Objavljeno u Nacionalu br. 526, 2005-12-12

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Država povećava udio u Varteksu

Hrvatski fond za privatizaciju steći će novi paket dionica Varteksa na ime vraćene imovine u bivšim republikama

Hrvatska država, točnije Hrvatski fond za privatizaciju steći će novi paket dionica na ime tzv."društvene imovine" u Srbiji i Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini koja nije pretvorbom i privatizacijom Varteksa 1992. g. unijeta u temeljni kapital. Praktično, hrvatska država postat će ponovno jedan od većinskih vlasnika najveće hrvatske industrije odjeće iz Varaždina dokapitalizacijom tvrtke.
Naknadno stjecanje dionica Varteksa s Hrvatskim fondom za privatizaciju ugovoreno je još početkom 2002.g., ali zbog pravnih i drugih zapreka to nije bilo moguće ostvariti sve do danas. Naime, poslovni prostori Varteksa koji se nalaze na teritoriju Srbije i Crne Gore potpuno su vraćeni u posjed i vlasništvo tijekom 2002. i 2003., dok je na Kosovu vraćeno vlasništvo ali ne i posjed.
U Bosni i Hercegovini 19 Varteksovih nekretnina ušlo je u pretvorbu i privatizaciju po knjigovodstvenoj vrijednosti, a u tijeku je izrada procjene tržišne vrijednosti. Procjenu svih nekretnina rade ovlašteni sudski vještaci građevinske struke, sukladno standardima i metodologiji, te pod nadzorom Hrvatskog fonda za privatizaciju.
Varaždinski Varteks je početkom 2002. preuzeo 34 trgovine u Srbiji koje su do tada, nakon raspada Jugoslavije, odlukom Ministarstva trgovine SRJ dodijeljene na upravljanje uglavnom Jumku iz Vranja i Uzoru iz Valjeva. Jumko je koristio 11 trgovina, Uzor je koristio sedamnaest, četiri su koristile privatne osobe, a još četiri se nalaze na Kosovu.
Republika Crna Gora Varteksu je vratila prostore u lipnju 2001., i to šest trgovina u Baru, Herceg Novom, Ulcinju, Nikšiću i Pljevljima koje također ulaze u dokapitalizaciju. Skori ulazak HFP-a u vlasničku strukturu Varteksa za lokalne čelnike i poslovodstvo u Varaždinu postavlja pitanje koga će HFP postaviti u nadzorni obor tvrtke. Glavna skupština, na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora još je u veljači ove godine donijela odluku o izmjenama Statuta Varteksa prema kojoj se broj članova Nadzornog odbora Varteksa s dotadašnjih pet povećava na sedam članova.
Sukladno ovoj odluci, pet članova Nadzornog odbora bira Glavna skupština, jednog člana Nadzornog odbora biraju radnici Varteksa sukladno Zakonu, a jednog člana imenuje i opoziva Vlada Republike Hrvatske. Odluka o imenovanju predstavnika Vlade u NO Varteksa donijeta je prema zaključku sa sastanka za rješavanje situacije u Varteksu, održanom 16. prosinca 2004. u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, na kojem su Varteksu izdana državna jamstva za kredit HBOR-a namijenjen reprogramiranju postojećih dugova i dovršetku procesa restrukturiranja.
Naime, poslovne banke obvezale su se da će reprogramirati dio dugova Varteksa, banke će pratiti tekuće poslovanje varaždinske tvrtke uz državno jamstvo od 50 milijuna kuna, a program restrukturiranja Varteksa poduprla je i Hrvatska banka za obnovu i razvitak sa zajmom od 90 milijuna kuna, uz uvjet odobrenja državnog jamstva od 50 milijuna kuna.
Varteks d.d., najveća hrvatska tekstilna kompanija, u prvoj je polovici 2005. godine ostvario gubitak od 12,9 milijuna kuna, što je milijun kuna manje od gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. Cijela Varteks Grupa, koju čini ukupno 10 tvrtki, je u prvih šest mjeseci ostvarila 12,4 milijuna kuna gubitka, dok je gubitak u prvom polugodištu lani iznosio 10,9 milijuna kuna. Na razini grupe ukupni prihodi smanjeni su za 14,6 posto na 202,2 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi sniženi za nešto nižih 13,4 posto i to na 214,4 milijuna kuna.
Zalihe krajem lipnja ove godine iznosile su 141,9 milijuna kuna i za 13,6 posto su niže nego godinu dana ranije, što u varaždinskoj kompaniji pripisuju boljem upravljanju zalihama.
Zbog novonastale situacije oko dokapitalizacije Varteksa vrlo skoro bit će sazvana nova sjednica skupštine kako bi hrvatska vlada, zbog stjecanja novog paketa dionica, imenovala svoje predstavnike u Nadzorni odbor.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika