Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Crkva uslišala Sanadera

Ivo PukanićIvo PukanićKao što je iskoristio Austriju da mu pomogne da se provuče kroz mala vrata kako bi počeo pregovore s Europskom unijom, Ivo Sanader tako je iskoristio i Crkvu da mu pomogne prevladati opasnost od većih prosvjeda zbog uhićenja Ante Gotovine. U oba je navrata nepogrešivom preciznošću izabrao saveznike koji su mu pomogli da savlada na prvi pogled nesavladivu prepreku. Schüssela je uspio kupiti raznim obećanjima - od povrata imovine Austrijancima do prodaje aerodroma i hrvatskog zračnog prostora aerodromu i oblasnoj kontroli leta u Beču. Pitanje je čime je Sanader kupio Crkvu, i to njezina najglasnijeg predstavnika, nadbiskupa Marina Barišića, neformalnog duhovnog vođu hrvatske desnice, iznimno pronicljiva i pametna čovjeka. Sanader je znao da bez potpore Crkve ni jedan od skupova koji su najavljivani kao napad na Vladu nije imao šanse da uspije. Na prvi pogled činilo se da je Sanader ad hoc organizirao sastanak s Barišićem, odmah nakon Gotovinina uhićenja, no kada se pogleda niz događaja koji su uslijedili, vidi se da je kupnja Crkve počela mjesec dana prije.

Treba se samo prisjetiti benevolentnosti Vlade kod zahtjeva Crkve da se ukine rad nedjeljom, a po mogućnosti i subotom. Odjednom je Sanader postao darežljiv pa je Crkvi dao i 25 posto vrijednosti Croatia osiguranja, u vrijednosti 65 milijuna eura... Dakle, prije mjesec dana kada je vidio da pregovori između Gotovinina odvjetničkog tima i Haaškoga suda ne teku u dobrom smjeru i da će sve ipak završiti uhićenjem, počeo je intenzivne pripreme za najgoru soluciju, u kojoj mu je Crkva trebala biti strateški saveznik. Prvo je napravio uvod i obradio "mekši" dio Crkve na čelu s Bozanićem. U posljednjoj fazi prebacio se na tvrdu liniju koju nije baš lako smutiti zveckajući novcem. U razgovoru s Barišićem zasvirao je na žicu koja nadbiskupu najviše tonski odgovara - domoljublje i pomoć Anti Gotovini. Objasnio mu je kako svaki skup može strašno štetiti pokušajima Vlade da se namoli Haag da nakon nekoliko mjeseci puste Gotovinu da čeka suđenje na slobodi. Iako za to postoje minimalne šanse zbog njegova četverogodišnjeg bijega, Vlada će sigurno zatražiti njegovo puštanje na slobodu i ponuditi za to sva moguća jamstva. Pri tom je važno da Gotovina, nakon što se pripremi s odvjetnicima, što prije da iskaz Sudu, a ne da se to zavlači nekoliko mjeseci. Gledajući danas njegovu poziciju i optužnicu, gotovo je sigurno da bi on bio pušten da se brani sa slobode da je dobrovoljno pristupio Sudu. Takav rasplet događaja priželjkivao je i Haaški sud pa su zato podupirali nastojanja Bajića, Mesića i Sanadera da se postigne dogovor o Gotovininu dobrovljnom odlasku u Haag. Time bi bio poslan jasan signal Karađiću i Mladiću da se bijeg ne isplati.

Kada bi u Hrvatskoj izbili nemiri i ozbiljne prijetnje vlasti zbog Gotovinina uhićenja, u potpunosti bi se izgubila mogućnost njegova puštanja na slobodu. A za to bi onda Crkva, da je stala iza onih koji su htjeli izazvati nerede i tako načeti Vladu, bila suodgovorna za onemogućavanje puštanja Gotovine na slobodu. Kao promućuran čovjek, Barišić je brzo shvatio da ga je Sanader na lijep način doveo u mat poziciju iz koje se ne može izvući, osim da zaigra onako kako premijer želi. Kada je Sanader zauzdao Crkvu, riješio si je sve probleme. Naime, bilo je potpuno jasno da organizatori skupa u Splitu nemaju ni kredibiliteta, ni snage da naprave išta značajnije bez direktne ili indirektne potpore Barišića, odnosno Crkve. Sanader je dobro procijenio da razvoj cijele situacije ovisi o uspjehu tog skupa. Da se na njemu skupilo sto tisuća ratobornih, gnjevnih ljudi, nahuškanih protiv Vlade i Sanadera do krajnjih granica, taj se požar mogao strašnom brzinom razbuktati po cijeloj Dalmaciji, a nakon toga i cijeloj zemlji. No kako je on mirno riješen, inicijalni metak pobune je ispucan i Ivić Pašalić je opet ostao praznih ruku. Sanader je njega i njegovu bratiju izigrao na terenu, gdje su mislili da sigurno dobivaju - na Anti Gotovini kojeg su upravo oni, a dok je bio u opoziciji i Sanader, eksploatirali kao oružje protiv vlasti.

Sada kada je u pritvoru Sanader će sigurno učiniti sve da mu se pomogne. Objektivno gledajući, to do sada nije mogao jer bi bio optužen za antihaaško djelovanje, što bi imalo nesagledive posljedice za zemlju i njega osobno. Stoga je njegova odluka da se Anti Gotovini pruži sva pomoć, od logističke do materijalne, očekivana i jedina logična. Isto je tako ispravna odluka o završetku "Akcijskog plana", jer je dosta histerije i proganjanja nevinih ljudi, a sve da se zadovolji međunarodna zajednica, odnosno Velika Britanija. Gotovina je u Haagu i treba učiniti sve da mu se pomogne, a ne se baviti proganjanjem vještica. Pri tome Sanader ne smije zaboraviti na Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su također hrvatski generali. Neka pita odgovorne u svojoj vladi ili resornom Ministarstvu kada su ih posljednji put nazvali i upitali treba li im nešto. Budu li se tako ponijeli i prema Gotovini, to će biti Sanaderova sramota. A uz malo pažnje, mogao bi to biti njegov trijumf.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika