Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Nacionalova redakcija

BIVŠA PREMIJERKA

Margaret Thatcher sjeća se samo rata

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher završila je nedavno na jedan dan u bolnici kad joj je pozlilo kod frizera. Iako je već sljedećeg dana puštena kući, taj je događaj skrenuo pozornost na zdravlje 80-godišnje bivše premijerke koja je vladala Velikom Britanijom od 1979. do 1990. Njena kći, 52-godišnja Carol Thatcher, otkrila je javnosti da joj je majka vrlo krhka zdravlja, te da je počela zaboravljati recentne događaje, da teško pamti ono što se događa oko nje, ali da se bolje sjeća davnih događaja, na primjer onih iz Drugog svjetskog rata. Carol Thatcher tvrdi da se mentalno stanje njene majke počelo ubrzano pogoršavati nakon što joj je 2003. umro suprug Dennis, te zbog briga koje je imala zbog umiješanosti njenog sina Marka Thatchera u južnoafričku aferu s oružjem, zbog čega je mogao završiti u zatvoru.
Carol Thatcher tvrdi da se sve češće događa da joj majka ne zna završiti rečenicu, jer se ne sjeća što je rekla na početku, da je prestala čitati, jer se vrlo često već nakon nekoliko minuta ne može sjetiti što čita. Carol Thatcher ovih je dana sudjelovala u popularnom britanskom reality-showu koji je sniman u Australiji, te u njemu pobijedila. No njena majka nema pojma o tome, jer više ne gleda televiziju.
No Margaret Thatcher savršeno se sjeća davnih događaja. Netko od ukućana pred njom je nedavno spomenuo kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata hrana bila racionirana, a na tu konstataciju ona je živnula, te je počela detaljno citirati recepte raznih jela, koje su u njenoj obitelji spremali u vrijeme Drugog svjetskog rata od spama, vrste ondašnjeg jeftinog mesnog doručka, što ga je dijelila američka vojska.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika