnja ide od kraja prema početku, i to napravi tako besprijekorno da morate čekati kraj filma da sve otkrijete, onda mu se treba pokloniti.
11. Dobri momci - Goodfellas, am. krimić, 1990., R: Martin Scorsese, Gl: Robert de Niro, Ray Liotta
Isprva ne previše hvaljen, taj Scorseseov film koji se temelji na istinitoj priči pokajnika iz mafijaških redova, tek je desetak godina poslije priznat kao čisto remek-djelo.
12. Millerovo raskršće - Miller's Crossing, am. triler, R: Joel i Ethan Coen, Gl: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden
Byrne sjajno utjelovljuje lik gubitnika koji je spreman lukavo se poigrati s mafijašima kada shvati da mu je ugrožen život. Najbolje od braće Coen.
13. Privedite osumnjičene - The Usual Suspects, am. triler, 1995., R: Bryan Singer, Gl: Gabriel Byrne, Kevin Spacey
Tko je Keyser Soze? Kada otkrijete na kraju ovog filma, znat ćete zašto je osvojio Oscara za najbolji scenarij. Treba imati mozak za ovu priču i debeli obraz ne gledati ovaj film.
14. Mesar - Le Boucher, fr. triler 1970., R: Claude Chabrol, Gl: Stephane Audran, Jean Yanne
Seoska učiteljica zaljubi se u lokalnog mesara, ali se stvari počnu odvijati u čudnom smjeru.
15. Do posljednjeg daha - A Bout De Souffle, fr. krim. drama, 1960., R: Jean-Luc Godard, Gl: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg
Kamen-temeljac modernog filma: Francuz i Amerikanka u bijegu nakon što je on ubio policajca.
16. Traffic, am. krim. drama 2000., R: Steven Soderbergh, Gl: Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Benicio del Toro
Pogled na problem s drogom sa svih strana, veličanstvenom kamerom snimljene priče dilera, policajca, ovisnika.
17. Key Largo, am. noir 1948., R: John Huston, Gl: Humphrey Bogart, Lauren Bacall
Uragan blokira ratnog heroja u floridskom hotelu s obitelji vlasnika i skupinom kriminalaca: klaustrofobični triler nesmiljeno ide prema konačnom obračunu.
18. Reservoir Dogs, am. krim. 1992., R: Quentin Tarantino, Gl: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen
Proslavljen zbog svoje brutalnosti i britkih dijaloga, film o pljački banke koji nije nalik ni na jedan drugi, lansirao je karijeru Quentina Tarantina.
19. Noć vještica - Halloween, am. horror, 1978., R: John Carpenter, Gl: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence
Michael Meyers jedan je od najpoznatijih svjetskih negativaca, a "Noć vještica" divno pokazuje kako od manijaka stradaju mladi skloni porocima, dok se čistunci izvlače iz problema.
20. Psycho, am. horror, 1960., R: Alfred Hitchcock, Gl: Anthony Perkins, Janet Leigh
Perkins kao Norman Bates, podvojena ličnost koja u nedostatku ljubavi ubija Marion Crane, Hitchcockov je najbolji film premda je riječ o minijaturi od nekoliko likova i jedne kuće.
21. Isijavanje - The Shining, am. horror, 1980., R: Stanley Kubrick, Gl: Jack Nicholson, Shelley Duvall
Film koji svoj užas zasniva na psihološkom pritisku a ne na prizorima sakaćenja najviše duguje ubojitom sjaju u očima Jacka Nicholsona.
22. Grad tame - Dark City, am. SF triler, 1998., R: Alex Proyas, Gl: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connely
Briljantan i originalan film koji su kritičari hvalili a publika zaobišla. Sewell se budi u nekom budućem svijetu, ničega se ne sjeća osim svoje ljubavi i zna da se treba obračunati sa "strancima".
23. Čovjek od pruća - The Wicker Man, brit. triler-horor, 1973., R: Robin Hardy, Gl: Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland
Izolirana lokacija i poganski rituali okosnica su sjajnog horora temeljenog na detektivskoj priči s jednim od najboljih obrata.
24. Noć živih mrtvaca - Night of the Living Dead, am. horror, 1968., R: George A. Romero, Gl: Duane Jones, Judith O’Dea
Mrtvaci hodaju, a skupina ljudi zabarikadirala se u ruralnom dijelu kako bi se obranila od hordi zombija. Najvažniji film strave nakon “Psycha”.
25. Tjelesna strast - Body Heat, am. triler, 1981., R: Lawrence Kasdan, Gl: Kathleen Turner, William Hurt
Gledali ste stotinu filmova u kojima žena na račun seksa uvjeri ljubavnika da joj ubije muža. Ovaj je najbolji, najoriginalniji, najpametniji i najseksepilniji.

AKCIJA/AVANTURA/SF/WESTERN

1. Sjever-sjeverozapad - North By Northwest, am. pust. tril., 1959., R: Alfred Hitchcock, Gl: Gregory Peck, Eve Marie Saint, James Mason
Potjera za stručnjakom za oglašavanje kojeg su zamijenili za špijuna postavila je standarde za taj žanr, a scene poput one s naletima zrakoplova u polju ili penjanje po licima američkih predsjednika na planini Rushmore antologijske su.
2. Odiseja u svemiru 2001. - 2001: A Space Odyssey, am.-brit. SF, 1968., R: Stanley Kubrick, Gl: Keir Dullea, Gary Lockwood
Kolaboracija pisca Arthura C. Clarkea i Kubricka urodila je najfascinantnijim filmom koji se bavi podrijetlom ljudske vrste, pitanjem umjetne inteligencije i života u svemiru.
3. Umri muški - Die Hard, am. akcijski, 1988., R: John McTiernan, Gl: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia
Najbolja akcijska konfekcija ikad snimljena. Willis kao policajac čiji se brak raspada spašava skupinu ljudi, utamničenih u zgradi. Nema većeg frajera od policajca Johna McClanea.
4. Killer - Die xue shuang xiong, hongk. akc. krim. 1989., R: John Woo, Gl: Chow Yun-Fat, Danny Lee, Sally Yeh
Profesionalni ubojica brine se za pjevačicu koju je slučajno oslijepio za jednog zadatka: s toliko patetičnom pričom može se izvući samo John Woo.
5. Terminator 2: Sudnji dan - Terminator 2: Judgement Day, am. SF, 1991., R: James Cameron, Gl: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton
Schwarzeneggerov metalni njemački engleski sjajno funkcionira u futurističkoj priči o ratniku koji dolazi iz budućnosti da bi spasio planet Zemlju od uništenja.
6. Divlja horda - The Wild Bunch, am. western, 1969., R: Sam Peckinpah, Gl: Ernest Borgnine, William Holden
Ostarjeli odmetnici na posljednjem zadatku. Nitko nije nedužan u ovom filmu koji je postavio nove standarde, Peckinpahove standarde, u nasilju na filmu.
7. Nepomirljivi - Unforgiven, am. western, 1992., R: Clint Eastwood, Gl: Clint Eastwood, Gene Hackman
Tek što se mislilo da je Eastwood na kreativnom izdahu, kao i western kao žanr, vratio se u izvrsnom izdanju ovim filmom u kojem glumi odmetnika koji će stati na stranu pravde i obračunati se s korumpiranim šerifom.
8. Lopovi, ubojice i dvije ukradene puške - Lock, Stock and Two Smoking Barrels, britanski akcijski, 1998., R: Guy Ritchie, Gl: Jason Statham, Jason Flemyng
Kada njihov prijatelj izgubi gomilu novca u kartaškoj igri, četvorica gubitnika imaju rok od tjedan dana da vrate dug. Film je suludo brz i atraktivan i pokrenuo je u Velikoj Britaniji niz filmova sličnog stila.
9. Indiana Jones Collection, am. pust. spek. 1981., 1984., 1989., R: Steven Spielberg, Gl: Harrison Ford
Najbolje u pustolovnom žanru što je Hollywood proizveo: doživljaji vještog profesroa arheologije koji svijetom zavodi žene i traga za mističnim artefaktima.
10. Istrebljivač - Blade Runner, am. SF, 1982., R: Ridley Scott, Gl: Harrison Ford, Rutger Hauer
Ford je Deckard, istrebljivač koji lovi replikante u nekom budućem svijetu. Još jedanput Scott proizvodi sjajnu atmosferu katastrofe u gradu, a Ford pokazuje da zna glumiti.
11. Donnie Darko, am. SF, 2001., R: Richard Kelly, Gl: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Maggie Gillenahaal
U tipičnom filmu o odrastanju u američkom predgrađu počinju se pojavljivati misteriozni znakovi natprirodnih pojava.
12. Aguirre, gnjev božji - Aguirre, der Zorn Gottes, njem.-per-meks. pust. drama, 1972., R: Werner Herzog, Gl: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro
Nemilosrdni i poludjeli konkvistador Aguirre traga za slavom i bogatstvom u Južnoj Americi 16. stoljeća: nevjerojatno snažan film.
13. Gospodar prstenova: Prstenova družina - The Lord Of The rings: Fellowship of the Ring, am. avanturistički, 2001., R: Peter Jackson, Gl: Elijah Wood, Ian McKellen
Iako su sva tri dijela filma "Gospodar prstenova" snimani istodobno, prvi dio odskače od ostatka trilogije, posebno od trećeg dijela. Isplatilo se 15 mjeseci snimanja i stotine utrošenih milijuna dolara za ekranizaciju Tolkienova djela.
14. Rambo - First Blood, am. akc. 1982., R: Ted Kotcheff, Gl: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy
Ima li boljeg načina da se otvori pitanje zapostavljenih veterana Vijetnamskog rata nego kroz 97 minuta potjera, vatrenih okršaja i demonstracije vještine preživljavanja koja se očituje i u šivanju rane na vlastitoj ruci.
15. Sedmorica veličanstvenih - The Magnificient Seven, am. western, 1960., R: John Sturges, Gl: Yul Brynner, Eli Wallach
Temeljen na filmu Akira Kurosawe "Sedam samuraja". Sturges, majstor westerna, odmetnike svrstava među pozitivce u obrani meksičkog sela.
16. Dobar, loš, zao - Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo, tal.-špa. vestern 1966., R: Sergio Leone, Gl: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Elli Wallach
Tri revolveraša u potrazi za izgubljenim blagom Konfederacije nakon rata ne prezaju ni od čega u sigurno najboljem vesternu snimljenom u Španjolskoj.
17. Akira, jap. anim. 1988., R: Katsuhiro Otomo
Epsko remek-djelo japanske animacije. Priča iz postapokaliptičnog Neo-Tokija u kojem vladine agencije ponovno petljaju po mračnim silama koje su već jedanput razorile japanski megalopolis do temelja.
18. Robocop, am. akc. SF., 1987., R: Paul Verhoeven, Gl: Peter Weller, Nancy Allen
Čudo je da je Hollywood trpio subverzivnog Nizozemca Verhoevena toliko dugo koliko ga je trpio, a "Robocop" je njegov možda najsubverzivniji film. Antivladina i antikorporativna satira u najfinijoj formi.
19. Pobuna na brodu Bounty - Mutiny on the Bounty, am. pov.-pust., 1962., R: Lewis Milestone, Gl: Marlon Brando, Trevor Howard
Uloga poručnika Fletchera u pobuni na engleskom istraživačkom brodu uvijek je bila rezervirana samo za najveće: prije Branda glumio ga je Clark Gable, a nakon njega Mel Gibson, ali ova verzija je najbolja.
20. Pustolovine Robina Hooda - Adventures of Robin Hood, am. pov.-pust., 1938., R: Michael Curtiz i William Keighley, Gl: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone
Klasična avantura za nedjeljno poslijepodne. Veseo, zabavan i duhovit film, jedan od onih kakvi se više ne snimaju.
21. Tanka crvena linija - Thin Red Line, am. ratni, 1998., Gl: Terrence Malick, Gl: Sean Penn, Adrien Brody, James Caviezel
Film o bitci za Guadalcanal izišao je iste godine kad i "Spašavanje vojnika Ryana", ali je mnogo bolji od njega.
22. Patton, am. ratni, 1970., R: Franklin J. Schaffner, Gl: George C. Scott, Karl Malden
Film u cijelosti počiva na Scottovim moćnim glumačkim plećima: on je savršeno uvjerljiv u ulozi zloglasnoga američkoga generala u njegovu oklopnom pohodu kroz Drugi svjetski rat.
23. Sedam samuraja - Shinchinin no samurai, jap. akc.-drama, 1954., R: Akira Kurosawa, Gl: Takashi Shimura, Toshiro Mifune
Prebogata Kurosawina priča u kojoj se na pozornici feudalnog Japana zbivaju dramatične osobne priče i spektakularna akcija.
24. U zmajevu gnijezdu - Enter the Dragon, hongk.-am. akc., 1973., R: Robert Clouse, Gl: Bruce Lee, John Saxon, Kien Shih
Majstor borilačkih vještina Bruce Lee u visokoj američkoj produkciji i glasovita scene okršaja u sobi sa zrcalima: kamen-temeljac odgoja hrvatske generacije X.
25. The Matrix, am. SF, 1999., R: Andy i Larry Wachowski, Gl: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Ann Moss
Suludi pastiche japanskih anima, citiranja Baudrillarda i poteza iz kung-fu filmova sedamdesetih ostaje jedna od najboljih vizija budućnosti i najdinamičnijih SF filmova 20. stoljeća.

DRAMA
1. 21 gram - 21 Grams, am. drama, 2003., R: Alejandro Gonzales Inarritu, Gl: Sean Penn, Benicio del Toro, Naomi Watts
Šokantan “crnjak” Meksikanca Inarritua: kroz tri priče koje povezuje teška nesreća; kroz ubojstvo, patnju, ljubav prikazan je ljudski život.
2. Mulholland Dr., am. drama, 2001., R: David Lynch, Gl: Naomi Watts, Laura Harring
Trebao je to biti pilot tv-serije koja je propala, a Lynch je taj pilot nadosnimio i pretvorio u film o dvjema djevojkama koje su fascinirane jedna drugom i u kojem ništa nije onako kakvim se čini.
3. Izgubljeni u prijevodu - Lost in Translation, am. drama, 2003., R: Sofia Coppola, Gl: Bill Murray, Scarlett Johanson
Dvoje emotivno izgubljenih osoba u Tokiju, oboje razočarani brakom, ali svjesni da je razlika u godinama tolika da se ne mogu spojiti. Nešto najemotivnije što možete vidjeti na filmu.
4. Put u svemir - The Right Stuff, am. drama, 1983., R: Philip Kaufman, Gl: Sam Shepard, Scott Glenn
Epska drama o vremenima hladnog rata kada su se Rusi i Amerikanci natjecali tko će prije osvojiti svemir i o test-pilotima čiji je svaki let mogao biti smrtonosan. Uzbuđenje, pustolovina, komentar društvenih događaja iz tog vremena, sve je to Kaufman uspio ugurati u nešto više od tri sata filma.
5. Let iznad kukavičjeg gnijezda - One Flew Over The Cuckoo's Nest, am. drama, 1975., R: Milos Forman, Gl: Jack Nicholson, Louse Fletcher
Fenomenalna kritika društva kroz prikaz ludnice u kojoj su luđaci normalni a svi oko njih bolesnici. Spektakularna uloga Jacka Nicholsona i pet osvojenih Oscara.
6. Apokalipsa danas - Apocalypse Now, am. drama, 1979., R: Francis Ford Coppola, Gl: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Sve ratno ludilo u Vijetnamu prikazano je u ovom filmu u kojem Sheen kao vojnik u posebnoj misiji traži narednika Kurtza (Brando) koji je poludio i nestao. Ne samo odlična ratna drama nego jednako dobra psihološka studija rata.
7. Taksist - Taxi Driver, am. drama, 1976., R: Martin Scorsese, Gl: Robert de Niro, Jodie Foster
I dalje najbolji film Martina Scorsesea o traumatiziranom vijetnamskom heroju Travisu Bickleu, koji na kraju slučajno postaje heroj. Are you talkin’ to me - samo je jedan od legendarnih citata iz filma.
8. Božji grad - Cidade De Deus, brazilska drama, 2002., R: Fernando Meirelles, Gl: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino
Teško odrastanje na periferiji Rio de Janeira nikada nije bilo tako iskreno i brutalno opisano kao u ovom filmu koji je temeljen na istinitim događajima.
9. Oštrica noža - Sling Blade, am. drama, 1996., R: Billy Bob Thornton, Gl: Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam
Karl Childers je kao klinac ubio majku i njezina ljubavnika i nakon izlaska iz umobolnice treba započeti novi život. Mentalno retardiran, uopće se ne snalazi, što je Thornton fascinantno režirao i odglumio.
10. Rekvijem za snove - Requiem For a Dream, am. drama 2000., R: Darren Aronofsky, Gl: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly
Četiri ljudske sudbine zbog ovisnosti o drogi dodiruju dno, a zatim počinju kopati još dublje: jako, jako ružan i neugodan kraj.
11. Magnolia, am. drama, 1999., R: Paul Thomas Anderson, Gl: Tom Cruise, Phillip Seymoure Hoffman
Tijekom jednog dana u Los Angelesu nekoliko osoba proživljava različite dobre ili loše trenutke svojeg života, prikazano u stilu Altmanovih “Kratkih priča”. Životna uloga Toma Cruisea, koji glumom u ovom filmu dokazuje da nije samo glumac za akcijske filmove
12. Chungking express - Chong qing sen lin, hongk. drama, 1994., R: Wong Kar Wai, Gl: Tony Leung Chiu Wai, Takeshi Kanehiro, Faye Wong
Dvije melankolične ljubavne priče dvojice otuđenih urbanih policajaca čine jedan od najboljih filmova ikad izišlih iz Hong Konga, zbog kojeg su njegova autora proglašavali novim Godardom.
13. Bilo jednom u Americi - Once Upon a Time in America, am. drama, 1984., R: Sergio Leone, Gl: Robert de Niro, James Woods
Posljednji film Sergija Leonea četverosatna je epska saga o četvorici gangstera u New Yorku, od njihova djetinjstva, vrhunaca slave u razdoblju prohibicije do susreta u kasnim godinama
14. Glengarry Glenn Ross, R: James Foley, 1992. Gl: Jack Lemmon, Al Pacino, Ed Harris, Alan Arkin, Kevin Spacey, Alec Baldwin
Pravi glumački film: dva-tri interijera, šest zvijezda i dijalozi izgovoreni kao da su ispaljeni iz strojnice.
15. Razjareni bik - Raging Bull, am. drama, 1980., R: Martin Scorsese, Gl: Robert de Niro, Cathy Moriarty
U osamdesetima je ovaj film smatran najboljim filmom svih vremena. Iako malčice precijenjena, priča o životu boksača Jacka La Motte za koju se de Niro udebljao 30 kg doista je briljantna. Naravno, to je najbolji boksački film svih vremena.
16. Ledena oluja - The Ice Storm, am. drama, 1997., R: Ang Lee, Gl: Kevin Kline, Joan Allen, Sigourney Weaver
Skica života otuđenih imućnih Amerikanaca s fascinantnom glumačkom postavom: djecu glume sasvim mladi Elijah Wood, Tobey Maguire i Christina Ricci.
17. Zločini i prekršaji - Crimes and Misdemeanors, am. drama, 1989., R: Woody Allen, Gl: Woody Allen, Martin Landau
Ono što je za publiku ironija, za Allena je realnost, što prikazuje kroz ovu priču u kojoj liječnik razmišlja o umorstvu supruge jer je našao novu ljubav koja ga ucjenjuje.
18. Mistična rijeka - Mystic River, am. krim. drama, 2003., R: Clint Eastwood, Gl: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon
Unutar istrage o ubojstvu skrivena je izrazito emocionalna drama: Eastwood zna kako iščupati srce gledatelju i stisnuti ga tako da zaboli.
19. Buntovnik bez razloga - Rebel Without a Cause, am. drama, 1955., R: Nicholas Ray, Gl: James Dean, Natalie Wood
James Dean bio je instant-zvijezda ali s razlogom, ne poput ovih današnjih, što se vidi u ovom filmu u kojem glumi mladića u potrazi za boljim životom, i to kao da ima trideset a ne tri godine glumačkog iskustva.
20. Ubiti pticu rugalicu - To Kill a Mockingbird, am. drama, 1962., R: Robert Mulligan, Gl: Gregory Peck, Mary Badham
Ekranizacija romana Harper Lee dojmljiva je studija rasnih odnosa na američkom Jugu uz izvanredan glumački angažman Gregoryja Pecka.
21. Casablanca, am. drama, 1942., R: Michael Curtiz, Gl: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
Iako je kemija između Bogarta i Lauren Bacall bila fenomenalna, nikada nije bila tako vruća kao između njega i Ingrid Bergman u ovoj ljubavnoj priči iz Drugog svjetskog rata.
22. TV mreža - The Network, am. drama, 1974. R: Sidney Lumet, Gl. Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch
Analiza cinizma američkih medija snimljena prema jednom od najboljih scenarija ikad napisanih. Trenutak u kojem televizijski voditelj Howard Beale, kojeg glumi Peter Finch, puca pred kamerama i viče "I'm as mad as hell, and I'm not going to take this anymore!", jedan je od najdojmljivijih u povijesti filma.
23. Fitzcarraldo, per.-njem. drama, 1982., R: Werner Herzog, Gl: Klaus Kinski, Claudia Cardinale
Fitzcarraldova opsesija da sagradi opernu kuću i dovede Carusa u srce peruanske prašume neznatna je prema opsesiji koja je tjerala Herzoga pri snimanju ovog filma.
24. Picnic at Hanging Rock, austr. drama, 1975., R: Peter Weir, Gl: Rachel Roberts, Vivean Gray
U pripovijesti o skupini djevojaka iz internata nestalih na Valentinovo godine 1900. najviše je ispričano kroz neizrečeno.
25. Babetina gozba - Babettes Gæstebud, danska drama, 1987. R: Gabriel Alex, Gl: Stephane Audran
Atmosferična kostimirana drama o ženi izbjegloj iz Pariza u domu pripadnica danske kršćanske sekte razotkriva tužne živote protagonista i kulminira rijetko viđenom filmskom gozbom.

ANKETA
Ivo Škrabalo, publicist i dramaturg
Hrvatski filmovi (abecednim redom):

Breza, R: Ante Babaja, 1967.
Babajina (i Pinterova) majstorski ostvarena filmska "dodana vrijednost" na hlebinsku slikarsku naivu i Kolarovu poetiku sugestivno razotkriva osebujan svijet svakodnevne emotivne ogrubjelosti kao imanentnog pravila života i mentaliteta seoske sredine. Sjajan filmski početak Fabijana Šovagovića.
Kako je počeo rat na mome otoku, R: Vinko Brešan, 1996.
Ratna groteska sina i oca Brešana, ironična ali i autoironična, vrlo je
duhovit ali ne manje autentičan prikaz raspoloženja i odnosa snaga u
početnim lokalnim sukobima koji su izrasli u naš rat za neovisnost. Duhom mediteranski ali istodobno i srednjoeuropski film kojemu se treba vraćati.
Rondo, R: Zvonimir Berković, 1966.
Rafinirana filmska umjetnina nastala prema načelu glazbene forme ronda u kojoj nas Berković suočava s uzbudljivim opasnostima rutine u životu i u ljubavi. Estetski i filozofski užitak za razbijanje monotonije nedjeljnog
poslijepodneva.
Tko pjeva zlo ne misli, R: Krešo Golik, 1970.
Treba li davati obrazloženje za najgledanije Golikovo remek-djelo,
raspjevanu vivisekciju purgerskog mentaliteta, apsolutni favorit nekoliko
naraštaja hrvatskih gledatelja? Naš "film za sva vremena".

Strani filmovi (abecednim redom):

Amarcord, R: Federico Fellini, 1974.
Ovaj Fellinijev film za nekog filmologa možda nije njegov najbolji, ali meni je svakako najdraži uradak velemajstora koji nam pruža ljekovit melem osobne nostalgije što djeluje i na one koji nisu nikada ni čuli za Rimini u doba ranoga fašizma. Mediteranska radost življenja i u sumornim okolnostima.
Ko to tamo peva, R: Slobodan Šijan, 1980.
Debitantski film Slobodana Šijana smatram najboljim srpskim filmom kojemu se više puta vraćam i uvijek u njemu nalazim lucidno uočene autentične crte grubog mentaliteta koji je autentično srbijanski, ali se prepoznaje i u nekim okolnim sredinama "zapadnog Balkana". Vrlo zabavna i vrlo crna komedija koja sugestivno oživljava mučno ozračje uoči početka svjetskoga rata na našim prostorima.
Neki to vole vruće - Some Like it Hot, R: Billy Wilder, 1959.
Billy Wilder je napravio više izvrsnih filmova, ali ovo je možda najbolja
filmska komedija ikada snimljena. Moglo bi se čak reći da je savršena, ali
nitko nije savršen, zar ne?
Ničija zemlja, R: Danis Tanović, 2001.
Oscarom više nego zasluženo nagrađen, Denis Tanović stilski odmjereno pruža vjerodostojan i izrazito ciničan prikaz opće bosanske i jedne pojedinačne tragedije u ključu duhovite crne komedije od koje, uz obilje smijeha, čovjeka pomalo podilaze trnci. Film koji se tiče svih nas na ovim
prostorima, a i međunarodni tutori su dobili svoje...
Ninočka, R: Ernst Lubistch, 1939.
Možda je u vrijeme premijere burleskna romantična komedija Ernsta Lubitscha bila shvaćena samo kao rutinska efemerna satira na komunizam, ali za one koji nose u memoriji, svojoj ili svojih predaka, iskustvo života u
totalitarizmu, film je trajne vrijednosti. Treba se od vremena do vremena
prepustiti užitku zarazno duhovite i ubojite satire na rigidni ideološki
sistem u kombinaciji s vrhunskom umjetnošću transformacije iz ledene
komesarke u toplu zaljubljenu ženu najbolje svjetske glumice svih vremena, Grete Garbo.
Miran čovjek - The Quiet Man, R: John Ford, 1952.
Iz bogata i superiornog opusa Johna Forda posebno se izdvaja ova rapsodična apoteoza irskoga zavičaja i mentaliteta, izražena kroz nezaboravne likove što su ih utjelovili superiorni glumci John Wayne, Maureen O'Hara, Victor McLaglen, Barry Fitzgerald i drugi. Na specifičnoj zelenoj pozadini irskoga krajolika sukobljuju se snažne ličnosti ukorijenjene u svojim patrijarhalnim tradicijama, a zaplet se majstorski razvija uz obilje humora i prevladavanje pozitivnih emocija koje afirmiraju slobodu i toleranciju. Film koji odgovara na pitanje zašto volimo Irsku.
Selo moje malo - Vesničko ma strediskova, R: Jiri Menzel, 1985.
Teško je iz obilja vrsnih i izvrsnih čeških komedija odabrati onu koja mora biti uvijek pri ruci, pa je moj izbor osobno motiviran: prije dvadeset
godina bio sam taj koji je odabrao ovaj Menzelov film za uvoz, prije nego što je dobio nominaciju za Oscara, i usput smislio i hrvatski naslov, različit od doslovnoga prijevoda - I selo ima svoj centar. Jedno od najuspjelijih djela u žanru čeških komedija, u kojemu specifični češki humor izbija iz naoko nevažnih životnih situacija dvojice smiješnih junaka u kontrastu ruralnog i urbanog života u socijalizmu.

Sanja Vejnović, glumica
1. Gradjanin Kane - Citizen Kane, R: Orson Welles, 1941.
Remek-djelo o kojem je sve rečeno. Izvrsno ispričana priča, režija, kamera, svjetlo i, naravno, gluma. Genijalni Welles!
2.Veliki diktator - The Great Dictator, R: Charlie Chaplin, 1940.
Hrabri, pametni, duhoviti film, pogotovo za vrijeme u kojem je nastao. Najbolji komičar svih vremena, Charile Chaplin, bravurozno glumi i režira.
3. Neki to vole vruće - Some Like it Hot, R: Billy Wilder, 1959.
Najbolja screwball komedija svih vremena. Izvrsni Jack Lemmon, Tony Curtis i Marilyn Monroe, odlična komičarka nedovoljno cijenjena za života.
4. Sofijin izbor - Sophie’s Choice, R: Alan J. Pakula, 1982.
Meni najdraža glumica Meryl Streep odigrala je jednu od najboljih uloga koje sam vidjela na filmu. Sve ostalo je odlično: scenarij, režija... Svaki put kad ga gledam, dobro se isplačem.
5. Apokalipsa danas - Apocalypse Now, R: Franics Ford Coppola, 1979.
Najbolji ratni film, odlična psihološka studija i dobri glumci. Martin Sheen nikada poslije nije bio tako dobar kao u ovom filmu.
6. Lomeći valove - Breaking the Waves, R: Lars von Trier, 1996.
Kad govori o svojoj režiji, Trier voli reći da manipulira s glumcima kao i s gledateljima. Moram mu priznati da je u tome dobar. Taj me je film pogodio poput groma i ponajviše zahvaljujući odličnoj glumici Emily Watson.
7. U vrtlogu zivota - American Beauty, R: Sam Mendes, 1999.
Pametan, moderan film o problemima današnjice, raspad obitelji, nerazumijevanje, frustracije, kriza srednjih godina... A sve su to savršeno dočarali izvrsni glumci Kevin Spacey i Annette Bening.

8. Žene na rubu živčanog sloma - Muheres al borde de un ataque nervios, R: Pedro Amodovar, 1988.
Blago svim glumicama koje su snimle s Almodovarom. Sve su izvrsne, seksi i duhovite.
9. Mostovi okruga Madison - The Bridges of Madison County, R: Clint Eastwood, 1995.
Prvo sam pročitala knjigu, a potom gledala film. Iako mi se uglavnom film uvijek manje sviđa od knjige, s ovim mi se filmom dogodio obrat. Dakle, dobra adaptacija, režija i moji ljubimci, par za sjećanje: Eastwood - Streep. Što još reći, suze su tekle...
10. Volim te do smrti - I Love You to Death, R: Lawrence Kasdan, 1990.
I za kraj film koji me uvijek oraspoloži kad sam loše volje. I tu suze teku, ali od smijeha. Briljantni Kevin Kline,William Hurt, River Phoenix...

Dean Šoša, Nacionalov DVD kritičar
1. Chaplin kolekcija, R: Charlie Chaplin
"Mališan", "Zlatna groznica", "Moderna vremena", "Svjetla velegrada", "Veliki diktator", "Gospodin Verdoux" i druga Chaplinova remek-djela, opremljena vrhunskim dodatnim prilozima i bogatim arhivskim materijalom, vrhunac su dosadašnje svjetske i hrvatske DVD ponude. Vrlo važno izdanje i zbog "Parižanke", jedne od najboljih melodrama u filmskoj povijesti, koja u Hrvatskoj dugo godina nije prikazana.

2. Tragači - The Searchers, R: John Ford, 1956.
DVD izdanje "Tragača" daleko je od antologijskog, ali nijedna lista najboljih filmova ili DVD-a ne može biti potpuna bez ove Fordove klasične tragedije, zamaskirane u genijalni vestern. "Tragači" su najbolji film najboljeg redatelja u povijesti filma, s veličanstvenom ulogom podcijenjene glumčine Johna Waynea. Warner nam i dalje duguje pravo DVD izdanje "Tragača", no oni bi i na VHS-u bili zanimljiviji od 99 posto DVD-a.
3. Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea - The Man Who Shot Liberty Valance, R: John Ford, 1962.
Sve rečeno za "Tragače" vrijedi i za drugi najbolji Fordov film, "Čovjeka koji je ubio Liberty Valancea". Još jedno mršavo izdanje još jedne Fordove klasične vestern tragedije.
4. Rio Bravo, R: Howard Hawks, 1959.
Ocjena "Tragača" i "Čovjeka koji je ubio Liberty Valancea" vrijedi i za "Rio Bravo", jedino je u redateljskom stolcu umjesto Johna Forda sjedio Howard Hawks, drugi od dvojice ključnih američkih umjetnika dvadesetog stoljeća. Još jedan Warnerov izostanak dodatnih priloga za koji će se morati naknadno iskupiti.
5. Bogart kolekcija
Bogartova kolekcija ne može se pohvaliti raskošnim dodatnim prilozima, no sadrži tri remek-djela: "Blago Sierra Madre", "Visoku Sierru" i "Imati i nemati", te dva odlična filma "Tamni prolaz" i "Vozili su noću". Dodamo li "samostalno" izdane "Casablancu", "Veliki san" i "Malteškog sokola" te u sklopu gangsterske kolekcije objavljene "Burne dvadesete", može se reći da je Bogey glumački kralj hrvatskih DVD izdanja.
6. Bambi, R: David Hand, 1942.
Najbolji dječji film može se pohvaliti vrhunskim DVD izdanjem u kojem ćete o Bambiju doznati apsolutno sve. Izdanja Disneyjevih filmova u pravilu su raskošna, no tjeskobni crtić u kojem u najpotresnijem prizoru u povijesti kinematografije zli lovci ustrijele Bambijevu majku, ipak je neviđeno remek-djelo.
7. Bulevar sumraka - Sunset Blvd., R: Billy Wilder, 1950.
Genijalni film Billyja Wildera upakiran je u vrlo dobro DVD izdanje koje otkriva kako je nevjerojatni narativni okvir filma - monolog mrtvaca u bazenu - zapravo trebao biti još luđi. William Holden trebao je svoju mrtvačku priču pričati u mrtvačnici plahtom pokrivenim mrtvacima, no takav se početak autorima učinio pretjerano smiješnim.
8. Bilo jednom na Divljem zapadu - C’era una volta il West, R: Sergio Leone,1968.
Među DVD-ima koje morate imati su svi Leoneovi filmovi, no "Bilo jednom na Divljem zapadu" njegov je ipak najbolji vestern, a dodatni su prilozi fantastični. Među audiokomentatorima su i dvojica zaboravljenih novohollywoodskih velikana, John Milius i John Carpenter.
9. Zameo ih vjetar - Gone With the Wind, R: Victor Fleming, 1939.
"Zameo ih vjetar" ne svrstava se među najbolja ostvarenja svoje epohe, no teško se sjetiti djelca uz koje vrijeme prolazi toliko brzo i snažnijih likova od Rhetta i Scarlet. Dijelom zahvaljujući i odličnom, četverostrukom DVD izdanju, krcatom raskošnim dodatnim prilozima.
10. Riba zvana Vanda - A Fish Called Wanda, R: Charles Chricton, 1988.
Među deset filmova mora biti i neka komedija. DVD izdanje "Ribe zvane Vanda" upravo je fantastično zabavno, ali film je još zabavniji, možda i najbolja komedija snimljena 80-ih.

Dalibor Matanić, redatelj
1. Ceremonija - Festen, R: Thomas Winterberg, 1998.
Prvi u nizu dogminih filmova savršen je filmski primjer
razotkrivanja licemjerstva, skrivenog u terminima tradicionalizam i konzervativnost obitelji. Vrlo poučan za naše krajeve gdje se sve češće zazivaju isti termini.
2. Paklena naranča - Clockwork Orange, R: Stanley Kubrick, 1971.
U današnje korporativno doba lijepo se prepustiti Kubrickovoj analizi anarhije. U svakom od nas čuči panker, pitanje je samo hoće li ikad zbilja i zaživjeti...
3. Magnolija - Magnolia, R: Paul Thomas Anderson, 1999.
Nevjerojatno je kako je jedan Amerikanac održao filmsku lekciju Europljanima u analizi ljudske samoće i kajanja. Vjerojatno jedan od najbolje režiranih filmova u posljednjih podosta godina.
4. Dogville, R: Lars von Trier, 2003.
Jedan od ponajvećih autorskih imena današnjice ovim filmom prekinuo je dvojbu je li humanist ili pozer. Na sreću, vaga je prevagnula na ono prvo...
5. Apartman - The Apartment, R: Billy Wilder, 1960.
...Jer je filmska komedija najteži filmski žanr. Jer je postojao majstor iste kojemu su se bez pogovora klanjali svi sineasti diljem svijeta. Ovaj film dokazuje Wilderovu bravuroznost.
6. Taksist - Taxi Driver, R: Martin Scorsese, 1976.
Možda najljepša filmska studija alijenacije. Travis Bickle (DeNiro) i New York dva su nezaboravna lika ovog remek-djela.
Nevjerojatno koliko su se stvari malo promijenile tridesetak godina poslije...
7. Čovjek kojeg nije bilo - The Man Who Wasn’t There, R: Joel i Ethan Coen, 2001.
Na neki način mogao sam staviti bilo koji od naslova što su ga radili braća Coen. I "Fargo" i "Krvavo Jednostavno" i "Barton Fink" i "Millerovo raskršće" i "Big Lebowski" zaslužuju dva sata ispred ekrana, gdje ćete se prepustiti dvojici autora koji nikad nisu zapostavili ljepotu i veselje filmskog stvaranja. Oni su razlog zašto se u kinu ili kod kuće osjećate kao da ste na trenutak pobjegli daleko od svakodnevnice.
8. Plavi baršun - Blue Velvet, R: David Lynch, 1986.
Ne bi bilo fer ne spomenuti vjerojatno najomiljenijeg redatelja među redateljima, i šire. Čovjek koji nikad nije odstupio od svojeg svijeta kojeg svi obožavaju, a malo tko ga zapravo zna objasniti, ali svi se trude... Mislim da je zbog takvih autora filmska umjetnost očuvala integritet tzv. autorova izbora. Puno babica, kilavo dijete apsolutno vrijedi za
Hollywood. Jednostavno ne cijenim tzv. zanatlije jer David Lynch je dokazao da ono najljepše u filmu ne piše u udžbenicima i ne predaje se u filmskim školama.
9. Izgubljeni u prijevodu - Lost in Translation, R: Sofia Coppola, 2003.
...Jer ponekad pomislimo da smo u današnje doba otupili sve emocije, osjećaje i da većina filmova funkcionira po principu copy/paste gore spomenutih. I onda se pojavi kći redateljskog genija i osjetite svaku sekundu koju prikazuje. I onda vas rasturi. I dok hodate hladnim ulicama ne možete vjerovati da je film nastao u našim danima... I jedva čekate kad ćete ga ponovno pogledati...
10. Loš okus - Bad Taste, R: Peter Jackson, 1987.
Zašto? Zato što je ovo pravi Peter Jackson. Zato što je ovo njegova izvorna snaga kojom je zadivio filmaše diljem svijeta, a ne "Gospodar prstenova". Jednog će se dana vratiti kući, nekako se svi nadamo da će se vratiti kući...

Damir Radić, Nacionalov filmski kritičar
1. 2001: Odiseja u svemiru - 2001: A Space Odyssey, R: Stanley Kubrick, 1968.
Veličanstvena poema o kozmičkim proporcijama čovjekove potrage za nespoznatljivim smislom, monumentalna meditativno-metafizička slika iracionalne čežnje za nedosezivim beskrajem.


2. Blaženo tvoj - Sud sanaeha, R: Apichatpong Weerasethakul, 2002.
Metafizika koja raste iz blagog pomaknuća nedogađajne svakodnevice, u okrilju nesputanog zelenila prirode, bijelih stijena i čistoće rijeke. I jedna ljubav usred svega toga.
3. Kum i Kum 2 - The Godfather; The Godfather, Part II, R: Francis Ford Coppola, 1972., 1974.
Briljantno elaborirana mafijaška saga zadivljujuća je priča o plemenitom individualistu autodestruktivno samoprepuštenom tamnim predjelima bića; o volji za moći što završava u ultimativnom beznađu.
4. Živjeti svoj život - Vivre sa vie, R: Jean-Luc Godard, 1962.
Implicitni esejizam o teoriji i povijesti filma stopljen s ostranjenom melankoličnom pričom o nježnoj prostitutki čista srca, najljepši je film francusko-švicarskog genija.
5. Staro i novo - Staroe i novoe, R: Sergej M. Ezejnštejn, Grigorij V. Aleksandrov, 1929.
Zadnji nijemi Ejzenštejnov film ingenioznom razigranošću povezuje kolektivističku propagandu i adoraciju individualnih napora srčane seljanke, nudeći u završnici i rodnu travestiju. Briljantno.
6. Pucanj nije brisan - Blow Out, R: Brian De Palma, 1981.
Postmodernistički "nastavak" Antonionijeva "Blow upa", stopljen s Coppolinim "Prisluškivanjem", krasna je priča o prijateljstvu koje prerasta u ljubav, u trileru koji zadobiva odlike najpotresnije tragedije.
7. Oldboy, R: Chan-wook Park, 2003.

Najfascinantniji film o osveti ikad snimljen, oslonjen na mit o Edipu, zapravo je studija o istini i slobodi posredovana pričom o dvostrukoj incestuoznoj ljubavi. Neponovljivo.
8. Alice u gradovima - Alice in den Städten, R: Wim Wenders, 1973.
Divan film o oplemenjujućoj moći ljubavi koju djevojčica Alice platonski daruje otuđenom mladom muškarcu dok zajedno putuju kroz gradove, pobuđujući u njemu čuđenje i spoznaju.
9. Izgubljena cesta - Lost Highway, R: David Lynch, 1997.
Neuhvatljivo zakučasta naracija i neopisivo fascinantan stil u službi kreiranja idiosinkretskog svijeta koji svjedoči o nebrojenim razinama bića, kraljevsko je ostvarenje Davida Lyncha.
10. Stablo za klompe - L'arbero degli zoccoli, R: Ermano Olmi, 1978.
Film rijetko viđene duhovnosti, tako plemenit, tako skroman, najljepša posveta najljepšim slojevima ljudske duše. I najveći imanentno kršćanski film ikad.

Darko Lukić, docent ADU
1. Amelie - Le Fabuleux destin d’Amelie Poulain, R: Jean - Pierre Jeunet 2001.
2. Spaljeni novac - Plata quemada, R: Marcelo Pineyro 2000.
Fascinantno je kako i ekstremna okrutnost može biti poetična.
3. Čovjek bez prošlosti - Mies vailla menneisyyttä, R: Aki Kaurismaki 2002.
4. Hamam R: Ferzan Oztepek 1997.
Fantastičan film o susretu (ili sukobu) kultura i civilizacija.
5. Dogville, R: Lars von Trier, 2003.
Fascinatna priča o ljudskoj naravi.
6. Hodati po vodi - Walk on Water, R: Eytan Fox, 2004.
Najhumanija priča o toleranciji i opraštanju nakon Isusovih rečenica o istoj temi, koja se izravno referira na Isusovo hodanje po vodi u kontekstu vrlo suvremene društveno-političke priče izraelsko-palestinskog sukoba, traume holokausta i homofobije, dakle svake ekstremne netolerancije.
7. Život je lijep - La vita e bella, R: Roberto Benigni, 1997.
...Jer volim humor u tretiranju najstrašnijih povijesnih i intimnih ljudskih tema.
8. Voli me, ne voli me - À la folie... pas du tout, R: Laetitia Colombani, 2002.
Najduhovitija priča o ljubavi koju sam vidio na filmu.
9. Trči, Lola, trči - Lola rennt, R: Tom Tukwer, 1998.
10. Usamljenice - Solas, R: Benito Zambrano, 1999.
Nikad se u životu nisam tako isplakao u kinu kao na toj premijeri u Madridu, u festivalskoj atmosferi smokinga i toaleta gušio sam se od plača. Najjednostavniji mogući niskobudžetni debitantski film mladog španjolskog redatelja Benita Zambrana o dvjema usamljenim ženama, nakon kojega je navodno Almodovar duhovito rekao da je
napokon, hvala Bogu, prestao biti najbolji španjolski redatelj

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika