Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Plamenko Cvitić

GAZETA

Odlazak uspaljenog veleposlanika

Indijski mediji otkrivaju kako je u Zagrebu živio indijski veleposlanik Aneil Mathrani

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Aneil Mathrani u subotu, 3. prosinca, potajno je napustio Hrvatsku, čime je okončana afera koja već mjesecima puni indijske medije. Mathranijevo ime je u proljeće osvanulo u tzv. Volckerovu izvješću, u kojem su iznesena imena osumnjičenika za kupnju iračke nafte, među ostalima, i Mathranijeva prijatelja i bivšeg indijskog ministra vanjskih poslova Natwara Singha. Budući da je zbog te afere u Indiji smijenjen Natwar Singh, čini se da je Mathrani zaključio kako mu je Hrvatska odlično sklonište dok ne prođu politička previranja, no na kraju je pod pritiskom povučen iz Hrvatske, gdje će ostati upamćen kao skandalozni veleposlanik.
Tako je indijski tjednik Outlook u najnovijem broju otkrio što je sve Mathrani radio otkako je došao u Hrvatsku: "U kratkom ambasadorskom stažu, od prosinca 2004., Mathrani je među lokalnim stanovništvom stekao reputaciju beskrupuloznog čovjeka koji se spušta toliko nisko da redovito unajmljuje prostitutke", ističe se u indijskom tjedniku i nastavlja s izjavom Zagrepčanke Duške Bilić: "Bilo je mnogo žena i on ih je sve iskoristio." Duška Bilić je u Mathranijevoj rezidenciji kraće radila kao spremačica, a brzo je dala otkaz zbog njegova ponašanja. "Mijenjao je žene kao košulje; dolazile su iz Argentine, Francuske, Italije i Belgije. Često su ostajale u ambasadorovoj rezidenciji čak i kad on nije bio ondje, pa je on odgovoran i za kršenje diplomatskih pravila jer je neka od njih mogla nešto i ukrasti."
Kako ističe Outlook, Mathranijev vozač često je morao raditi stvari koje prelaze njegove radne dužnosti. Unatoč novinarskim molbama, strahujući da ne izgubi posao nije htio ništa reći, ali drugi kažu da je Mathrani od njega tražio da na ulici za njega traži prostituke i dogovara se za cijenu. Uz to, Mathranijev je vozač često morao voziti i u Sloveniju i Bosnu, premda Mathrani nije imao naloge za putovanja u te zemlje. Izvori kažu da je Mathrani uvijek radije putovao službenim automobilom sa zastavicama jer je u vozilo primao "gošće" koje su tako putovale besplatno, za razliku od avionskih putovanja koja bi on morao plaćati. Mnogi Mathranijevi hotelski računi, koje je moralo plaćati indijsko veleposlanstvo u Zagrebu, također pokazuju koliko je osoba boravilo u njegovoj sobi.
Outlook posebno navodi slučaj predaja vjerodajnica predsjedniku Mesiću u siječnju 2005., kad je Mathrani u Ured predsjednika doveo stanovitu Austrijanku, premda u takvim prigodama ambasador dovodi svoju suprugu ili partnericu s kojom je u duljoj i ozbiljnoj vezi. Ubrzo nakon toga Austrijanku je zamijenila nova prijateljica u Mathranijevoj rezidenciji. Mathrani je svoj položaj veleposlanika u Hrvatskoj obavljao s prijezirom jer je smatrao da njemu priliče mnogo važniji poslovi od ambasadorskog u zemlji od samo četiri milijuna stanovnika, rekao je državni dužnosnik koji ga poznaje još iz New Delhija.
Kad je doznao da se njegovo ime spominje u Volckerovu izvještaju, Mathrani je počeo očajničku operaciju čišćenja i uklanjanja tragova. Svojim suradnicima u veleposlanstvu naredio je da mu prikupe sve telefonske i hotelske račune i propitkivao se koliko dugo lokalni hoteli čuvaju dokumentaciju o gostima. Čak je zatražio lažne pozivnice od gradonačelnika hrvatskih gradova kako bi mogao svoje nebrojene izlete s različitim ženama prikazivati kao odlaske na službena putovanja.
Uz njegov skandalozan privatni život, Mathrani se sumnjivo ponašao i pri svojim službenim dužnostima. Pomoću novca indijskih poreznih obveznika živio je lagodno i malo radio, kažu oni koji su ga promatrali izbliza. Bio je poznat po svojim zahtjevima za besplatnim stvarima i uslugama od lokalnih turističkih ureda, poput besplatnih vožnji brodovima tijekom putovanja po dalmatinskoj obali ovog ljeta sa svojim ženskim prijateljicama.
Outlook posebno ističe Mathranijevu epizodu s Vladimirom Šeksom: "Razljutio je i uvrijedio predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, čiji je sin poginuo u Goi. Bez ikakva obrazloženja Mathrani je zakasnio na sastanak sa Šeksom, a ovaj mu je to vratio zaključivši sastanak nakon samo pet minuta. Šeks, poznat kao vrlo pompozna osoba, jedan je od najutjecajnijih političara u Hrvatskoj", piše indijski Outlook. Međutim, Mathrani je smijenjen s ambasadorske dužnosti zato što zapravo najčešće uopće nije bio u Zagrebu. Najčešće je bio u New Delhiju, hodočasteći u ministarstvo svaki put kad bi se pokrenule glasine o promjenama ambasadora, ili se odmarao u hotelima na dalmatinskoj obali, tvrde izvori koji ga dobro poznaju. Često o svojim putovanjima nije izvještavao nadređene. Jedno takvo ovogodišnje putovanje u New York stajalo ga je opoziva u svibnju jer je njegovu nekadašnjem mentoru Natwaru Singhu dozlogrdilo takvo ponašanje. Mathranijevo tajnovito putovanje u New York, bez da je o tome obavijestio svoje ministarstvo vanjskih poslova ili bivšeg ministra Natwara, bio je početak njegova kraja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika